REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, kad žiemą iš kiemo šiandien išvaryti bus kur kas lengviau, nei žvejus nuo marių ledo. Į kraują įaugusio pomėgio jie nelinkę atsisakyti net ir pasprukę iš mirties nagų.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį nuo įlūžusio ledo teko gelbėti kelis žvejus uosto akvatorijoje. Žūklautojai tvirtina, kad juos į pavojų specialiai įstūmė vilkiko kapitonas.

REKLAMA

Apie 15.15 val. Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Civilinės saugos ir mobilizacijos departamento darbuotojai specialiosioms tarnyboms pranešė apie 4 žvejus, kuriems įlūžus ledui prireikė pagalbos Malkų įlankoje.

Poledinės žūklės mėgėjai plūduriavo ant skirtingų ledo lyčių.

Į įvykio vietą buvo išsiųsta Klaipėdos valstybinio jūrų uosto gelbėjimo katerio „Žaibas“ įgula, kuri ir parplukdė į krantą žvejus.

REKLAMA
REKLAMA

Liudininkų teigimu, tądien Malkų įlankoje ant ledo žvejojo apie šimtą žmonių. Kai kurie jų mano, kad ledą, specialiai sukeldamas bangas, galėjo sulaužyti galėjo pro šalį plaukęs vilkikas „Barta“.

„Iki to laiko pro mus praplaukė gal keturi dideli laivai, net konteinervežis buvo tarp jų - nė menkiausios bangelės nesukėlė, viskas buvo gerai. Tačiau staiga labai dideliu greičiu į ro-ro krovinių terminalą nulėkė vilkikas „Barta“, ir ledas, prieš tai dar subangavęs, ėmė skilinėti. Ledui ėmus lūžinėti žmonės viską metė, ėmė bėgti. Aš spėjau išsirinkti didesnę lytį ir ant jos užšokti. Gal kapitonas norėjo tik pagąsdinti žvejus, tačiau tokie jo veiksmai sukėlė pavojų žmonių gyvybėms. Aš suprantu, kad žvejoti uosto akvatorijoje ant ledo pavojinga, tačiau tyčia stumti žmones į pavojų yra neatleistina“, - telefonu vakar pasakojo šeštadienį incidento vietoje buvęs klaipėdietis Rimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, sekmadienį netoli incidento vietos ant ledo ir vėl žvejojo keliasdešimt žvejų.

Tuo tarpu uostininkų pozicija šiuo klausimu išlieka tokia pati kaip anksčiau - laivų kapitonai uoste dirba, o ne žvejų skandinti plaukia, ir šiuo atveju ne jie turėtų teisintis, o žvejai, kuriems Malkų įlankoje ant ledo lipti draudžiama.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, Kuršių marių ledo storis šiuo metu siekia 17-26 cm.

Vasarį atvėsus orams ir vandens telkiniams pasidengus ledu ant jo plūstelėjo minios žūklautojų. Specialiųjų tarnybų pagalbos jiems prireikia jau ne pirmą kartą. Mėnesio pradžioje į pagalbą Kuršių mariose įlūžusiems poledinės žūklės mėgėjams keliskart skubėjo pasieniečiai, kartą prireikė Karinių oro pajėgų sraigtasparnio pagalbos, kuris į ligoninę nugabeno ties Juodkrante įlūžusį žmogų.

REKLAMA

Gelbėjimo operacijos nemažai atsieina ir mokesčių mokėtojams. Pavyzdžiui, pasieniečių laivo ant oro pagalvės „Christina“, kuriuo teko gelbėti vasario pradžioje įlūžusius žvejus, eksplotacija valandą kainuoja apie pusantro šimto litų. Degalų už panašią sumą per valandą sunaudoja ir „Žaibas“, o Karinių oro pajėgų sraigtasparnio valandos skraidymo sąnaudos - apie 2200 eurų.

Valdas Pryšmantas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų