REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) pirmininku šeštadienį neeiliniame partijos suvažiavime Anykščiuose išrinktas verslininkas Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Už R.Karbauskio kandidatūrą balsavo 323 suvažiavimo delegatai, jo konkurentas europarlamentaras Gintaras Didžiokas surinko 244 balsų, 3 biuleteniai buvo sugadinti.

REKLAMA

Partijos pirmuoju vicepirmininku išrinktas Ignalinos rajono meras Bronis Ropė, ir anksčiau ėjęs pirmininko pavaduotojo pareigas.

Nuo dviejų partijų - Lietuvos valstiečių ir Naujosios demokratijos - susijungimo 2001 metais Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungai vadovavusi Kazimira Prunskienė šeštadienį atsisakė dalyvauti kovoje dėl partijos pirmininkės posto. Ji buvo išrinkta partijos garbės pirmininke.

K.Prunskienės kandidatūra buvo iškelta, tačiau ji atsisakė kandidatuoti partijos pirmininko rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

K.Prunskienė savo atsitraukimą argumentavo prezidento rinkimų kampanija - politikė juose savarankiškai iškėlė savo kandidatūrą. K.Prunskienė suvažiavime sakė nenorinti būti siejama su viena politine jėga, taip tikėdamasi pritraukti ir kitų socialinių grupių, ne tik su valstiečiais siejamų, paramos.

Tuo tarpu vienas jos oponentų bei „vertimo“ iš posto iniciatorius R.Karbauskis K.Prunskienės sprendimą trauktis aiškina baime pralaimėti partijos pirmininko rinkimus.

„Manau, K.Prunskienė nekels savo kandidatūros į partijos pirmininkus, nes tikrai pralaimėtų, dėl to ir apie kandidatavimą į prezidentus pranešta dar prieš suvažiavimą, tai yra strateginis ėjimas“, - BNS sakė R.Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei suvažiavimas nebūtų buvęs paskelbtas rinkiminiu, K.Prunskienė BNS sakė partijos vadovės poste būtų likusi.

Eilinis rinkiminis LVLS suvažiavimas turėjo vykti kitąmet, tačiau partijos taryba nusprendė siūlyti į darbotvarkę įtraukti vadovybės rinkimus.

K.Prunskienę remiantis eksparlamentaras Viktoras Rinkevičius siūlė klausimą dėl rinkimų iš darbotvarkės išbraukti, tačiau šis siūlymas pakankamai balsų nesurinko. Neeilinio partijos suvažiavimo dalyviai 345 balsais prieš 204 nusprendė, jog suvažiavimas bus rinkiminis.

REKLAMA

R.Karbauskis dėl takoskyros su K.Prunskiene praėjusiais metais pasitraukė iš vicepirmininko pareigų bei partijos, tačiau vėliau sugrįžo į valstiečių liaudininkų gretas, neslėpdamas siekių iš partijos vadovės posto išstumti savo oponentės.

2001 metais susijungus R.Karbauskio vadovautai Valstiečių partijai ir K.Prunskienės Naujosios demokratijos partijai, susikūrė Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDS). 2005-aisiais VNDS buvo pervadinta Valstiečių liaudininkų sąjunga.

Spalį vykę Seimo rinkimai partijai vadovaujant K.Prunskienei Valstiečių liaudininkų sąjungai nebuvo sėkmingi. Partija neįveikė 5 proc. rinkimų barjero, o pati K.Prunskienė Molėtų-Švenčionių vienmandatėje rinkimų apygardoje pralaimėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovui, tuometiniam Molėtų merui Valentinui Stundžiui. Į Seimą vienmandatėse apygardose išrinkti trys LVLS atstovai.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų