REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį pretendentais kandidatuoti į prezidentus užregistravo septynis iš aštuonių asmenų, pateikusių pareiškinius dokumentus. Dėl vieno jų, pareiškinius dokumentus pateikusio penktadienį, sprendimas bus priimtas kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Įregistruotiems pretendentams pirmadienį bus išduoti parašų rinkimo lapai. Kandidatais į prezidentus jie taps, jei iki balandžio 2-osios VRK pateiks 20 tūkst. jų kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

REKLAMA

Pretendentais registruoti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, Tautos prisikėlimo partijos kandidatas, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, kaip nepriklausoma kandidatė į rinkimus einanti Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos lyderė Kazimira Prunskienė, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovu save pristatantis Jonas Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos nariams klausimų kilo dėl dviejų pretendenčių - K. Prunskienės bei D. Grybauskaitės. K. Prunskienė komisijos nariams užkliuvo dėl teismų sprendimų, kuriuo vienu ji buvo pripažinta bendradarbiavusi su KGB, o kitu išteisinta.

Eurokomisare dirbanti D. Grybauskaitė - dėl gyvenamosios vietos, mat įstatymas numato, jog pastaruosius trejus metus prezidentas turi būti gyvenęs Lietuvoje.

Komisijos nariai teiravosi, ką K. Prunskienė nurodė grafoje, kurioje atsakoma į klausimą dėl bendradarbiavimo su sovietų saugumo struktūromis - į jį politikė atsakė neigiamai. Tačiau kandidatuodama 2002-aisiais ji nurodė tuomet galiojusį teismo sprendimą, 1992 m. rugsėjo 14 d. Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų kolegija pripažino ją sąmoningai bendradarbiavus su KGB. Po metų Vilniaus apygardos teismas politikę išteisino, paskelbęs, jog įrodymų, dėl jos slapto bendradarbiavimo su KGB nėra. Vienas komisijos narys, Vaidotas Vaičaitis, balsavo prieš sprendimą K. Prunskienę registruoti pretendente ir išduoti jai parašų rinkimo lapus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisijai kilo klausimų ir dėl D. Grybauskaitės gyvenamosios vietos, VRK vadovas informavo, jog gyvenamąją vietą eurokomisarė deklaravusi Lietuvoje, be to, pateikė dokumentus, jog mokesčius moka Lietuvos valstybei. Dėl D. Grybauskaitės registravimo pretendente komisija vienbalsiai balsavo už.

VRK penktadienį pareiškinius dokumentus įteikė ir aštuntas pretendentas kandidatuoti prezidento rinkimuose, Vidmantas Sadauskas, tačiau jo duomenys dar nepatikrinti.

Kol nebus įregistruotas pretendentu, pirma kartą rinkimuose dalyvauti siekiantis kaunietis V. Sadauskas sakė neteiksiąs savo asmeninių duomenų, informacijos apie išsilavinimą, veiklą. Anketą V. Sadauskas pateikė užpildytą su klaidomis, be paso numerio, tad pretendento anketą teko pildyti iš naujo.

REKLAMA

Biografijos detalių neatskleidžiantis kaunietis į anketos klausimą, „Ar turite nebaigtą atlikti teismo nuosprendžiu paskirtą bausmę?“ atsakė neigiamai. Tuo tarpu žurnalistų paklaustas, ar yra teistas, atsakė: „Ne. Dabar“.

Kaunietis tokia pat pavarde figūravo rezonansinėje byloje prieš du Kauno teisėjus 1996 metais. Byla buvo pradėta piliečio

Vidmanto Sadausko pareiškimo pagrindu - jis nurodė perdavęs teisėjams pinigus už tai, kad jo byloje, kuri jam buvo iškelta už automobilio vagystę ir išpirkos reikalavimą, būtų priimtas palankus sprendimas. 1997-aisiais Vilniaus apygardos teismas teisėjus išteisino dėl kyšio paėmimo motyvuodamas tuo, kad jie nenagrinėjo V. Sadausko bylos, todėl negalėjo priimti jokio sprendimo. Be to, nebuvo jokių duomenų, kad teisiamieji būtų bandę paveikti savo kolegas, nagrinėjusius V. Sadausko bylą.

REKLAMA

Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Kartu su antruoju prezidento rinkimų turu, jei jis vyks, vyksiančiuose rinkimuose į EP dalyvausiančios partijos savo sąrašus VRK turės pateikti nuo balandžio 3 iki gegužės 5 dienos. VRK partijų sąrašus skelbs likus mėnesiui iki EP rinkimų - gegužės 7-ąją. Tuomet prasidės oficiali šių rinkimų kampanija.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų