REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar prieš kelerius metus europiečio patekimas į NBA lygą buvo didžiulis ir neeilinis įvykis, tačiau dabar tai jau tapo kone kasdienybe – talentingi Senojo žemyno krepšininkai tiesiog plūsta į stipriausia pasaulio lyga vadinamą čempionatą ir stengiasi jame įsitvirtinti.

REKLAMA
REKLAMA

Kas devintas NBA žaidėjas – europietis

1990 metais NBA pirmenybėse rungtyniavo vos šeši Europos atstovai ir tai nesudarė net vieno procento visų žaidėjų. Ne ką labiau padėtis pasikeitė ir per dešimtmetį – 2000-aisiais už Atlanto savo sugebėjimus demonstravo dar sąlyginai nedaug, tik 17 europiečių krepšininkų (vos 2 procentai).

REKLAMA

Visgi nuo to laiko jų kasmet ėmė daugėti kone geometrine progresija. Štai šiemet įvairiems NBA klubams atstovauja jau net 48 žaidėjai iš Senojo žemyno ir tai sudaro 11 procentų visų krepšininkų (432). Beje, tarp tų 48 europiečių, šiemet kovojančių NBA lygoje, – ne tik atsarginių žaidėjų suolelį šildantys žaidėjai, bet ir tokios pripažintos pasaulinės žvaigždės, kaip turkas Hidayetas Turkoglu (Orlando „Magic“), ispanas Pau Gasolis (Los Andželo „Lakers“), prancūzas Tony's Parkeris (San Antonijaus „Spurs“), vokietis Dirkas Nowitzkis (Dalaso „Mavericks“) ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi kokios priežastys lėmė tokį NBA komandų politikos pasikeitimą ir kodėl jos ėmė vilioti į savo gretas vis daugiau europiečių?

Vieno atsakymo į šį klausimą, ko gero, nėra ir negali būti. Vis dėlto bene pagrindinė to priežastis yra spartus Europos krepšinio lygio kilimas ir europiečių žaidėjų tobulėjimas. Juk turbūt neatsitiktinai JAV rinktinė pastaruoju metu nei iš pasaulio čempionato, nei iš olimpinių žaidynių nesugebėdavo parsivežti aukso medalių. Taip, jiems pavyko susigrąžinti šlovę 2008 metų olimpiadoje Pekine, bet ir tai buvo pasiekta tik labai didelėmis pastangomis, surinkus visus pačius geriausius NBA žaidėjus ir finale išvargus sunkią pergalę prieš Ispanijos rinktinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po nesėkmių, patirtų svarbiausiose tarptautinėse varžybose, amerikiečiams, matyt, pagaliau atsivėrė akys. Jie pamatė, kad krepšinį ne ką prasčiau už juos moka žaisti ir kitų žemynų, o ypač Europos, atstovai, kurie dažniausiai nors ir neprilygsta amerikiečiams fizinėmis galimybėmis ir atletiškumu, bet pasižymi itin taikliais metimais iš toli, komandiniu žaidimu ir apskritai universalumu.

NBA populiarumas smunka

Patys europiečiai visais laikais veržėsi į NBA, juk daugumai jų tai svajonių lyga, be to, žaisdami joje krepšininkai dažniausiai gauna daug didesnius atlyginimus.

REKLAMA

Tiesa, pasaulinė finansų krizė kiek sulygino Europos ir JAV komandų savininkų galimybes, todėl dabar pastebimas ir atvirkštinis reiškinys, kai NBA žaidę europiečiai (Juanas Carlosas Navarro, Jorge Garbajosa, Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas ir kiti) savo noru grįžta į Europą ir pasitenkina žaidimu Eurolygoje bei nacionaliniuose čempionatuose.

Apskritai NBA lyga dabar išgyvena ne pačius geriausius laikus, todėl kaip viena iš priežasčių, kodėl europiečiai ir kiti užsieniečiai tapo patrauklia preke, yra ir populiarumo siekimas. Juk kuo daugiau Europos, Azijos, Afrikos, Pietų Amerikos ar Australijos krepšininkų varžysis NBA čempionate, tuo jis taps patrauklesnis ir įdomesnis tų žemynų krepšinio sirgaliams.

REKLAMA

Vis dėlto net ir šie žingsniai kol kas neužtikrina NBA populiarumo. Pagal jį NBA lygą Amerikoje jau pralenkė tiek NFL (JAV nacionalinės amerikietiškojo futbolo lygos), tiek MLB (JAV nacionalinės beisbolo lygos) pirmenybės.

Priminsime, kad artimiausiu metu į stipriausia pasaulio krepšinio lyga laikomą NBA čempionatą gali persikelti ir dar vienas lietuvis – ekspertai prognozuoja, kad Kauno „Aisčių“ vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas naujokų biržoje bus pašauktas septintuoju numeriu.

Jei šios prognozės pasitvirtintų, perspektyvusis aukštaūgis taptų geriausiai įvertintu Lietuvos krepšininku už Atlanto per visą istoriją. Iki šiol aukščiausias šaukimas priklauso Ž. Ilgauskui, kurį „Cavaliers“ klubas 1996 metais pas save pasikvietė 20 numeriu. Antras žengia Arvydas Sabonis, kurį Portlendo „Trail Blazers“ ekipa 1986 metais pašaukė 24 numeriu. Trečias – Linas Kleiza, kuris 2005 metų naujokų biržoje buvo pasirinktas 27 numeriu.

NBA lygoje šiuo metu žaidžia trys lietuviai – Žydrūnas Ilgauskas (Klivlando „Cavaliers“), Linas Kleiza (Denverio „Nuggets“) ir Darius Songaila (Vašingtono „Wizards“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų