REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministerijoje (URM) antradienį rengiamas pasitarimas dėl Lietuvos pozicijos į mūsų šalį perkelti keletą asmenų iš Gvantanamo kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos galimybes atsižvelgti į JAV prašymą ir priimti keletą sulaikytųjų iš Gvantanamo sulaikymo centro antradienį svarstys užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministrai Vygaudas Ušackas bei Raimundas Palaitis ir Valstybės saugumo departamento vadovas Povilas Malakauskas.

REKLAMA

Anksčiau Lietuvos užsienio ministras pranešė, kad Lietuva vasario 5 d. yra gavusi prašymą priimti du sulaikytuosius Gvantanamo kalinius.

Nepatvirtintomis žiniomis, minėti asmenys - uzbekų tautybės.

Pasak V.Ušacko, minėti du kaliniai nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui. Jo teigimu, bus svarstoma galimybė suteikti jiems politinį prieglobstį. Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad laukiama tų asmenų laisva valia išreikšto noro būti perkeltiems į Lietuvą ir liudijimų, kad jiems kyla grėsmė šalyse, iš kurių jie yra kilę.

REKLAMA
REKLAMA

V.Ušackas teigė, kad šis klausimas gali būti išspręstas per kelis mėnesius. Derybos su JAV bus dvišalės, tačiau, pasak ministro, ketinama atsižvelgti ir į bendrą ES poziciją šiuo klausimu.

Po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroristų išpuolių JAV 2002-ųjų sausį Kuboje, Gvantanamo įlankoje esančioje karinėje bazėje, įkūrė sustiprintos apsaugos sulaikymo centrą, kuriame kalinami įtariamieji terorizmu. Įkalintiesiems nebuvo leista naudotis pagrindinėmis žmogaus teisėmis ir juos tardant buvo taikomi šiurkštūs metodai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV paskelbtame sąraše nurodomi 759 buvę ir šiuo metu Gvantaname kalinami kaliniai. 525 kaliniai buvo paleisti, o 5 mirė įkalinimo metu. Šiuo metu Gvantaname laikoma apie 250 kalinių.

Kai kurie iš jų toliau lieka Gvantaname todėl, kad nėra šalies, į kurią jie galėtų saugiai grįžti, - JAV jiems nepateikė kaltinimų. Kitiems ketinama kelti baudžiamąsias bylas ir juos teisti. JAV institucijos įtaria, kad 61 Gvantaname anksčiau kalėjęs asmuo po to, kai buvo paleistas, dalyvavo teroristinėje veikloje.

Naujasis JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sausio pabaigoje pasirašė įsaką dėl Gvantanamo įlankos karinėje bazėje esančios kardomosios įstaigos uždarymo per vienerių metų laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų