REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune pristatomos trys „Auros“ šokio premjeros

Šokio jungtys: Australija-Čekija-Suomija-Lietuva...

Kauno šokio teatras „Aura“ sveikina šiuolaikinio šokio gerbėjus su artėjančiu pavasariu ir maloniai kviečia į savo pasirodymus Kauno valstybinio dramos teatro Parketinėje salėje, kur šį penktadienį ir sekmadienį bus pristatyti net trys premjeriniai šokio spektakliai, apjungiantys „Auros“ ir užsienio choreografų kūrybinę patirtį.



„Drugelio efektas“

REKLAMA
REKLAMA

Vasario 27 d., penktadienį, 19 val. publikai bus pristatytas pats naujausias „Auros“ šokio spektaklis „Drugelio efektas“. Tai bendras „Auros“ ir australų choreografės Karen Kerkhoven šokio projektas, kurio sumanytoja – aktyvi Australijos lietuvių bendruomenės veikėja, buvusi profesionali australų baleto šokėja Ramona Ratas-Zakarevičienė. Būtent jos iniciatyva 2008 m. vasarą K. Kerkhoven atvyko į Kauną statyti „Aurai“ šokio spektaklį.

REKLAMA

Kūrybiniu spektaklio impulsu tapo australų menininkės išgyvenimai ir betarpiška emocinė patirtis, įgyta naujoje kultūrinėje aplinkoje. „Netikėta pažintis su Lietuva, jos žmonėmis man padarė tokį stiprų įspūdį, kad grįžusi į Australiją dar ilgai jaučiausi tarsi sapne...“, – atskleidė Karen.

Savo kūryboje K. Kerkhoven jungia šokį su vaizduojamaisiais menais, Rytų ir Vakarų tradicijas. Kūrybinių impulsų jai teikia senoji Australijos aborigenų kultūra, betarpiški aplinkos potyriai. Menininkė dalyvauja įvairiuose tarpdisciplininiuose meno projektuose. Jos choreografiniai darbai ne kartą pelnė apdovanojimus. Pastaruoju metu ji dirba su projektais „Art in Motion“ (liet. Menas judėjime) Australijoje ir užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA

Spektaklyje „Drugelio efektas“ šokio kompozicijos papildomos vaizdo projekcija, kurioje demonstruojama menininko Jono Kimo Arbo filmuota medžiaga, taip pat pačios Karen Kerkhoven tapybos darbai. Spektaklyje skamba Oskaro ir Grammy apdovanojimus pelniusio Kinijos šiuolaikinės klasikos kompozitoriaus ir dirigento Tan Dun muzika. Taip pat galima išgirsti garsaus australų instrumentalisto Marko Atkinso (Mark Atkins) pučiamo ritualinio didžerido (Australijos aborigenų pučiamojo instrumento) gaudimą.

2008 m. gruodį keli „Drugelio efekto“ fragmentai jau buvo parodyti Sidnėjuje, XXV Australijos lietuvių dienose. Kaune pirmą kartą pristatomas visas šokio spektaklis. Premjeroje dalyvaus ir pati Karen Kerkhoven, specialiai atskridusi iš Australijos.



„Interjerai“ ir „Atgal“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo 1 d., sekmadienį, 17 val. bus parodyti kiti du premjeriniai „Auros“ šokio spektakliai – „Interjerai“ ir „Atgal“.

Šokio spektaklis „Interjerai“ buvo pastatytas 2008 m. rudenį Bonoje kartu su šiame Vokietijos mieste gyvenančiu čekų choreografu Karelu Vaneku (Karel Vanek). Šis šokio projektas specialiai rengtas Baltijos šalių kultūros metams Vokietijoje. Premjera įvyko 2008 m. lapkritį Bonoje.

Kuriant šį spektaklį daug dėmesio buvo skiriama improvizacijai siekiant atskleisti šokėjų individualumą, jų judėjimo, erdvės pojūčio savitumą. Spektaklyje skamba talentingo vokiečių kompozitoriaus, minimalistinės ir eksperimentinės muzikos kūrėjo Carsten Nikolai (dar žinomo Alva Noto slapyvardžiu) muzika. Šokėjų judėjimą papildo įdomus apšvietimas (Markus‘as Becker‘is).

REKLAMA

Šokio spektaklį „Atgal“ pastatė buvusi „Auros“ auklėtinė Raimonda Gudavičiūtė, šiuo metu tęsianti šokio studijas bei šokėjos karjerą Suomijoje. Šis spektaklis – tiesiog apie žmogų: apie jo santykius su kitu, su kitais, apie begalinį artimo ilgesį. Šokėjų duetais visų pirma siekiama išreikšti ne vyro ir moters santykių peripetijas, bet dviejų žmonių, dviejų individų. Minkštais, tąsiais judesiais, prasidedančiais iš nugaros, atskleidžiamas baimės, vienatvės, nesaugumo, grožio, praeities prisiminimų pojūtis.

REKLAMA

Pirmą kartą spektaklis buvo pristatytas 2008 m. spalį Kaune, 18-ajame tarptautiniame modernaus šokio festivalyje. Jaunosios choreografės debiutas sulaukė aibės aplodismentų ir palankių atsiliepimų spaudoje. „Spektaklio grynumas, vientisumas ir grakštumas sukūrė tai, kas suteikia tikrą stebėjimo malonumą akimis“, – buvo rašoma kultūros ir meno savaitraštyje „Nemunas“.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų