REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas kaltesnis: du girti per pamoką siautėję devintokai ar gimnazijos direktorius, paviešinęs jų pavardes? Atsakymo į šį klausimą vis dar ieško Ramygalos gimnazijos bendruomenė, nors specialistai jau spėjo pasmerkti jos vadovą.

REKLAMA
REKLAMA

Du įkaušusius devintokus, dėl kurių elgesio Panevėžio rajone esančios Ramygalos gimnazijoje negalėjo vykti pamoka, papeikimu nubaudęs šios mokymo įstaigos vadovas Algis Adašiūnas šiuo metu pats laukia nuobaudos. Teigiama, kad jis prasižengė gimnazijos interneto puslapyje paskelbęs abiejų triukšmadarių pavardes. Šis pedagogo žingsnis vertinamas kaip nepilnamečius ginančio įstatymo nepaisymas.

REKLAMA

Nebijo viešumo.

Direktorius tikina, esą Ramygalos gimnazijoje mokiniai girtauja ne vieną dešimtmetį. Su šiuo reiškiniu A.Adašiūnas teigė susiduriantis visus 17 savo vadovavimo gimnazijai metų. Anot A.Adašiūno, mokinių girtuoklystė - visos Lietuvos mokymo įstaigų problema. „Skirtumas tik tas, kad daugelis mokyklų ją slepia, o mes apie tai kalbame viešai“, - LŽ pabrėžė gimnazijos vadovas.

Kiek, ko išgėrė ir ką vėliau išdarinėjo už tai nubausti devintokai, A.Adašiūnas kalbėti nepanoro. Jis tik patikslino, kad gerta ne mokyklos teritorijoje, o nederamai elgtasi buvo per pamoką. Dėl incidento ir mokiniai, ir jų tėvai turėjo pasiaiškinti. Direktorius neabejoja, kad paaugliai suprato elgęsi nederamai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet kodėl prasižengusiųjų pavardes reikėjo viešinti? A.Adašiūno teigimu, tai padaryta per neapsižiūrėjimą. Esą norėta informaciją apie girtaujančius mokinius paskelbti gimnazijos skelbimų lentose, tačiau ji atsitiktinai pateko ir į interneto puslapį. Direktorius prasitarė, kad taip kovota ir su ankstesniais prasižengėliais, kurie buvo nutveriami neblaivūs. Į mokyklą yra tekę kviesti policijos pareigūnus, kad šie mokiniams nustatytų girtumo laipsnį. Įsikišus policijai, prasikaltusių mokinių tėvai neišvengdavo baudų. Šįkart girtuokliavusių paauglių tėvai nebausti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rengia raštą

Mokinių pavardžių paviešinimo atvejis pasiekė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą, nagrinėjančią įvairius nusižengimus interneto erdvėje. Žurnalistų etikos inspektorius Romas Gudaitis LŽ patikino, kad gimnazijos tinklalapyje paviešinus girtuokliavusių mokinių pavardes buvo pažeistas Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas. Jis draudžia minėti nepilnamečių pavardes neigiamame socialiniame kontekste.

Anot R.Gudaičio, gavusi informaciją apie netinkamą gimnazijos vadovo žingsnį, jo vadovaujama tarnyba netruko pastebėti, kad nepilnamečiams žalą darantis direktoriaus įsakymas iš interneto puslapio buvo išimtas. Todėl A.Adašiūno veiksmų ekspertai išsamiau netyrė, jam tik bus išsiųstas tarnybos raštas, konstatuojantis padarytą klaidą.

REKLAMA

R.Gudaitis tikino, kad jo vadovaujamą tarnybą pasiekęs pranešimas apie girtuokliavusių moksleivių pavardžių paviešinimą buvo pirmas per jo darbo praktiką. Kiek anksčiau sulaukta informacijos, kad nepilnamečiai filmuoja muštynes.

Sovietinis požiūris

Kad Ramygalos gimnazijos direktorius pasielgė nederamai, neabejojo vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. „Sovietmečiu manyta, kad geriausias ginklas kovoti su pažeidėjais - viešumas. Dabar šis požiūris, juoba kalbant apie nepilnamečius, pasikeitė iš esmės“, - konstatavo ji.

REKLAMA

Anot R.Šalaševičiūtės, būdų, kaip kovoti su girtaujančiais moksleiviais, yra daugybė. Tačiau svarbiausia yra padėti į alkoholį linkusiems paaugliams. Pagalbos ranką jiems turėtų tiesti pedagogai kartu su seniūnijų socialiniais darbuotojais. Net išbandžius visas pagalbos priemones ir įsitikinus, kad jos neveiksmingos, nereikėtų viešinti išgeriančių mokinių pavardžių, o padėti jiems patekti į psichikos sveikatos centrus.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pabrėžė, kad nepilnamečius ginantys įstatymai pažeidžiami ne tik tada, kai žinios apie blogai besielgiančius mokinius patenka į interneto erdvę. Anot jos, mokyklos neturi teisės savo interneto puslapiuose skelbti mokinių nuotraukų, prieš tai negavusios jų pačių ar už juos atsakingų asmenų sutikimo. R.Šalaševičiūtės teigimu, nepilnamečius ginantys teisės aktai rekomenduoja prasižengusių mokinių pavardžių neviešinti net mokyklos skelbimų lentose.

Daiva Baronienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų