REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) parlamentarų įregistruotas įstatymo, kuriuo siekiama pratęsti IAE veiklą, projektas vėl sukėlė parlamentarų apsižodžiavimą. Valdantieji sako, kad tai „susisukusio proto“, populistinė iniciatyva. Opozicija vis dar mato galimybių neuždaryti IAE.

REKLAMA
REKLAMA

Projekte, kurį pasirašė TT nariai Julius Veselka, Valentinas ir Andrius Mazuroniai, Vytautas Galvonas ir Dailis Barakauskas, numatoma „pratęsti Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko darbą iki techniškai saugių terminų“.

REKLAMA

TT projekte siūloma per 3 mėnesius nuo šio įstatymo įsigaliojimo parengti IAE  antrojo bloko darbo pratęsimo pagrindimą ir jį pateikti Europos Sąjungos valdžios ir valdymo institucijoms bei valstybėms Europos Sąjungos narėms.

Iki 2010 m. sausio 1 d. projekto autoriai siūlo suderinti su Europos Sąjungos valdžios ir valdymo institucijomis bei valstybėmis Europos Sąjungos narėmis Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko darbo pratęsimą iki techniškai saugių terminų, vadovaujantis Stojimo akto 4 Protokolo 4 straipsnio ir Stojimo akto 37 straipsnio 1 dalies nuostatomis, atsižvelgus į TATENA rekomendacijas, Europos Sąjungos bei kitų šalių praktiką.

REKLAMA
REKLAMA

IAE direktorius būtų įpareigotas sudaryti sutartis su tiekėjais dėl branduolinio kuro pirkimo, kuris užtikrintų antrojo bloko darbą 2010 m., ir numatyti lėšas, reikalingas kuro pirkimui bei kitoms reikmėms, susijusioms su antrojo bloko darbo užtikrinimu 2010 m.

Valdantieji: neverta gaišti laiko

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) atstovaujantis Seimo narys Audronius Ažubalis portalui „Balsas.lt“ sakė, jog šis projektas greičiausiai yra TT partijos kandidato į prezidentus M. Mazuronio politinės rinkodaros dalis. „Prezidentinės lenktynės kai kam susuka protą. Tikslesnio žodžio net nerandu“, – portalui sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Ažubalio, iniciatyvos autoriams puikiai žinoma, kad praėjusi (Gedimino Kirkilo - „Balsas.lt“) Vyriausybė mėgino kelti tą klausimą, nors ir labai pavėluotai. „Viskas, ką pavyko išsiderėti iš Europos Komisijos – didesnės taršos kvotos ir galbūt papildomi pinigai elektros jungčių statyboms. Ties tuo ir reiktų susikoncentruoti“, – sakė jis.

Valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos narys, Seimo Atominės energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas portalui sakė, jog techniškai galimybių pratęsti darbą dar yra, bet teisiškai tai esą neįmanoma. „IAE direktorius ponas Viktoras Ševaldinas mane patikino, kad Rusijos branduolinio kuro gamintojai netgi sutiktų peržiūrėti darbo grafikus ir problema būtų išspręsta. Tačiau Lietuva yra pasirašiusi bei ratifikavusi stojimo į ES sutartį ir turi jos laikytis. Tikiuosi, kad Seimas šią iniciatyvą įvertins vadovaudamasis sveiku protu ir pažadais, duotais Europos partneriams.

REKLAMA

Opozicija: reikia derėtis

TT atstovų nuomone, išdėstyta aiškinamajame rašte, papildomų biudžeto lėšų projekto įgyvendinimas nepareikalaus, o atvirkščiai, sutaupys, nes esą nereikės skirti papildomai lėšų Ignalinos regiono problemoms spręsti, susijusioms su Ignalinos branduolinės jėgainės pirmalaikiu uždarymu.

Seimo opozicijos lyderis, vakar pateikęs „tris konstruktyvius pasiūlymus premjerui Andriui Kubiliui, taip pat nurodė, jog valdantieji turėtų atnaujinti derybas dėl IAE darbo pratęsimo. „Nežinau, kodėl buvo sutikta sustabdyti derybas. Mano požiūriu, sutartyje yra įtrauktos ypatingos sąlygos, o viena iš jų ir yra ekonominė krizė. Akivaizdu, kad Baltijos jungčių planas realiai pradės veikti tik 2013-2015 metais. Sustabdžius antrąjį IAE bloką elektros energijos kaina pakils keliskart. Jei konservatoriams netinka derybininkas A. Abišala, jį gali pakeisti kitas žmogus, bet derybas būtina atnaujinti", – sakė G. Kirkilas.

REKLAMA

Pasako jo, sunkmečiu Europos sprendimas gali būti kitoks, nes padėties sudėtingumą jau pajuto visos Europos šalys. Atnaujintos derybos galbūt leistų išsiderėti pinigų namų renovacijai.

Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys socdemų vadovo iniciatyvą vertina skeptiškai, bet sako, kad jo partija taip pat yra už darbo pratęsimą. „Mes už, bet kodėl, įdomu, nesusiderėjo pats G. Kirkilas, kai turėjo tokią galimybę?“- retoriškai klausia K. Daukšys.

Pasak jo, sprendimus reikia priimti dabar, nes kitaip kuro nebebus galima užsisakyti fiziškai. Tiesa, jis pareiškė manąs, kad dabartinė A. Kubiliaus Vyriausybė tokiems žingsniams nėra pasirengusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prarastas laikas

Buvusio premjero G. Kirkilo Vyriausybė buvo sudariusi derybų su ES partneriais komisiją, kuriai vadovavo Aleksandras Abišala, tačiau jokių realių rezultatų tariamai vykusiose konsultacijose pasiekta nebuvo.

Žlugo ir Seimo inicijuotas patariamasis referendumas dėl IAE darbo pratęsimo, nors jį oficialiai rėmė dauguma parlamentinių partijų. Neparlamentinės Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDS) mėginimas surinkti reikalingus tris šimtus tūkstančių parašų ir inicijuoti privalomąjį referendumą – taip pat buvo nesėkmingas.

Lietuva stojimo ES sutartimi yra įsipareigojusi uždaryti IAE iki šių metų pabaigos. Naujosios elektrinės statybos planai, kuriuos turėtų įgyvendinti specialiai tam sukurtas energetikos gigantas AB „Leo LT“ – vis labiau migloti. Nors pirminiuose planuose buvo skelbta, kad Lietuva kartus su Latvija, Estija ir Lenkija gali pasistatyti jėgainę iki 2015 m., daugelis ekspertų netiki ne tik šia data, bet ir tuo, ar statyti išvis ketinama. Sutartys su užsienio partneriais ligi šiol nepasirašytos, o korupcijos šešėlių ir įtarimų lydima „Leo LT“ ateitis ligi šiol miglota. Iki šiol nieko nepadaryta ir siekiant pasistatyti energetinę jungtį su Švedija bei Lenkija. Pačiomis niūriausiomis analitikų prognozėmis, uždarius IAE, elektros kaina galutiniam vartotojui gali pakilti iki 80 ct už kWh.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų