REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus savivaldybė trečiadienį ketina keisti Lukiškių projekto vertinimo komisijos vadovą.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija sprendžia, kas iš 7 jau atrinktų darbų laimės Lukiškių aikštės sutvarkymo bei simbolio „Laisvė“ pastatymo konkurse.

REKLAMA

Vietoje iki šiol komisijai vadovaujančio buvusio sostinės mero „tvarkiečio“ Juozo Imbraso į šią vietą ruošiamasi pasodinti naująjį miesto vadovą - konservatorių Vilių Navicką.

„Dėl Lukiškių komisijos, tai meras kadangi pasikeitė, o atstovas į šią komisiją tvirtinamas tarybos posėdyje, tai yra įtrauktas į trečiadienio posėdžio darbotvarkę. Jeigu taryba priims tą sprendimą, aš jau dalyvausiu ketvirtadienį (vertinimo komisijos - BNS) posėdžiuose“, - antradienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė V.Navickas.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos nariai šiuo metu yra architektai, skulptoriai, menotyrininkai, valdininkai. Komisijos pirmininkas - buvęs Vilniaus meras J.Imbrasas, komisijoje kol kas yra ir Vilniaus savivaldybėje nebedirbantis kyšininkavimu įtariamas Evaldas Lementauskas.

Pasak mero, pastarąjį artimiausiu metu taip pat ketinama pakeisti.

„Kas dėl E.Lementausko, tai mačiau administracijos paruoštus sprendimus ir ten keičiami tie žmonės. Iš tiesų tas procesas dabar vyksta, ir, manau, savaitės bėgyje visų tų komisijų, tarybų, valdybų dalį žmonių posėdyje bus siūloma pakeisti“, - teigė V.Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas dėl aikštės vėluos

Anksčiau sprendimą dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto laimėtojo buvo žadama skelbti kovo pradžioje, po viešo projektų aptarimo. Pasikeitus Vilniaus merams, V.Navickas tikina, kad ketvirtadienį posėdžiausianti Lukiškių rekonstrukcijos vertinimo komisija dar nepriims sprendimų.

„Kiek aš žinau, bus dar tik ekspertų profesionalios nuomonės ir galbūt tie sprendimai bus daromi truputį vėliau, nes tai bus vienas iš tokių patariamųjų posėdžių, o ne sprendimai priimami, kiek mane informavo“, - teigė meras.

REKLAMA

Būsimą simbolį „Laisvė“ planuojama pastatyti Vilniaus Lukiškių aikštės centre, kur sovietmečiu stovėjo paminklas Vladimirui Leninui.

Reprezentacinei miesto vietai - 45 milijonai

Konkurse nugalėjusių projektų autoriams bus skiriamas 150 tūkst. litų honoraras už pirmąją vietą, 90 tūkst. litų - už antrąją vietą, 65 tūkst. litų- už trečiąją vietą ir dvi paskatinamosios premijos po 20 tūkst. litų.

Iš viso Lukiškių aikštės rekonstrukcijai ketinama skirti apie 45 mln. litų.

Anot Architektų sąjungos pirmininko Gintauto Blažiūno, konkurso laimėtojas įgis teisę ruošti techninį aikštės tvarkymo projektą ir simbolį „Laisvė“. „Laisvės“ gamybos darbai, pasak jo, sudarys apie 5 proc. nuo visos sumos - 45 mln. litų. Likusius pinigus valdys surastas rangovas, kuris ir vykdys aikštės sutvarkymo darbus.

REKLAMA

Pagal konkurso sąlygas Lukiškių aikštė turi tapti reprezentacine miesto vieta ir įamžinti Lietuvos kovas už laisvę per okupacinius režimus.

Praėjusią savaitę vykusiame viešame projektų aptarime buvo išsakyta daug kritikos 7 atrinktiems darbams, siūloma atidėti sprendimo dėl laimėtojo priėmimą, performuoti komisiją, net ir iš naujo skelbti visą konkursą.

Pirmame konkurso etape buvo pateikti 27 projektai. Du darbai neatitiko konkurso sąlygų, iš likusių 25 vertinimo komisija atrinko 7 darbus.

Praėjusių metų spalio pradžioje Vyriausybė pritarė Lukiškių aikštės plėtros koncepcijos parengimo organizavimui, projektavimui ir 2010 metais numatomą pradėti projekto įgyvendinimą oficialiai perleido tik savivaldybei.

Dar 1999 metais Seimas nutarė, kad Lukiškių aikštė turi būti formuojama kaip pagrindinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais. Taip pat nutarta pasiūlyti Vyriausybei ir Vilniaus miesto tarybai organizuoti Lukiškių aikštės plėtros koncepcijos parengimą, aikštės projektavimą ir projekto įgyvendinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų