REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anoniminiame laiške, keliaujančiame po internetą, lyginamas Dublino „Šviesos monumentas“ ir vienas iš 7 Lukiškių aikštės architektūriniame konkurse dalyvaujančių projektų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šviesos monumentas“ („Monument of Light“), dar vadinamas „Dublino špiliumi“ („Spire of Dublin“), mieste iškilo 2003-iaisiais. Jo viršūnėje – nakties metu šviečiantis spindulys (suprojektavo „Ian Ritchie Architects“ iš Didžiosios Britanijos).

REKLAMA

„Šviesos monumentas“ anoniminiame laiške lyginamas su vienu iš 7 darbų, atrinktų Lukiškių aikštės architektūrinio konkurse: su bendrovės „Jungtinės architektų dirbtuvės“ (Algimantas Nasvytis, Regimantas Midvikis, Odeta Kiznytė, Linas Krugelis) pateiktu konkursui simbolio „Laisvė“ projektu „Laisvės spindulys“, kuris neva primena kūrėjų iš Didžiosios Britanijos darbą.

Lukiškių aikštės architektūrinio konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Juozas Imbrasas prisipažino skeptiškai vertinantis tokius lyginimus ir teigė neprašysiantis papildomai ekspertų tirti šio atvejo.

REKLAMA
REKLAMA

„Į konkursą sukviesti geriausi specialistai. [...] Ekspertai jau tyrė tuo 25 konkursui pateiktus darbus, paskui siuntė pastabas tobulinimui“, – lrt.lt komentavo vertinimo komisijos pirmininkas.

Architektas Algimantas Nasvytis teigė neįžvelgiantis minimų dviejų skulptūrų panašumų.

„Sunku komentuoti, nes reikia gerai žinoti patį objektą [esantį Dubline – lrt.lt]. Esu matęs vieną [skulptūros – lrt.lt] vaizdelį ir man pasirodė, kad jis nuo mūsų skiriasi iš esmės: jis yra 120 m aukščio, uždaroje erdvėje ir jis yra visas apvalus. Jo viršutinėje dalyje yra švyturys. Mano supratimu, tai yra labai skirtingi dalykai“, – kalbėjo A. Nasvytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skulptorius K. Midvikis, A. Nasvyčio teigimu, taip pat neįžvelgia abiejų monumentų panašumų.

Lrt.lt primena, kad dėl Lukiškių aikštės architektūrinio konkurso darbų galutinio sprendimo konkurso vertinimo komisija nėra priėmusi.

Monika Kutkaitytė

„Šviesos monumentas“, wikipedia.org nuotr.

„Laisvės spindulys“, „Jungtinės architektų dirbtuvės“ projektas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų