REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienodą darbą dirbantiems pareigūnams - perpus mažesni atlyginimai ir jokių socialinių garantijų. Nuo sausio 1 d. su tokia neteisybe Lietuvoje susiduria per 3000 gaisrininkų. Iki šiol už 800 litų kantriai dirbę savo darbą ir bandę su Vyriausybe susitarti dėl geresnių sąlygų, tačiau nieko nepešę, gaisrininkai žada nebekentėti ir skelbia streiką.

REKLAMA
REKLAMA

Dirba iš idėjos

Iki 2009 metų pagal darbo sutartis dirbantiems Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ugniagesiams gelbėtojams buvo mokami priedai prie atlyginimo, kad jie nebūtų diskriminuojami šalia dirbančio statutinio pareigūno atžvilgiu. Mat gaisrininkas – valstybės tarnautojas - gauna 1470 litų, o tokį patį darbą dirbančiam nestatutiniam ugniagesiui mokama 800 litų, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Nestatutiniai ugniagesiai jau daugelį metų yra diskriminuojami statutinių ugniagesių atžvilgiu. Buvo bandoma įstatymiškai pakeisti šią nelygybę, tačiau prezidentas įstatymą vetavo. Iki 2009 metų pradžios PAGD vadovybė geranoriškai nestatutiniams darbuotojams mokėdavo priedus, nes pareigūnai dirba tokį patį darbą, drauge eina į ugnį“, - spaudos konferencijoje pasakojo Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, S. Džiauto teigimu, sumažinus PAGD biudžetą, visiems, dirbantiems pagal darbo sutartis, priedai buvo panaikinti ir pajamos sumažėjo 200-600 litų. „Ugniagesiai gaisrinėje praleidžia po 24 valandas, tačiau iš gaunamų pajamų nesugeba susimokėti už butą, o apie šeimos išlaikymą jau apskritai negali būti nė kalbos“, - kalbėjo Profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas.

Algimantas Danielius, Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos ugniagesys gelbėtojas, pasakojo turįs du darbus, tačiau net ir dirbdamas dvigubai daugiau vos galą su suduriantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbo sąlygos yra labai prastos: tarnyboje dirba 9 ugniagesiai, o turime dvejas uniformas ir dvi poras batų. Mano kojos dydis, pavyzdžiui, yra 43, o batus turime 42 ir 46 dydžių“, - kolegai antrino Juozas Alaburda, Vilkaviškio rajono priešgaisrinės tarnybos Rausvės ugniagesių komandos ugniagesys gelbėtojas.

Ruošiasi streikui

Po spaudos konferencijos ugniagesiai patraukė Vyriausybės link - nunešėprašymą dėl būtinųjų minimalių sąlygų nustatymo. S.Džiauto teigimu, jas būtina nustatyti norint surengti streiką.

„Gaisrininkas, žinoma, savo darbo visiškai nenutrauks. Mes gaisrus ir toliau gesinsime, tačiau reikia parodyti, kad tokia situacija ilgiau nebegali tęstis“, - sakė S. Džiautas. Paklaustas, kokia forma vyks streikas, S. Džiautas teigė, kad ketinama visuose miestuose dvi valandas signalizuoti.

REKLAMA

Ugniagesių tiek Vyriausybei, tiek Trišalei tarybai pateiktame dokumente prašoma nustatyti neatidėliotiniems visuomenės poreikiams būtinąsias minimalias sąlygas. Anot S. Džiauto, jas nustatyti Vyriausybė yra įpareigota per mėnesį, tad kovo pabaigoje profesinė sąjunga galės rengti streiką.

Agnė Vaitasiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų