REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Liūto“ kailis politikų rankose

Kasdien gausėja signalų, kad valdantieji nesiryš judinti korupciniu praminto projekto „Leo LT“. Sunkiai besistumiantį  naujos atominės elektrinės statybos projektą valdžios vyrai ir moterys norėtų gelbėti pasitelkdami patyrusią užsienio energetikos bendrovę.

REKLAMA
REKLAMA

Jei šį pirmadienį planuojamoje skelbti Konstitucinio teismo (KT) nutartyje būtų suabejota  „Leo LT“ sukūrimo teisėtumu, valdantieji politikai ir Vyriausybė turėtų gerą pretekstą pažaboti valstybės bei elektros vartotojų interesus ignoruojančio „VP dešimtuko“ įtaką energetikoje.

REKLAMA

Tačiau nesulaukusi  teismo sprendimo, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Tėvynės sąjungos atstovė Irena Degutienė praėjusią savaitę pareiškė, kad valstybei būtų nenaudinga nutraukti „Leo LT“ sukurti leidusią sutartį tarp Vyriausybės ir „VP dešimtuko“ valdomos bendrovės „NDX energija“.

„Sutartis pasirašyta tokia, kad ją nutraukti valstybei kainuotų žymiai brangiau nei vykdyti. Šiandien reikia ieškoti kitokių sprendimo būdų“, – interviu Žinių radijui sakė politikė. Jos teigimu, apginti valstybės interesus pavyktų pakoregavus galiojančią sutartį.Teisininkų manymu, tokius autoritetingos politinės žodžius galima būtų traktuoti kaip spaudimą KT teisėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Tik asmeninė nuomonė

I.Degutienės partijos kolega parlamentaras Jurgis Razma tvirtino, kad Seimo narė išsakė asmeninę nuomonę, todėl gilesnių išvadų daryti nevertėtų.

Jis „Balsas.lt savaitę“ patikino, kad kol kas jokių sprendimų dėl „Leo LT“ nėra priimta nei Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijoje, nei valdančiojoje koalicijoje. „Galutinei nuomonei nemažos įtakos gali turėti KT sprendimas. Panašu, kad teks daug diskutuoti ir įvertinti visų galimų sprendimų pasekmes“, –  kalbėjo J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką teismas pasakys

Apie galimybę nutraukti „Leo LT“ pagimdžiusį sandorį, kuris TS-LKD 2008 metų Seimo rinkimų programoje yra įvertinas kaip „neskaidrus, perleidęs elektros energetikos sektoriaus kontrolės svertus „Leo LT“ bendrovėje su tuometine valdžia susijusiai kapitalo grupei“, nekalba nei premjeras, nei naujosios Energetikos ministerijos vadovas Arvydas Sekmokas.

„KT sprendimas bus pagrindas visiems tolesniems veiksmams. Kol jo nėra, nėra prasmės kalbėti nei apie galimybę nutraukti sutartį, nei apie kitus variantus“, – „Balsas.lt savaitei“  sakė A. Sekmokas. Anot jo,  turėdama  KT sprendimą, koks jis bebūtų, pagrindinė „Leo LT“ akcininkė Vyriausybė siūlys  „NDX energijai", turinčiai  38,3% akcijų paketą, kuo skubiau su šaukti neeilinį akcininkų susirinkimą.

REKLAMA

Bet apie tai, kokių sprendimų šiame susirinkime sieks valstybė , ministras kalba aptakiai. Teužsimena, kad  „Leo LT“ stebėtojų taryboje valstybei turėtų atstovauti jos turimų akcijų kiekiui proporcingas narių skaičius − 7 iš 11-os narių. Patobulinta stebėtojų taryba vėliau prižiūrėsianti,  kas sudarys „Leo LT“ valdybą ir kaip ši veiks.

Grįžtų milijardinis kapitalas

Advokatas Kęstutis Čilinskas, ne kartą kritikavęs, jo įsitikinimu, neskaidrų ir valstybei žalingą „Leo LT“ projektą, „Balsas.lt. savaitei“ tvirtino, kad yra užtektinai teisinių argumentų, jog „Leo LT“ sutartis būtų pripažinta niekine ir kiekvienai šaliai būtų grąžinta tai, ką turėjo prieš sandorį. Tačiau tokiam žingsniui gali pritrūkti valdančiųjų politikų valios.

REKLAMA

Anot K. Čilinsko, sutartį pripažinus niekine, nebetektų galios ir joje numatytos privačiam dalininkui palankios sąlygos. „Lietuvoje nereta praktika, kai sandoriai pripažįstami negaliojančiais arba niekinais,  jiems pritaikoma restitucija, kiekvienai šaliai grąžinant tai, ką ji turėjo prieš sandorį. Tai būtų galima pritaikyti ir „Leo LT“, - „ Balsui.lt“ tvirtino K. Čilinskas. 

Jo teigimu, „Leo Lt“ sutartį pripažinus niekine,  juridinės galios nebetektų ir sutartyje numatytos privačiam dalininkui naudingos sąlygos. „Kadangi iš principo „NDX energija“ sandorio metu į šalies biudžetą beveik nieko neįnešė, tai ir nuostolių valstybei nebūtų. Atvirkščiai, būtų uždengta nemaža biudžeto skylė, nes valstybei sugrįžtų milijardinis kapitalas, be to, biudžetą kasmet papildytų energetikos įmonių gaunami dividendai“, - naudą skaičiuoja advokatas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ieškos patyrusių

Nors „Leo LT“ iš esmės buvo kuriama strateginiam naujos atominės elektrinės projektui įgyvendinti, praėjusią savaitę energetikos ministras A. Sekmokas pranešė apie planus kviesti strateginį užsienio investuotoją. Tai galėtų būti kokia nors Vakarų energetikos bendrovė, turinti panašių projektų įgyvendinimo patirties.

„Planuojame nedelsiant parinkti konsultantą, tada būtų skelbiamas konkursas dėl tokio investuotojo pritraukimo, projekto finansavimo ir sąlygų, kaip šis projektas būtų vykdomas“, - naujus tikslus dėstė A. Sekmokas.

REKLAMA

Panašia idėja praėjusią savaitę su žiniasklaida pasidalijo ir „Leo Lt“ valdybos pirmininkas Gintautas Mažeika. „Juk gali ateiti dar vienas strateginis akcininkas - arba į pačią „Leo LT“, arba kaip dalininkas į Visagino atominės elektrinės projektą. Tai būtų labai sveika. Manau, čia tik laiko klausimas, ir tai normalu“, - interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė G.Mažeika.

Koks būtų „Leo LT“ dalininkės „NDX energija“ vaidmuo stateginiuose naujos atominės ar elektros tiltų projektuose, pritraukus užsienio investuotoją, ministras neatskleidė. „NDX energijos“ vaidmens čia nematau. Akcininkų vaidmuo tėra toks, kokia jų dalis įstatiniame kapitale. Dalyvaus jie ar nedalyvaus projektuose, priklausys nuo konkrečios įmonės, kuri įgyvendins naujos atominės elektrinės ar elektros jungties į Švediją statybos projektus.  Taip pat ir nuo valstybės institucijų, kurios įgalios šiuos projektus įgyvendinti“, - teigė A.Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų