REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvių ekonomistas Dmitrijus Smirnovas dėl savo nuomonės apie šalies finansus praėjusių metų rudenį kelioms dienoms buvo patupdytas už grotų. Tačiau, rodos, jo liūdnos prognozės pildosi su kaupu. Aukštojoje mokykloje dėstantis analitikas su „Respublika“ pasidalijo mintimis, kas toliau laukia Latvijos.

REKLAMA
REKLAMA

- Kokia dabar yra ekonominė situacija šalyje?

- Ji tik blogėja. Kol galėsime leisti TVF ir kitų kreditorių pinigus, finansinė sistema laikysis. Kai šie pinigai baigsis, bus tik dvi galimybės - reikės naujos paskolos arba skelbti Latvijos bankrotą. Mano skaičiavimais, Latvijai skirtos paskolos užteks iki rudens.

REKLAMA

- Lato devalvavimas, kurio taip bijo Latvijos politikai, tebelieka grėsmė?

- Taip. Tai tik laiko klausimas. Suteiktos paskolos neišsprendžia problemos. Ji atidedama kitai dienai. Kai žmogus, kuris yra iki ausų paskendęs skolose, pasiskolina dar daugiau, jis visiškai paskęsta. Tokia yra Latvijos situacija. Politikai dabar tekalba kaip išleisti užsienio paskolą, tačiau niekas nešneka, kaip ją reikės grąžinti.

Yra ir kita problema. Švedijos komerciniai bankai visiems pasiskolinti norėjusiems latviams yra išdaliję daugybę paskolų, jos buvo iššvaistytos perkant importuotas prekes. Paskolinti pinigai iškeliaudavo į užsienį. O dabar, kai reikia grąžinti šias paskolas, nėra iš ko grąžinti. Švedijos bankai padarė meškos paslaugą Latvijai.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar sutinkate su nuomone, kad Latvija tapo politiškai priklausoma nuo TVF?

- Taip, iš dalies. Jeigu pažiūrėsime, kokią finansinę politiką vykdo išsivysčiusios Vakarų šalys ir ką mums siūlo TVF - tai yra du visiškai skirtingi keliai. Fondas mums siūlo didinti mokesčius, tuo tarpu Vakaruose jie mažinami. Mūsų verslui ir taip blogai, o einama tuo keliu, kad jam būtų dar blogiau.

TVF siūlomas reformas socialinės apsaugos, sveikatos apsaugos ir švietimo srityse vertinu neigiamai. Nuo jų nukentės mažiausiai aprūpinti gyventojai. Pensininkas negalės sau leisti mokėti iš savo pinigų už gydymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu fondo rekomendacijas dėl valdininkų skaičiaus mažinimo vertinu labai teigiamai, mat jų šalyje tikrai per daug. Tačiau jau dabar kalbama, kad valdininkų gretų retinimas atneš ir žalos, mat tie, kurie dirba, bus išvaryti, o „reikalingi žmonės“ bus palikti.

- Ką turėtų padaryti Lietuva, norėdama išvengti Latvijos likimo?

- Lietuvos situacija yra geresnė. Tikrai nesiūlyčiau Lietuvai sekti Latvijos keliu ir imti paskolas iš užsienio. Tokie kreditai tik darlabiau padidina krizę. Manau, jeigu Lietuva paimtų paskolą iš TVF, taip pat būtų pareikalauta, kad ji sumažintų išlaidas ir švietimui, ir sveikatos apsaugai.

REKLAMA

Šiuo atveju reikėtų įgyvendinti protekcionizmo politiką. Europos Sąjungos (ES) senbuvės nenori už savo mokesčių mokėtojų pinigus finansuoti Rytų Europos. Jie galvoja apie save, nes ten irgi krizė. Senosios ES narės jau įgyvendina protekcionizmo politiką. Todėl reikia suvokti: savo problemas reikės spręsti patiems.

Kalbino Sergejus Tichomirovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų