REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 22 dieną Britanijoje įvyko Jade Goody vestuvės. 27 metų moteris, išgarsėjusi televizijos realybės šou „Didysis brolis“, serga paskutinės stadijos vėžiu ir apie tai atvirai pasakoja visai šaliai.

REKLAMA
REKLAMA

Apie savo ligą moteris pasakoja su šokiruojančiu atvirumu.

„Man pradėjo taikyti chemoterapijos seansus, į mane įstatė visokius vamzdelius, kuriais tekėjo kažkoks skystis. Aš verkiau ir negalėjau suprasti, kas iš tiesų vyksta. Nors sergu jau taip seniai, jog manęs niekas nebenustebins. Man visuomet buvo sunku atlikti reikalus tualete, bet gydytojai sakė, jog tai dėl lieknėjimo tablečių. Tačiau pasirodo, kad dėl visko buvo kaltas auglys“, - pasakojo moteris televizijos eteryje.

REKLAMA

Kankinantis gydymas rezultatų nedavė, vėžio ląstelės iš gimdos kaklelio išplito į kepenis ir lyties organus. Gydytojų prognozės buvo negailestingos: daugiausia pacientei liko gyventi keletas mėnesių.

Iš savo 27 gyvenimo metų Jade Goody septynerius praleido stebima televizijos kamerų - nuo 2002 metų mergina, tuo metu jaunutė medicinos sesuo iš Londono darbininkų priemiesčio, tapo realybės šou „Didysis brolis“ dalyve.

Netgi žinią apie savo ligą Jade išgirdo stebima kamerų - 2008 metų rugpjūtį, kai dalyvavo šios populiarios televizijos programos indiškoje versijoje.

REKLAMA
REKLAMA



Jade Goody su mylimuoju Jacku Tweedu, 2008 vasario 13 diena. (Scanpix nuotr.)

Paprastumas ties vulgarumo riba

Jau pirmas Jade Goody pasirodymas televizijos ekrane buvo šokiruojantis. Pirmą vakarą kitus šou dalyvius ir televizijos žiūrovus ji pritrenkė savo svarstymais, kad Rio de Žaneiras iš tiesų yra ne miesto pavadinimas, bet žmogaus vardas.

Paprastumas, pereinantis į vulgarumą, lėmė, kad ši moteris tapo žvaigžde savo šalyje. Ji išleido keletą DVD su liekninamosios mankštos pratimais, atidarė grožio saloną, išleido savo vardo kvepalus, įrašė singlą, ir, nežiūrint to, kad tuo metu pagimdė du berniukus, toliau nedingo iš televizijos ekranų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007 metų sausį kilo skandalas - televiziją pasiekė beveik 50 tūkstančių skundų dėl Jade rasistinių pasisakymų vienos indų kilmės šou dalyvės atžvilgiu.

Būtent norėdama išpirkti savo kaltę moteris išvyko į Indiją, ketindama dalyvauti analogiškame šou, ten ją ir pasiekė žinia apie mirtiną ligą.

Tačiau liga nepakeitė Goody gyvenimo būdo - tik geltonoji spauda su nauju įkarščiu ėmė pateikinėti kiekvieną žinią apie paskutinius moters gyvenimo mėnesius.

Tuo tarpu rimtesnio pobūdžio spaudoje pasirodė ir kritiškų atsiliepimų dėl to, kad moteris taip viešina informaciją apie tokį intymų dalyką kaip mirtis.

REKLAMA

Kai kurie žiniasklaidos atstovai mano, kad susidomėjimą Jade Goody istorija lemia Anglijos klasinė sistema ir snobizmas: šie dalykai vis dar egzistuoja, nepaisant visų deklaracijų apie homogeniškos visuomenės sukūrimą.

Liguistas domėjimasis įžymybių gyvenimu, kaip ir klasinė sistema, vis dar būdingas britų visuomenei. Britų dienraščio „Guardian“ kultūros apžvalgininkas Johnas O‘Machonis primena, kad vadinamoji celebrity culture - begalinis domėjimasis žvaigždžių gyvenimu - pirmiausia atsirado Britanijoje.

Būtent šioje šalyje susiformavo ir geltonoji spauda, taip suklestėjusi mūsų laikais. XIX amžiuje žvaigždžių vaidmenis atliko aristokratija. Tačiau šiais laikais viskas šiek tiek kitaip.

REKLAMA

Jade Goody fenomenas - gana naujas, jo atsiradimą sąlygojo pastarųjų dešimtmečių televizijos kultūra. Goody - įžymybė, kuri žinoma vien dėl to, kad yra įžymybė. Kitas pavyzdys galėtų būti futbolininkas Davidas Beckhamas. Jis neišsiskiria savo sugebėjimais iš kitų sportininkų, tačiau yra žinomas visame pasaulyje. D. Beckhamas visų pirma - prekė reklamos rinkoje, jis parduoda viską, kas įmanoma - nuo akinių iki apatinio trikotažo. Galų gale, jis netgi vedęs popžvaigždę.

Kultūrologo nuomone, D.Beckhamo ir Jade Goody atveju veikia tas pats populiarumo mechanizmas.



Kas kuo manipuliuoja?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, realybės šou „Didysis brolis“ dalyvavo šimtai žmonių, tačiau dauguma jų buvo greitai užmiršti. Tuo tarpu Goody sugebėjo išsilaikyti: ji puikiai manipuliuoja žiniasklaidos priemonėmis. Tai irgi - talentas.

Tačiau klausimas, kas kuo manipuliuoja, išlieka atviras. Už Jade Goody nugaros stovi Maxas Cliffordas - žymus Britanijos viešųjų ryšių specialistas, padėjęs išgarsėti ne vienam britui. Jis turi itin didelį ryšių tinklą, padedantį jo kuruojamiems asmenims patekti į pirmuosius geltonosios spaudos puslapius ir televiziją.

REKLAMA

Būtent M. Cliffordas visuomenei ir pranešė priežastis, kodėl Goody nusprendė paviešinti savo ligos ir mirties istoriją.

Tas priežastis jis formuluoja taip:

„Pirmoji - dėl vaikų. Ji pati negavo išsilavinimo, todėl, prieš išeidama iš šio pasaulio, nori uždirbti kuo daugiau pinigų savo vaikų (ketverių metų Freddy ir penkerių Bobby Jack) ateičiai. Antroji priežastis - dabar ji gali būti nuolat užimta: tai, ką ji daro, leidžia užmiršti ligą. Tai juk bet kokiu atveju geriau nei gulėti lovoje ir nuolat galvoti apie savo ligą ir besiartinančią mirtį. Ir trečioji priežastis - ji žino, kad po to, kai rugpjūčio mėnesį prisipažino serganti gimdos kaklelio vėžiu, moterų, norinčių atlikti tyrimus dėl šios ligos, skaičius išaugo 20 proc. Britės ėmė daugiau dėmesio ėmė skirti profilaktikai“, - sakė Cliffordas.

REKLAMA

Ir nors pirmieji argumentai - asmeninio pobūdžio, trečiasis iš tiesų turi visuomeninę reikšmę. Šalyje pastaraisiais metais jaunų moterų, sergančių gimdos kaklelio vėžiu, skaičius auga, ir tai jau tampa rimta problema.

Vestuvės ir laidotuvės

„Kaip mus bestebintų šios moters sprendimas paviešinti kiekvieną savo besibaigiančio gyvenimo detalę, tai tikrai davė naudos visuomenei. Jei ne Goody atvejis, jaunos moterys tikrai nebūtų pradėję rūpintis savo sveikata“, - teigia organizacijos „Cancer Research UK“ onkologas Jeffas Tobay'as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susidomėjimas Jade Goody likimu Britanijoje itin didelis, netgi šalies premjeras Gordonas Brownas išsakė savo apgailestavimus, kad „toks jaunas žmogus serga mirtina liga, o gydymas nedavė jokių rezultatų“.

„Manau, kiekvienas turime teisę patys nuspręsti, kaip priimti mus ištikusią nelaimę, ir Jade apsisprendimas padėti savo šeimai tikrai vertas pagarbos. Linkiu visko geriausio ir jai, ir jos šeimai. Žinau, kad visa šalis išgyvena dėl jos likimo“, - sakė premjeras.

Neseniai Jade Goody įgyvendino savo svajonę - vasario 22 dieną ji ištekėjo už savo mylimojo Jacko Tweedo. Už išskirtines teises į jos vestuvių filmavimą ir informacijos pateikimą jai bus sumokėta 1 mln. svarų sterlingų.

REKLAMA

„Dabar esu pasiruošusi palikti šį pasaulį“, - sakė Jade Goody. Vestuves su mylimuoju ji vadina laimingiausia savo gyvenimo diena.

Ceremonijoje dalyvavęs katalikų vyskupas iš Velso Cormacas Murphy-O’Connoras pavadino Goody drąsia moterimi: „Galbūt daug žmonių pasakytų, jog geriau ji viską iškęstų tyloje. Tačiau aš manau, kad, kalbėdama apie paskutinius savo gyvenimo mėnesius, ji apsisprendė žmonėms perduoti kai ką svarbaus.“


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų