REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anatolijus Kašpirovskis grįžta į televiziją. Tiesa, masinės hipnozės seansų, kurie buvo rodomi 1989 metais, žiūrovai neišvys. Naujasis Kašpirovskio šou NTV televizijos eteryje bus skirtas ne hipnozei, o individualiai psichoterapijai: jis spręs Rusijos žvaigždžių psichologines problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvenusieji Sovietų Sąjungos saulėlydžio laikotarpiu buvo pasirengę būriu, koja kojon, eiti į šviesų rytojų, nors ateities perspektyvos ir buvo gana miglotos. Vėliau visi išsiskirstė kas sau, tačiau individualaus tobulėjimo kelias mažai ką suviliojo. Dabar populiariausia iš šalies stebėti, kaip į šviesią ateitį braunasi kokia nors įžymybė: išsitiesi ant minkštos sofos priešais televizorių ir mėgaujiesi svetimo gyvenimo vaizdais, pats nepuldamas į emocinius kraštutinumus, rašo portalo „Lenta.ru“ žurnalistė Tatjana Efremenko.

REKLAMA

Būtent taip visų mėgstamos įžymybės ir taps pagrindiniais Kašpirovskio laidos herojais. 69 metų hipnotizuotojas priešais kameras ves psichoterapijos seansus studijos svečiams. Akivaizdu, kad toks reginys atvirumu pralenkia ne tik primityvų klasikinį striptizą, bet ir pastaruoju metu itin išpopuliarėjusius realybės šou iš serijos „Už stiklo“.

Žinoma, kažin ar verta tikėtis, kad kuri nors įžymybė sąžiningai, be jokios vaidybos atskleis publikai savo realias problemas. Tačiau taip pat nereikėtų manyti, kad žmonės yra labai įnoringi ir iš reginio reikalaus kažko ypatingo. Didžioji dalis dabartinių Rusijos gyventojų apie tikrą psichoterapiją nutuokia ne daugiau nei jų tėvai prieš 20 metų žinojo apie hipnozės triukus.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai kanalas NTV kol kas nepatvirtino informacijos apie būsimus psichoterapijos seansus su Kašpirovskiu. Tačiau šaltiniai tvirtina, kad pirmos „psichoterapinio šou“ serijos jau nufilmuotos.

Reikia pripažinti, kad Kašpirovskio, kaip psichoterapeuto, įgūdžiai turėtų kelti mažiau abejonių nei jo gebėjimas hipnotizuoti. Mat jis yra baigęs Vinicos medicinos institutą Ukrainoje, o vėliau 25 metus dirbo psichoterapeutu psichiatrijos ligoninėje. Tik prasidėjus pertvarkai Kašpirovskis įsibrovė į televizijos eterį pasivadinęs hipnotizuotoju, ir nuo to laiko tapo žinomas visose buvusios Sovietų Sąjungos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Televizinė Kašpirovskio masinės hipnozės seansų premjera įvyko 1989 metų spalio 9 dieną. Laidų buvo parodyta ne tiek ir daug, kaip atrodo: iš viso 12. Tačiau to pakako, kad Kašpirovskis taptų vienu populiariausių buvusios SSRS herojų. Ir ne tik populiariausiu, bet ir turtingiausiu. „1989 metais turėjau 150 automobilių, - prisimena Anatolijus. - Pusė iš jų buvo japoniški, pusė - amerikietiški, turėjau ir džipų, ir „volgų“. Kartais uždirbdavau po 60 automobilių per dieną, kaip jums tai?“

Dar iki šiol atsiranda ieškančių video įrašų su jo hipnozės seansais. Štai visiškai realus tekstas: „Padėkite nusipirkti Kašpirovskio kasetę. Vieną nusipirkau, tačiau ji nebeveiksminga: kasetės galiojimo laikas - pusė metų, o šiai jau - pusantrų. Natūralu, kad ji man nepadėjo. Ieškau naujos kasetės arba Anatolijaus Michailovičiaus koordinačių. Olga“.

REKLAMA

Anatolijaus „hipnozė“ pasirodė esanti tokia sėkminga, kad 1993 metais jis netgi buvo išrinktas Rusijos Dūmos deputatu per pirmuosius demokratinius rinkimus po SSRS iširimo. Ten hipnotizuotojas dirbo komitete, atsakingame už visuomeninių ir religinių organizacijų reikalus. Pagal to meto tvarką pirmoji Dūma buvo renkama ne ketveriems, bet dvejiems metams. Pasibaigus terminui, 1995 metais Kašpirovskis išvažiavo į JAV. Pragyvenęs užsienyje keletą metų jis grįžo atgal į Rusiją, kur hipnozės seansus toliau vedė provincijoje.

REKLAMA

Tačiau laikai jau buvo pasikeitę: paprasti žmonės nebegarbino buvusio dievuko, savo pozicijas sustiprinę tradicinių religijų atstovai kaltino jį šarlatanizmu, o ir teisėsaugos organai įtariai žiūrėjo į Kašpirovskio vedamus seansus. 2001 metais Maskvos teismas atsisakė apginti hipnotizuotojo garbę ir orumą, kai TVC televizijos eteryje jam buvo išsakyti kaltinimai dėl žmonių sveikatai padarytos žalos. 2006 metai hipnotizuotoją Čeliabinsko prokuratūra patraukė baudžiamojon atsakomybėn už neteisėtai vykdomą gydymą. Už tai teismas jam skyrė 1700 rublių baudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagaliau 2009 metais Rusijoje priimtas nutarimas magiją, burtus, raganavimus ir liaudies mediciną prilyginti verslui ir  kontroliuoti įstatymu. Tai reiškia, kad artimiausiu metu valdžia galės leisti normatyvinius aktus, reglamentuojančius, ką turi padaryti magas prieš atverdamas čakrą, koks minimalus meilės eliksyro galiojimo laikas ir pan.

Taigi, matyt, Kašpirovskis ir vėl priėmė teisingausią sprendimą. Juk vesti psichoterapijos seansus žvaigždėms televizijos eteryje - kur kas įspūdingiau, nei būti nuobodžiu, įstatymo reglamentuojamu hipnotizuotoju.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų