REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

  Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas Liutauras Radzevičius, duodamas interviu „Balsas.lt savaitei“, prisipažino, kad su nekantrumu laukia „Davis Cup“ turnyro varžybų su Gruzijos komanda ir tiki mūsų šalies rinktinės sėkme, o kalbėdamas apie Ričardo Berankio perspektyvas tikino, jog visos didžiausios jo pergalės – dar ateityje.

REKLAMA
REKLAMA

R. Berankio progresas – akivaizdus

– Kaip vertinate šių metų perspektyviausio Lietuvos tenisininko R. Berankio žaidimą ir rezultatus? – savaitraštis „Balsas.lt savaitė“ paklausė L. Radzevičiaus.

REKLAMA

– Šie, kaip ir praėjusieji metai, R. Berankiui yra pats sudėtingiausias laikotarpis, nes jis mėgina įsitvirtinti vyrų tenise. Nors šiais metais R. Berankis dalyvavo kol kas tik keliuose turnyruose, jis jau spėjo  šio to pasiekti – turnyre Štutgarte nukeliavo iki pat finalo. O geresnių rezultatų jam kol kas trukdo pasiekti objektyvios priežastys – neseniai išsigydyta kelio trauma, užpuolęs gripas.

R. Berankiui patys sėkmingiausi buvo 2007-ieji, kai jis, būdamas vos 17 metų, sėkmingai dalyvavo praktiškai visuose „Didžiojo kirčio“ („Grand Slam“) turnyruose, o vieną iš jų – „US Open“ – sugebėjo net ir laimėti. Ilgą laiką jis buvo pirmoji pasaulio jaunių raketė, bet paskui nusprendė pereiti į vyrų tenisą, kuriame, be abejo, viskas daug sunkiau, čia didžiulė konkurencija.

REKLAMA
REKLAMA

Planuose – pirmasis šimtukas ir prestižiniai turnyrai


– Kokie dabartiniai R. Berankio tikslai?

– R. Berankis per pastaruosius porą metų iš 1500 ATP reitingo vietos pakilo iki ketvirtojo šimtuko, todėl progresas akivaizdus.  Šiais metais jis siekia priartėti iki pirmojo stipriausių pasaulio tenisininkų šimtuko, kuriame vėliau stengsis ir įsitvirtinti. Tiesa, tam, kad to būtų pasiekta, jam tikriausiai reikės atsisakyti minčių apie aukštąjį mokslą, daugelio pramogų, nes vienas dalykas yra pakilti į tą išsvajotąjį pirmą šimtuką, o visai kitas – jame išsilaikyti. Jei vis dėlto R. Berankiui pavyks, jis gali tikėtis ir kvietimo į 2012-ų metų olimpines žaidynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Berankio perspektyvos tikrai didelės, jis yra labai gerai vertinamas užsienio specialistų, kurie tikisi puikių mūsiškio rezultatų ateityje. Su savimi pasitreniruoti jį nuolat kviečia buvusi pirmoji pasaulio raketė šveicaras Rogeris Federeris, taigi, tai taip pat šį tą pasako. Vadinasi, R. Federeriui tinka lietuvio demonstruojamas žaidimas bei taktika. R. Berankis mėgsta palaikyti aukštą tempą, propaguoja greitą, veržlų, atakuojantį žaidimą, atlieka puikius padavimus, kurių greitis dažnai viršija ne tik 200 km/h, bet ir 220 km/h.

REKLAMA

– Kokie svarbiausi tunyrai laukia R. Berankio šiais metais? Kuriuose iš jų jis tikisi pasiekti geriausių rezultatų?

– Artimiausias laukiantis turnyras – tai „Deviso taurės“ („Davis Cup“) varžybų Europos-Afrikos zonos II grupės dvikova su Gruzijos komanda. R. Berankis šiemet taip pat turėtų dalyvauti prestižiniuose „Roland Garros“ ir „US Open“ turnyruose, į kuriuos tikisi sulaukti asmeninių kvietimų, jo planuose – ir kitų metų pradžioje vyksiančios „Australian Open“ pirmenybės. Didžiausia nežinia kol kas tik dėl Vimbldono turnyro.

REKLAMA

Tiesa, reikėtų pasakyti, kad dabar R. Berankiui yra svarbūs visi turnyrai ir ne tik dėl to, kad tai galimybė pagerinti savo reitingą, bet įgyti patirties. Apskritai pagrindiniai R. Berankio tikslai dabar yra du: 1. Tobulinti savo žaidimą. 2. Įsitvirtinti reitinguose.

Ūgis – ne problema

– Lietuvoje kai kurie teniso sirgaliai jau dabar reikalauja iš R. Berankio įspūdingų rezultatų ir skambių pergalių, o kuo ilgiau jų nesulaukia, tuo labiau ima nuvertinti jo šansus. Ar jie teisūs?

– Manau, kad Lietuvoje tikrų teniso ekspertų yra labai nedaug, o ką sako kiekvienas bent kiek išmanantis apie tenisą, nereikėtų klausyti. Lietuviai – jau tokia tauta, kuri visko ir visiems pavydi. Iš kitos pusės lūkesčiai visada būna didesni už realybę ir visi nori rezultatus matyti iš karto, bet tai labai sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulyje buvo tik keli tokie atvejai, kai 18-19 metų jaunuoliai įsiverždavo į teniso elitą ir būdavo stipriausių dešimtuke. Iš jų galima paminėti Borisą Beckerį, Rogerį Federerį ir Rafaelį Nadalį, visų kitų talentui atsiskleisti prireikė kur kas daugiau laiko, todėl manau nereikia skubinti įvykių ir nenustoti tikėti juo ir R. Berankio atveju.



– Kaip vienas iš didžiausių R. Berankio trūkumų yra įvardijamas sąlyginai mažas jo ūgis. Ar tai negali pakišti kojos jam siekiant aukštumų?

– Tikrai nemanau, kad tenise sportininko ūgis yra pats svarbiausias faktorius, juk čia – ne krepšinis. Be to, R. Berankis vis dar auga, tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme, o jo valia, talentas ir darbštumas gali kompensuoti bet kokius trūkumus.

Lietuvos viltys – ir L. Stančiūtė bei G. Sabeckis



– Ką galėtumėte pasakyti apie kitus du geriausius mūsų šalies tenisininkus – Liną Stančiūtę ir Gvidą Sabeckį? Kokios jų perspektyvos?

REKLAMA

– L. Stančiūtės tikslai yra panašūs, kaip ir R. Berankio, bet jos finansinės galimybės yra daug mažesnės. Lina, be to, kad žaidžia tenisą, dar ir studijuoja Mykolo Romerio universitete, taiga ji turi ir mažiau laiko, ir išteklių važiuoti į treniruotes užsienyje. Vis dėlto realu, kad L. Stančiūtė per artimiausius metus sugebės dar labiau pakilti WTA reitinge ir gal net patekti į pirmąjį šimtuką. Ji, kaip ir R. Berankis, - kandidatė į 2012 metų olimpiadą.

Gvidas Sabeckis yra vienas iš Lietuvos teniso lyderių, antroji mūsų šalies vyrų raketė, o tai puikus rezultatas, turint omenyje, kad jis derina darbą, studijas ir sportą. Jei jam dar pavyktų rasti stiprų rėmėją, jis taip pat galėtų pretenduoti į pirmąjį arba bent antrąjį geriausių pasaulio tenisininkų šimtuką.



„Davis Cup“ varžybose laukia nuožmi kova

REKLAMA

– Kovo 6-8 dienomis Vilniaus V. Gerulaičio vardo teniso akademijoje vyks „Davis Cup“ varžybų Europos-Afrikos zonos II-os grupės dvikova tarp Lietuvos ir Gruzijos. Ko tikimasi iš šių varžybų? Ar jau aišku, kad atstovaus mūsų šalies rinktinei?

– Pagrindinis keliamas tikslas yra išsaugoti vietą II-oje grupėje ir neiškristi į žemesnę. Norėdami tą pasiekti turime laimėti bent vieną iš pirmų dviejų dvikovų. Geriausia, žinoma, būtų laimėti prieš Gruziją ir tada nebereikėtų nervintis, bet bus nelengva, laukia labai atkakli kova. Jei pralaimėtume gruzinams, dėl išlikimo II-oje grupėje tektų susikauti su Slovėnijos ir Egipto poros pralaimėtoju. Kur vyktų šios varžybos, lemtų burtai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakilti į aukštesnę grupę nėra labai realu, nes reikia įveikti net tris etapus. Jei latviams to nepavyko padaryti, tai mums bus dar sunkiau.

Mūsų šalies komandos garbę „Davis Cup“ varžybose turėtų ginti visi stipriausi mūsų šalies tenisininkai – Ričardas Berankis, Gvidas Sabeckis, Danielis Lensina-Ribesas ir Laurynas Grigelis.

Turime ir varžovų rinktinės žaidėjų sąrašą. Pajėgiausias gruzinų tenisininkas bus Iraklis Labadze, kuris dabar nors ir užima tik 528 vietą ATP reitinge, tai nieko nereiškia. Prieš kelerius metus jis buvo pakilęs net iki 42 pozicijos.

REKLAMA

Beje, mes ne ką mažiau nei pergalių norime, kad pavyktų sėkmingai ir pravesti šias varžybas – kad viskas vyktų sklandžiai, gražiai, saugiai, svečiai liktų patenkinti.



Tenisininkai džiugins pergalėmis ir Ateityje

– Ar mačuose su Gruzija tikitės sulaukti pilnų tribūnų?

– Be abejo, tikimės, kad žiūrovai ateis gausiai palaikyti mūsų tenisininkų. Varžybos vyks apie 1000 žiūrovų talpinančiuose kortuose, taigi būtų puiku, jeigu jų tiek ir susirinktų.

– Ar tai reiškia, kad tenisas Lietuvoje populiarėja?

– Didžiausią populiarumo šuolį tenisas Lietuvoje padarė prieš kelerius metus. Manau, dabar tai – trečia pagal populiarumą ir masiškumą sporto šaka mūsų šalyje. Pernai atsiradusi V. Gerulaičio vardo teniso akademija yra didžiausias modernus Europos uždarų patalpų teniso aikštynas, kuris atveria puikias galimybes ir perspektyvas mūsų atletams. Manau, po kokių 5-7 metų turėsime naujų pajėgių tenisininkų, kurie džiugins Lietuvą savo pergalėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų