REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarųjų savaičių įvykius Italijoje jau galima vadinti „raganų medžiokle“: išpuoliai prieš rumunus ir čigonus įgauna vis didesnį mastą. Sukrečiančios kriminalinės kronikos ir valdžios bejėgiškumas verčia italus burtis į grupes ir eiti patruliuoti gatvėse.

REKLAMA
REKLAMA

Smurto daugėja

Per pirmus šių metų mėnesius šalį sukrėtė keli žvėriški nusikaltimai, jie sukėlė milžinišką visuomenės pasipiktinimo bangą ir bandymų susidoroti su imigrantais iš Rumunijos. Manoma, kad Italijoje gyvena apie 800 tūkst.-1 mln. atvykėlių iš Rumunijos, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Sausio 23-iosios naktį Romos apylinkėse penki rumunų tautybės vyrai užpuolė 24 m. vaikiną ir jo 21 m. sužadėtinę. Užpuolikai jaunuolį sumušė ir surišę uždarė jo paties automobilio bagažinėje. O tada visi penki išprievartavo merginą.

Guidonijos, nedidelio Romos priemiesčio, kur įvyko užpuolimas, gyventojai liko sukrėsti. Buvo iškastas tikras karo kirvis prieš miestelyje gyvenančius imigrantus iš Rytų Europos. Todėl jau po kelių dienų įvyko akistata tarp Guidonijoje gyvenančių italų ir niekuo dėtų imigrantų iš Rytų, ji paliko kraujo pėdsakų gatvių grindinyje. Sužeisti 5 albanai ir 4 rumunai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jau visai netrukus sėkmingo tyrėjų darbo dėka buvo rasti ir suimti visi 5 prievartautojai. Žmonės, susirinkę prie policijos pastato, reikalavo linčo teismo. „Gyvuliai!“, „Žvėrys!“, „Atiduokite juos merginos tėvui!“ - šaukė įsiaudrinusi minia, vėliau pradėjo atakuoti policijos automobilius, kuriuose sėdėjo nusikaltėliai.

Paskutinis lašas

Vasario 1 d. Pietų Italijos Kasano alo Jonio policininkams buvo pranešta apie kitą grupinį išprievartavimą. Ir vėl įtariamieji - 5 asmenys iš Rumunijos, dirbantys daržovių surinkėjais. Jų auka - taip pat Rumunijos pilietė, 21 m. mergina. Visi kartu jie dirbo tuose pačiuose laukuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtampa, pasipiktinimas ir baimė savo apogėjų pasiekė tada, kai vasario 14 d., Kafarelos parke Romoje, buvo užpulta paauglių porelė. Prašydami cigaretės, du vyrai prisiartino ir pirmiausia užpuolė šešiolikmetį vaikiną. Sumušę jaunuolį, jie porelę nutempė į parko gilumą, ten išprievartavo keturiolikmetę mergaitę. Palikę aukas, užpuolikai pabėgo, pasiimdami ir jų mobiliuosius telefonus.

Iškankinti paaugliai nusigavo iki artimiausios užkandinės, ten paprašė pagalbos. Policijos pareigūnai po pirminės apklausos pradėjo dviejų vyriškių, kaip nurodė nukentėjusieji, kalbančių su ryškiu Rytų Europos akcentu, greičiausiai rumunų, paiešką.

REKLAMA

Akis už akį

Kol pareigūnai ieškojo įtariamųjų, parką supančio rajono gyventojai paskelbė savo „medžioklę“. Daugiau nei 20 jaunų italų, pasislėpusių po gobtuvais, apsivynioję veidus šalikais, apsiginklavę lazdomis ir metaliniais strypais, siautėjo prie vienos užeigos, kurioje mėgdavo rinktis rumunai.

Nuo jaunuolių nukentėjo keturi rumunai. Du iš jų sunkiai sužaloti ir paguldyti į ligoninę. Visi Italijoje gyveno ir dirbo legaliai, nė vienas neturėjęs reikalų su teisėsauga.

„Važiuokit namo, prakeikti čigonai“, „Mes jus užmušim“ - tokie šūkiai lydėjo šį smurto proveržį, - pasakojo užkandinės, prie kurios įvyko susirėmimas, savininkas. - Viskas vyko labai greitai ir neprognozuojamai, nespėjau net sureaguoti“.

REKLAMA

Aplink Kafarelos parką, kuriame buvo išžaginta keturiolikmetė, kartu gyvena italai ir gausi emigrantų iš Rytų Europos kolonija. Dabar išsigandę visi - ir italai, ir rumunai.

„Šitie rumunai pridaro tik nuostolių ir nusikaltimų. Gaila, kad buvau darbe tuo metu, kai kilo susirėmimas, kitaip ir pats būčiau juos paauklėjęs“, - emocingai pasakojo vietos gyventojas Pietro.

60 m. Maria ne tokia kategoriška: „Šis nusistatymas - akis už akį, dabar sklandantis rajone, mane baugina. Tarp rumunų yra daug puikių žmonių, negalima visų suvienodinti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos prieš kelias dienas romų kilmės benamių sumeistrautus barakus po tiltu jaunuoliai apmėtė „Molotovo kokteiliais“. Tik dėl drėgno oro neįsiliepsnojo savadarbė valkatų stovykla.

Valdžia atsibudo

Imigrantų smurtavimas, kuris sukėlė atsakomąją keršto bangą, tapo tikru galvos skausmu policijos pareigūnams. Jiems ypač kelia nerimą, kad vietos gyventojai pradeda vykdyti savo teisingumą prieš atvykėlius iš Rytų ir rengia linčo teismus, kurie dažniausiai neapsieina be aukų.

Italijos valdžia kurį laiką miegojo ir leido išplisti nekontroliuojamoms gyventojų keršto akcijoms. Tačiau žiniasklaidos ir piliečių kritika davė savo - valdžia atsibudo ir ėmėsi veiksmų. Pirmiausia į pastaruoju metu susiklosčiusią bauginančią kriminogeninę situaciją sureagavo Romos miesto ir Lacijaus regiono valdžia. Nuo šiol čia įsikūrusios čigonų stovyklos bus nuolat stebimos, jų gyventojai registruojami ir jiems išduodami specialūs leidimai, visi vaikai privalės lankyti mokyklą, o stovyklų gyventojai - mokėti už komunalines išlaidas.

REKLAMA

Italijos Vyriausybė reagavo stipriau - priimtas naujas saugumo dekretas, leidžiantis nedelsiant įkalinti prievartautojus. Taip pat dekrete numatoma skirti nemokamą teisinę pagalbą nukentėjusiesiems nuo seksualinės prievartos. Dekretas įteisina savanoriškų patruliavimo grupelių kūrimąsi.

Info


Rumunas bandė išprievartauti lietuvę

Italijoje siautėjančių atvykėlių iš Rumunijos aukomis tampa ne tik čia gyvenančios italės. Šią savaitę nuo 50 m. Rumunijos piliečio Gheorhe'o Gudrumano nukentėjo 42 m. lietuvė. Pietų Italijos miesto Kazertos geležinkelio stotyje su lietuve susipažinęs Gh. Gudrumanas pasiūlė jai nueiti į netoliese esantį barą ir pavaišino tauriaisiais gėrimais.

REKLAMA

Apsvaiginęs moterį alkoholiu, rumunas nusivedė ją į vieną apleisto tekstilės fabriko sandėlį. Kai lietuvė ėmė šaukti, vyras jai tvojo buteliu per galvą. Išvydęs kraujo klane gulinčią, sąmonę praradusią auką, Gh. Gudrumanas išsigando ir iškvietė policiją.

Laimė, lietuvės patirti sužeidimai buvo nedideli - ligoninėje ji greitai atgavo sąmonę. Tuo tarpu rumunui teks gintis teisme nuo kaltinimų dėl bandymo išprievartauti ir kūno sužeidimo. Šis teismas Gh. Gudrumanui bus ne pirmas. Šis rumunas jau anksčiau buvo teistas dėl savo tautietės prievartavimo. Su ja jis pasielgė itin žiauriai: įkalino ją kambaryje ir žagino kelias savaitės, kol atsidūrė policijos rankose.



Aušrinė Kutkienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų