REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kandidatai į Seimą dažnai renkami atvirai arba pasąmoningai viliantis, jog jie taps autoritetais – atsakingumo, sąžiningumo, moralumo, etikos vertybių nešiotojais. Jų veiklos atitikimą tam tikriems moraliniams standartams iš dalies prižiūri Seimo etikos ir procedūrų komisija, tačiau ir tarp pačių parlamentarų atsiranda teigiamą įvaizdį sergstinčių iniciatorių.

REKLAMA
REKLAMA

Štai „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Vytautas Galvonas siūlo finansiškai bausti nepareigingus Seimo narius. Pagal jo siūlymą, be pateisinamos priežasties tris posėdžius praleidęs parlamentaras artimiausią mėnesį netektų trečdalio atlyginimo.

REKLAMA

Pagal iki šiol galiojančią Seimo statuto nuostatą Seimo narys netenka dalies algos tada, kai nepasirodo daugiau nei pusėje Seimo posėdžių.

Šis pataisos projektas ir kiti kada nors teikti siūlymai taikyti finansines sankcijas nepareigingiems tautos atstovams iš visuomenės susilaukia pritarimo šūksnių, tačiau, kaip ir galima tikėtis, iš pačių parlamentarų pasigirsta įvairių nuomonių.

Susisiekti su pačiu pataisos projektu autoriumi Vytautu Galvonu „balsas.lt“ nepavyko, tačiau jo kolegos parlamentarai pateikė įdomių įžvalgų.

REKLAMA
REKLAMA

J. Razma: trūksta viešumo

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma pareiškė esąs „už“ griežtinančias lankomumo pataisas. Jis pasakojo pats teikęs pasiūlymą įvesti tokią tvarką, kokia esti Europarlamente.

„Mėginau teikti pasiūlymą, kad būtų įvesta tokia tvarka, kaip Europarlamente – atlyginimas mokamas proporcingai tiek, kiek parlamentaras lanko posėdžių. Tai būtų, matyt, dar griežčiau, nei Vytauto Galvono pasiūlytu atveju“, – sakė J. Razma.

Jo manymu, aktyvesnio dalyvavimo plenariniuose posėdžiuose stimulas ateina ir iš visuomenės.

„Aš manau, kad visuomenė vis dėlto norėtų matyti pakankamai užpildytos salės vaizdą. Todėl vienas kitas sugriežtinimas, kuris paskatintų Seimo narius sąžiningiau lankyti plenarinius posėdžius, tikrai nepakenktų“, – kalbėjo konservatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė esąs įsitikinęs, jog bet kokiu atveju reikia ieškoti priemonių, kurios skatintų posėdžių lankomumą.

Paklausus apie galimas kitas priemones – ne finansines, J. Razma iškart pateikė pasiūlymą.

„Žinoma, tokios priemonės irgi pagelbėtų. Tarkime, Etikos ir procedūrų komisija tvarkingai kas mėnesį mokamais skelbimais spaudoje skelbtų posėdžių lankomumo rodiklius, ir tą galėtų matyti rinkėjai. Aišku, turėtų būti įvertinami tie atvejai, kai žmogus išsiųstas į komandiruotę ar nedalyvauja dėl kitų pateisinamų priežasčių“.

REKLAMA

Parlamentaras teigė, jog dabar retkarčiais pasirodo publikacijų, kuriose paviešinamas vieno ar kito tautos atstovo aplaidus požiūris į plenarinių posėdžių lankymą, tačiau tai yra daugiau pavieniai atvejai.

„Kartais paskelbiama apie tuos, kurie praleidžia labai daug posėdžių, tačiau tai pavieniai atvejai. Būtų gerai, jei (Seimo etikos ir procedūtų komisija – past.) duotų bendrą lankomumo vaizdą, net jei Seimo narys ir neviršija jokio nustatyto limito. Tegu apskritai būna pranešama, kiek jis laiko buvo posėdžiuose ir kiek realiai privalėjo būti“, – samprotavo J. Razma.

REKLAMA

Z. Balčytis: ne viskas taip gerai, kaip atrodo

Lietuvos socialdemokratų frakcijos seniūnas Zigmantas Balčytis į „tvarkiečio“ projektą žiūrėjo ne taip optimistiškai.

„Iš esmės yra sveikintina skatinti efektyviai dirbti, tačiau jau ir dabar turime tam tikrų sankcijų – jeigu kiekvieną mėnesį be pateisinamos priežasties praleidi atitinkamą skaičių posėdžių, tau iki pusės yra sumažinamas atlyginimas“.

Parlamentaro nuomone, toks siūlymas tikrai nepatinka vienmandatėse apygardose išrinktiems asmenims.

„Manau, kad gali būti tikrai nemažai problemų su tais trimis posėdžiais ir gyventojų atstovavimu, ypač vienmandatėje apygardoje išrinktiems asmenims. Toks variantas gali būti svarstomas, tačiau šis reikalavimas – trys posėdžiai – yra per griežtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną dieną būna du posėdžiai. Per mėnesį laiko, pavyzdžiui, Seimo narys gauna labai daug pakvietimų į vienmandatę apygardą. O kadangi šventės būna ir antradienį, ir ketvirtadienį, dalyvavimas šituose renginiuose ir plenariniai posėdžiai sutampa“, – pasakojo Z. Balčytis.

Jo įsitikinimu, tokius siūlymus gali teikti tik tiek, kurie buvo išrinkti ne vienmandatėse apygardose.

„Kiek žinau, praeitoje kadencijoje Vytautas Galvonas buvo vienmandatininkas ir tokių pasiūlymų neteikė“, – pareiškė Z. Balčytis.

Kaip sakė vienas iš pašnekovų, matyti labiau užpildytas plenarinių posėdžių sales tikrai būtų ne pro šalį. Ypač dabar, kai reikia „veržtis diržus“, kai katastrofiškai smunka pasitikėjimo valdžios institucijomis rodikliai – šiuo laikotarpiu atsakingo tautos atstovo požiūrio į savo darbą demonstravimas padidintų pasitikėjimą tautos išrinktaisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų