REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Arbitražo teismas Paryžiuje visiškai atmetė Rusijos Federacijos Kaliningrado srities Vyriausybės ieškinį, kuriuo buvo prašoma priteisti žalą iš Lietuvos Respublikos. Tokį sprendimą teismas priėmė sausio 28 dieną, bet oficialus pranešimas Lietuvos Respublikai buvo atsiųstas tik praėjusią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasiteisino jau pirmosiomis dienomis teisme mūsų užimta pozicija, kad ši byla net negali būti pradėta nagrinėti. Rusijos pusė nesėkmingai bandė ieškoti išeities ir įrodyti, kad paprasčiausias tarptautinio arbitražo sprendimo dėl skolos išieškojimo vykdymas Lietuvoje yra tarpvalstybinių sutarčių pažeidimas“, - sakė Lietuvos Respubliką Arbitražiniame teisme atstovavęs Kęstutis Švirinas, advokatų kontoros „Nordia Baublys & Partners” vadovaujantis partneris.

REKLAMA

Inicijuodama bylą Kaliningrado srities Vyriausybė, teigė, kad prieš keletą metų Lietuvos Respublikos teismai, pripažindami ir leisdami vykdyti Londono tarptautinio arbitražo teismo sprendimą parduoti iš varžytinių Kaliningrado Vyriausybei priklausantį pastatą Vilniuje bei jame esantį kilnojamą turtą, eksproprijavo (nusavino) Kaliningrado sričiai priklausantį pastatą, taip pažeisdami Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Rusijos Federacijos Vyriausybės sutartį dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Arbitražo teismas Paryžiuje savo sprendime pažymėjo, kad pagal Niujorko konvenciją Lietuvos teismams suteikta teisė spręsti dėl Londono tarptautinio arbitražo teismo priimto sprendimo pripažinimo ir vykdymo Lietuvoje. Tokios kompetencijos neturi nė viena kita institucija ar teismas.

„Arbitražo teismas dar kartą patvirtino, kad Lietuva elgėsi taip, kaip įprasta visame pasaulyje, vykdant tarptautinio arbitražo priimtus sprendimus“, - sakė K.Švirinas.

Kaliningrado srities Vyriausybei priklausantis pastatas Vilniuje buvo parduotas vykdant prieš keletą metų priimtą Londono Arbitražo teismo sprendimą dėl skolos. Ši daugiau kaip 70 mln. litų siekianti skola susidarė po to, kai 1998 metų pavasarį Kaliningrado sritis gavo daugiau kaip 10 mln. JAV dolerių vertės kreditą iš Vokietijos banko „Dresdner Bank AG“ paukštienos fabrikui „Baltpticeprom“ modernizuoti. Deja, Kaliningrado srities administracija nevykdė įsipareigojimų – per penkerius metus vos kartą bankui buvo pervesta nedidelė suma.

Po nesėkmingų bandymų atgauti savo pinigus, „Dresdner Bank AG“ kreipėsi į skolų išieškojimo bendrovę „Duke Investment Limited“, kuri perėmė kreditoriaus teises iš banko. Netrukus bendrovė kreipėsi į Londono arbitražinį teismą ir procesą laimėjo. Vėliau šis sprendimas buvo įteisintas Lietuvoje, šiuo metu toks pats procesas prasidėjo Lenkijoje, kur taip pat bus ieškoma Kaliningrado sričiai priklausančio turto, kuris bus parduodamas iš varžytinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų