REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje šeštadienį vyks Nacionalinio diktanto finalas, po kurio paaiškės raštingiausias lietuvis, taip pat bus paskelbti smagiausio ištiktuko rinkimų rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos televizijos studijoje Vilniuje rengiamame diktanto finale 11 val. varžysis 80 raštingiausių gyventojų.

REKLAMA

Nugalėtojas paaiškės iškart po finalinio turo transliacijos per LRT. Jis ar ji bus apdovanotas Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovėje vyksiančiame šventiniame vakare, kuris prasidės 16 val.

Visiems finalo dalyviams bus įteikti knygynų tinklo „Pegasas“ įsteigti prizai, o raštingiausias diktanto dalyvis bus apdovanotas Mokslų ir enciklopedijų leidybos įsteigtu prizu - Visuotinės lietuvių enciklopedijų komplektu.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio diktanto finalo dalyvių apdovanojimo vakare taip pat bus paskelbtas populiariausias ištiktukas, kuris buvo renkamas pirmojo diktanto turo metu.

Dažniausiai besikartojantys ištiktukai buvo: „šypt“, „keberiokšt“, „pokšt“, „triokšt“, „krepšt“, „pykšt“, „tekšt“. Tarp rečiau minimų: „kiūrkt“, „gurguliūkšt“, „cap carap“ ir kt.

Pirmasis diktanto turas vyko sausio pabaigoje. Minint pokario Lietuvos partizanų atminties metus, buvo skaitomas rašytojo Vytauto V.Landsbergio tekstas „Partizanas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių kalbos ekspertų komisija, ištaisiusi pirmojo turo dalyvavusių darbus, nusprendė, kad finale varžyti turi teisę visi, kurie rašydami diktanto tekstą padarė tik vieną klaidą.

Tuo metu moksleiviams komisija buvo griežtesnė, į finalą atrinkti tik mokiniai, nepadarę nė vienos klaidos.

Komisijos nariai prisipažino tikėjęsi, kad moksleivių, parašiusių be klaidų, bus kur kas daugiau, tačiau į finalą pateko tik penki mokiniai.

Šiemet, kaip ir pernai, nemažai konkurso dalyvių nemokėjo parašyti Vytauto V.Landsbergio pavardės. Kitos dažniausiai besikartojančios klaidos buvo žodžiuose „sučęžta“, „kaži kas“, „kaipmat“, „surūdijęs“.

REKLAMA

Nacionalinį diktantą rašė ir užsienyje gyvenantys lietuviai. Jiems komisija buvo šiek tiek atlaidesnė. Į nacionalinio diktanto finalą pateko ir tie užsienio lietuviai, kurie padarė po dvi klaidas.

Nacionalinį diktantą organizuoja savaitraštis „Atgimimas“ bei Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Per pirmąjį turą sausio pabaigoje nacionalinį diktantą rašė per 5000 žmonių Lietuvoje ir užsienyje.

Pernai raštingiausios lietuvės titulas atiteko vertėjai Aldonai Linkevičiūtei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų