REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Piliečių grupės „Studentų pasipriešinimas“ atstovai Stanislovas Tomas ir Darius Pocevičius apskundė teismui Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą uždrausti vasario 19 dieną planuotą mitingą prie Seimo.

REKLAMA
REKLAMA

Renginio metu buvo planuojama parodijuoti Lietuvos valstybės degradaciją Baltarusijos režimo link, kuris irgi draudžia bet kokius protesto mitingus ir leidžia tik pritarti prezidento Lukašenkos politikai. Organizatoriai teigia, kad kitas „Studentų pasipriešinimo“ organizuojamo mitingo tikslas buvo informuoti visuomenę apie Seimo, konservatorių ir liberalų ketinimus privatizuoti visus Lietuvos universitetus bei kolegijas. Anot jų, tai neišvengiamai sunaikintų nemokamą mokslą ir verstų studentus imti pavergiančias paskolas iš komercinių bankų.

REKLAMA

Piliečių grupė „Studentų pasipriešinimas“ kreipėsi su prašymu leisti surengti mitingą, ironiškai pritariantį Seimo politikai ir nemokamo mokslo naikinimui, bet Vilniaus miesto savivaldybė policijos prašymu uždraudė šį renginį. „Kažkoks policijos pareigūnas pateikė savivaldybei melagingą informaciją, kad jis turi duomenų, jog į palaikymo mitingą planuoja ateiti chuliganai ir žada sukelti pavojų „Studentų pasipriešinimo“ aktyvistų sveikatai“, - aiškina mitingo iniciatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė leidimo neišdavė motyvuodama tuo, kad akcijos rengėjai esą negalėjo užtikrinti, jog protesto metu nebus viešosios tvarkos pažeidimų.

Savivaldybė anksčiau uždraudė ir partijos „Frontas“ mitingą, planuotą vasario 3 dieną, bei piliečių grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ rengtą protesto mitingą, planuotą vasario 19 dieną. Pastarąjį savo sprendimą ji grindė tuo, kad į Nepriklausomybės aikštę susirinks per daug studentų, kai kurie iš jų ten netilps, įžengs į gatvę ir galimai pažeis saugaus eismo taisykles. „Kitaip tariant, piliečių grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ protesto mitingas prie Seimo buvo uždraustas, nes, anot policijos, tikėtina, kad piliečiai nemokės teisingai pereiti gatvės“, - piktinasi „Studentų pasipriešinimo“ atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abu uždrausti jaunimo mitingai vasario 19 dieną virto nedidelėmis protesto akcijomis. 13 val. piketą surengė piliečių grupė „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“. Su plakatais „Čia turėjo įvykti masinis mitingas“, „Tačiau mums uždrausta mitinguoti“ prie Seimo keliasdešimt minučių piketavo 9 aktyvistai. Jie stovėjo užsiklijavę burnas, taip išreikšdami protestą prieš mitingų laisvės suvaržymą.

14 val., pasibaigus pirmajai studentų protesto akcijai, susirinko piliečių grupė „Studentų pasipriešinimas“. Jie surengė ironišką milžiniškos peticijos pasirašymo aktą. Stebint policijos pareigūnams, čia pat aikštėje po Seimo langais jie pasirašė didelėje drobėje surašytus reikalavimus ir įteikė peticiją Seimo kanceliarijai.

REKLAMA

S. Tomas ir D. Pocevičius apskundė savivaldybės sprendimą uždrausti vasario 19 dienos piliečių grupės „Studentų pasipriešinimas“ planuotą mitingą, kadangi „šis draudimas pagrįstas vien tik kažkokio policijos pareigūno melu ir/arba haliucinacijomis“. „Minėtas pareigūnas piktybiškai melavo, kad jis turi duomenų apie planuojamą chuliganų išpuolį. Tokių duomenų jis neturėjo, jokių chuliganų nebuvo iš viso, jokio jų neteisėto išpuolio nebuvo net planuota“, - teigiama pranešime.

„Studentų pasipriešinimas“ reikalauja teismo pripažinti Vilniaus miesto savivaldybės draudimą rengti mitingą neteisėtu ir atleisti iš darbo minėtą policininką. Pasak jų, kiekvieno piliečio pareiga yra priešintis policijos melui ir atitinkamai bausti Konstitucijos, garantuojančios susirinkimų laisvę, pažeidėjus.

Savivaldybės leidimo nereikia akcijoms, kuriose dalyvauja iki 10-ties asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų