REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmąją pareiškinių dokumentų registracijos dieną sulaukė šešių pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį VRK pareiškinius dokumentus dėl dalyvavimo rinkimuose pateikė kaip nepriklausoma kandidatė savo kandidatūrą kelianti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, apklausų įvardijama kaip populiariausia kandidatė.

REKLAMA

VRK pareiškinius dokumentus taip pat įteikė valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) iškeltas jos pirmininkas, Seimo vadovas Arūnas Valinskas, opozicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ iškeltas partijos vicepirmininkas, parlamentaras Valentinas Mazuronis.

Pareiškinius dokumentus įteikė ir kaip nepriklausoma kandidatė rinkimuose dalyvauti ketinanti Lietuvos valstiečių liaudininkų pirmininkė Kazimira Prunskienė. Ji prezidento rinkimuose siekia dalyvauti jau trečią kartą, sėkmingiausias bandymas - 2004-aisiais, kuomet antrajame ture tik 5 proc. punktais nusileido rinkimus laimėjusiam dabartiniam prezidentui Valdui Adamkui.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškinius dokumentus ketvirtadienį VRK įteikė publicistu save vadinantis Vytautas Kundrotas, dalyvauti prezidento rinkimuose sieksiantis antrą kartą. 2002 metais jis buvo pareiškęs norą kandidatuoti prezidento rinkimuose, tačiau tuomet nepateikė jo kandidatavimą remiančių piliečių parašų - jų reikia 20 tūkst.

VRK ketvirtadienį sulaukė ketinimus kandidatuoti rinkimuose deklaravusio leidėjo Algirdo Pilvelio, tačiau šis pareiškinių dokumentų nepateikė, sakydamas, tą padaryti esą ketinantis po D. Grybauskaitės. Vėliau A. Pilvelis žurnalistams pripažino, kad nėra sumokėjęs būtino rinkimų užstato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas savo sprendimo dėl kandidatavimo prezidento rinkimuose nėra paskelbusios dvi gausiausios parlamento partijos - valdančioji Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei opozicinė Socialdemokratų. TS-LKD dėl savo kandidato į prezidentus ketina apsispręsti kovo 7-ąją per partijos tarybos posėdį.

Tą pat dieną savo sprendimą dėl kandidatavimo pasakys ir į tarybos posėdį bei suvažiavimą susirinksiantys socialdemokratai. Tarp jų galimų pretendentų į kandidatus minimi partijos vadovas G. Kirkilas, partijos garbės pirmininkas kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas, buvęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, buvęs finansų ministras Zigmantas Balčytis bei buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

REKLAMA

D. Grybauskaitės kandidatūrą remti linkęs Liberalų sąjūdis, tačiau sprendimą priims irgi kovo 7 dieną suvažiavime. Liberalų ir centro sąjunga tikriausiai į rinkimus kels savo lyderio Artūro Zuoko kandidatūrą - sprendimas bus aiškus vėlgi kovo 7-ąją.

Paskutinioji diena pateikti pareiškinius dokumentus - kovo 13-oji.

Pretendentams, pateikusiems Lietuvos Respublikos pilietybę patvirtinančius dokumentus, sumokėjusiems 5 vidutinių mėnesinio darbo užmokesčių dydžio užstatą (daugiau kaip 11 tūkst. litų) ir kitus numatytus dokumentus ir VRK patikrinus, ar nėra aplinkybių, neleidžiančių asmeniui būti kandidatu į prezidentus, per 3 dienas bus išduoti parašų rinkimų lapai.

REKLAMA

Iki balandžio 2 dienos į kandidatus pretenduojantys politikai turi pateikti VRK 20 tūkst. jų kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Kartu su antruoju prezidento rinkimų turu vyksiančiuose rinkimuose į EP dalyvausiančios partijos savo sąrašus VRK turės pateikti nuo balandžio 3 iki gegužės 5 dienos. VRK partijų sąrašus skelbs likus mėnesiui iki EP rinkimų - gegužės 7-ąją.

Tuomet prasidės oficiali šių rinkimų kampanija.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų