REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki šių metų pardavus trejus metus neišlaikytą būstą nuo gauto pelno reikėdavo mokėti tik 15 proc. gyventojų pajamų mokestį. Po mokesčių reformos tokį sandorį atlikęs žmogus jau turi atsisveikinti dar su 6 proc. pajamų. Tiesa, naujais įstatymais įteisintos ir išimtys, kada tokių mokesčių iš viso nereikia mokėti.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcijos Švietimo ir konsultavimo skyriaus vedėja Danutė Montvydaitė aiškino, kad kaip ir anksčiau, apmokestinamosios trejus metus neišlaikyto turto pardavimo pajamos apskaičiuojamos iš pardavimo pajamų atėmus įsigijimo kainą arba paveldėjimo dokumente nurodytą kainą.

REKLAMA

„Nuo sausio 1-osios pagal Sveikatos draudimo įstatymo 17 straipsnio 8 dalį nuolatiniai Lietuvos gyventojai, gaunantys kitas pajamas, nuo kurių Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nustatyta tvarka turi būti išskaičiuotas ir sumokėtas gyventojų pajamų mokestis, nuo šių pajamų turi mokėti ir 6 procentų dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokas“, - sakė specialistė.

Anot jos, jei sandoris su trejus metus neišlaikytu nekilnojamuoju turtu buvo atliktas pernai, tai sveikatos draudimo įmokų mokėti nereikia.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, nuo šių metų pradžios įsigaliojo ir Gyventojų pajamų mokesčio pakeitimai, kuriuose numatyta, kad ne individualios veiklos nekilnojamojo turto pardavimo pajamos neapmokestinamos pajamų mokesčiu, jeigu parduodamas gyvenamasis būstas ir su juo susijusi žemė, kur gyventojas 2 metus iki sandorio buvo deklaravęs gyvenamąją vietą.

Mokesčių nereikėtų mokėti ir tuo atveju, jei gyvenamoji vieta parduodamame būste buvo deklaruota trumpiau nei 2 metus, tačiau per metus nuo sandorio žmogus gautas pajamas panaudoja kito gyvenamojo būsto, kuriame būtų deklaruota jo gyvenamoji vieta, įsigijimui.

Martynas Vainorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų