REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prastos naujienos kandidatams į Lietuvos prezidentus – Dalia Grybauskaitė šiandien pranešė, kad ji prisijungs prie kovos į šalies vadovo postą. Populiariausių visuomenės veikėjų sąrašo viršūnėje esanti eurokomisarė šiandien sakė, kad ji galėjo rinktis tarp sočios ramybės ir nežinomos ateities ir pasirinko pastarąjį kelią.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien spaudos konferencijoje ji teigė, kad visada buvo ir išliks nesusaistyta ir darys sprendimus, kuriuos manys esant geriausius Lietuvai ir Lietuvos žmonėms.

REKLAMA

D. Grybauskaitė tvirtino, kad sutrukdyti kandidatuoti į prezidento postą sau galėjo tik ji pati. „Dabar manau, kad niekas“, - užtikrintai sakė ji.

Ji teigė prašysianti savanoriškos organizacinės pagalbos iš partijų, visuomeninių organizacijų. Tačiau D. Grybauskaitė pabrėžė, kad norės išlikti nepriklausoma, todėl atlyginimo už paramą negalės pažadėti. Ji sakė bendradarbiausianti su tokiomis partijomis, kurioms bus svarbi Lietuva, o ne pinigai ir valdžia.

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė taip pat nenorėjo atskleisti, kokios partijos deklaruos jai paramą.

Kalbėdama apie rinkimų kovą, ji teigė norinti tikėtis, kad Lietuva pribrendo skaidriai ir moraliai kovai. „O kokia ji bus, laikas parodys“, - sakė eurokomisarė.

Anot pretendentės į prezidentus, apsisprendžiant paskutinį tašką padėjo sausio 16 dienos įvykiai, kai mitingas prie Seimo virto riaušėmis. „Pamačiau tam tikrų jėgų norą destabilizuoti padėtį“, - aiškino ji. „Manau, suveikė mano pareigos suvokimas. Kiekvienas žmogus turi apsispręsti, ką jis gali duoti savo šaliai“, - žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eurokomisarė kol kas nekalbėjo apie politines savo pažiūras ir programą. Svarbiausia, anot jos, kad „Lietuva ir Lietuvos žmonės savo valstybę pasiimtų į savo rankas“. Tačiau D. Grybauskaitė sakė save priskirianti vidurio ir centro jėgoms.

Jeigu gaus leidimą, dokumentus Vyriausiajai rinkimų komisijai D. Grybauskaitė tikisi pateikti šiandien.

Žmonės, kurie bus įtraukti į artimiausią kandidatės komandą, bus paskelbti kovo pirmąją savaitę.

1956 metų kovo 1 dieną gimusi Dalia Grybauskaitė 1983 metais tuometinio Leningrado (dabar - Sankt Peterburgo) A.Ždanovo universitete baigė politinę ekonomiją, 1988-aisiais Maskvos visuomenės mokslų akademijoje įgijo ekonomikos mokslų daktarės laipsnį.

REKLAMA

1975-1976 metais dirbo tuometinės LTSR Valstybinėje Filharmonijoje kadrų skyriaus inspektore, besimokydama Leningrade 1976-1983 metais dirbo kailių fabrike „Rot-Front“ darbininke, laborante, grįžusi į Lietuvą 1983 metais buvo tuometinės Mokslų Akademijos atsakingoji sekretorė, 1983-1990 dėstė politinės ekonomijos kursą Vilniaus aukštojoje partinėje mokykloje.

1990-1991 metais dirbo Ekonomikos institute moksline sekretore, 1991 - 1994 metais - departamentų vadove Tarptautinių ekonominių santykių ir Užsienio reikalų ministerijose, 1994 - 1995 metais atstovavo Lietuvai kaip Vyriausiojo derybininko dėl Europos sutarties su ES pavaduotoja bei Lietuvos misijos prie ES nepaprastoji pasiuntinė ir įgaliotoji ministrė.

REKLAMA

1996 - 1999 buvo Lietuvos ambasados Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įgaliotoji ministrė, 1999 - 2001 - finansų ir užsienio reikalų ministerijų viceministrė, 2001 - 2004 metais vadovavo Finansų ministerijai.

2004-aisiais D.Grybauskaitė tapo ES komisare, atsakinga už finansinį programavimą ir biudžetą.

2005 metų lapkritį D.Grybauskaitė buvo išrinkta „Metų komisare“.

D.Grybauskaitė moka anglų, rusų, lenkų, prancūzų kalbas.

A. Kubilius ragins remti D. Grybauskaitės kandidatūrą

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas premjeras Andrius Kubilius sako skatinsiąs partiją paremti D. Grybauskaitės kandidatūrą. „Esu konservatyvus žmogus ir nekeičiu savo nuomonės. Jeigu Dalia Grybauskaitė apsispręs dalyvauti rinkimuose - tikiuosi, šiandien ji apie tai pasakys - raginsiu partiją paremti jos kandidatūrą“, - šiandien „Žinių Radijui“ sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grėsmė kitiems kandidatams

52-ejų D. Grybauskaitė ne vieną mėnesį yra populiariausių visuomenės veikėjų sąrašo viršuje - vasarį atliktų tyrimų duomenimis, ji aplenkė prezidentą Valdą Adamkų ir atsidūrė pirmoje vietoje.

D. Grybauskaitę kaip geriausiai jų interesams atstovaujančią politikę nurodė 26 proc. apklaustųjų, antrasis pagal reitingą šalies vadovas Valdas Adamkus nuo jos atsiliko 11 proc.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas šiandien naujienų agentūrai ELTA sakė, kad nuo D. Grybauskaitės apsisprendimo priklausys kandidatų į valstybės vadovo postą skaičius. „Jei Dalia Grybauskaitė ištars „taip“, bandys laimę 7–10 kandidatų, jei atsakymas bus „ne“, sulauksime didžiulio kandidatų antplūdžio. Ne veltui dabar toks štilis“, – ELTAI sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA

Kaip rimčiausią kandidatę D. Grybauskaitę įvertino ir dokumentus šiandien nunešusi Kazimira Prunskienė. „Pakankamai gerai (vertinu savo galimybes rinkimuose - BNS), bet nesu tiek naivi, kad būčiau visiškai užtikrinta arba visiškai įsitikinusi. Bus rimta konkurencija (...) Nėra abejonės, kad rimčiausia konkurentė, jeigu kandidatuos, bus Dalia Grybauskaitė“, - spaudos konferencijoje dėstė politikė.

*****

Paskutinioji diena pateikti pareiškinius dokumentus - kovo 13-oji. Šiandien šiuos dokumentus pateikė partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis, nepriklausomas kandidatas atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, Tautos prisikėlimo partijos kandidatas, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, kaip nepriklausoma kandidatė į rinkimus einanti Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos lyderė Kazimira Prunskienė.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų