REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisijos (EK) prognozes, kad Lietuvos biudžeto deficitas šiemet ir kitąmet greičiausiai viršys 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ribą, finansų ministras Algirdas Šemeta pavadino pozityviausiomis pastaraisiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozės liūdnesnės

Nors Lietuvos Vyriausybė planuoja, kad šalies fiskalinis deficitas šiemet sudarys 2,1 proc. BVP, o kitąmet jis turi sumažėti iki 1 proc. BVP, EK ataskaitoje teigiama, kad biudžeto rezultatai gali būti prastesni dėl rizikos, susijusios su makroekonominiu scenarijumi, ir informacijos apie priemones, reikalingas fiskalinei konsolidacijai palaikyti po 2009 m., trūkumo, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Gresia didelė rizika, kad programoje pateikti biudžeto rezultatai gali būti prastesni, o nominalusis deficitas 2009 ir 2010 m. gali viršyti 3 proc. BVP ribą“, - rašoma EK ataskaitoje, kurioje įvertinta Lietuvos stabilumo ir konvergencijos programa.

Šiemet tai daugiausia susiję su rizika, kad padidinus netiesioginius mokesčius mokesčių pajamos nepadidės tiek, kiek planuojama programoje, ir kad ne visos siūlomos išlaidų mažinimo priemonės bus įgyvendintos.

REKLAMA
REKLAMA

Anot EK, Lietuvos ekonomikos augimas sparčiai lėtėja daugiausia dėl sumažėjusios vidaus paklausos. Gilėjanti pasaulinė finansų krizė ir mažėjanti išorės paklausa lemia dar didesnį ekonomikos nuosmukį.

EK taip pat pažymi, kad per pastaruosius kelerius metus Lietuvos biudžeto planavimo ir vykdymo sistema nesulaikė nuo pernelyg didelio išlaidavimo. Ūkio augimo laikotarpiu fiskalinė politika buvo ekspansyvi, nebuvo sukaupta rezervų pasiruošti ūkio ciklo sąlygų pasikeitimui.

Rengiasi taupyti

Finansų ministro Algirdo Šemetos teigimu, Lietuvos parengtos priemonės sunkmečiui įveikti iš esmės atitinka EK rekomendacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis vertinimas rodo, kad Lietuvos pasirinktos priemonės ekonominiam sunkmečiui įveikti iš esmės atitinka Europos Komisijos rekomendacijas. Siekdama įgyvendinti užsibrėžtus biudžeto tikslus Vyriausybė visų pirma ieškos sprendimų, kaip toliau mažinti valstybės einamąsias išlaidas“, - sakė finansų ministras.

Pasak ministro, Vyriausybė rengia dar vieną išlaidų mažinimo planą, kurio įgyvendinimas turėtų užtikrinti, kad biudžeto deficitas neviršytų anksčiau numatytų ribų.

A. Šemeta pripažino, kad „rizika egzistuoja, ir niekas to neneigia“, bet patikino, jog Vyriausybė yra pasirengusi imtis priemonių, kad pesimistinės prognozės neišsipildytų.

REKLAMA

„Šiuo metu rengiame papildomą išlaidų mažinimo planą. Visoms institucijoms pateikti pavedimai pateikti pasiūlymus dėl išlaidų sumažinimo papildomai 10 proc. Manome, kad mažindami išlaidas esame pajėgūs pasiekti tikslų“, - sakė A. Šemeta.

Anot finansų ministro, yra peržiūrimi tarnybinių automobilių, mobiliųjų telefonų, reprezentacinių išlaidų ir kitų operacinių išlaidų naudojimo klausimai.

A. Šemeta atkreipė dėmesį, kad šis Lietuvos konvergencijos programos vertinimas yra geriausias pastaraisiais metais, ir EK pritarė priemonėms, kurių Ministrų kabinetas ėmėsi finansų padėčiai stabilizuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų