REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nematoma Senelio jėga kaustė žudikus ir seklius

Šią savaitę pasirodžiusioje „Balsas.lt savaitėje“ žurnalisto tyrimas apie tai, kad Kauno nusikalstamo pasaulio veteranas Jonas Bielskis privertė drebėti net visagaliais pasijutusius budelius.

REKLAMA
REKLAMA

Šiomis dienomis Vilniaus apygardos teisme pradėta nagrinėti 105 tomų byla. Joje minimi asmenys dar prieš dešimt metų kėlė siaubą ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos verslininkams – reketavo, žudė, šantažavo. Nors gaujos narių pavardės nepasirodydavo pirmuosiuose spaudos puslapiuose, policija apie juos buvo sukaupusi šūsnis slaptų operatyvinių duomenų.

REKLAMA

Iš skirtingų šalies didmiesčių – Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių − suformuota grupuotė neturėjo skambaus pavadinimo. Tačiau teisėsaugininkai ją vadina klasikine mafijos organizacija, turinčia visus būtinus atributus: griežtą hierarchiją, beribį paklusnumą, kovinius dalinius ir nusikaltimų vykdytojus.

Tačiau tik prabilus jos lyderiu laikytam J. Bielskiui, pravarde Senelis, kriminalistams pavyko sutramdyti šią gaują. Teisėsaugai pavyko atskleisti daug žiaurių šios grupuotės nusikaltimų, kuriuos noriai vykdydavo J. Bielskio dešinioji ranka šiaulietis Saulius Skėris.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl įvairių nusikaltimų prieš teismą stojo ir vienu turtingiausių Lietuvos pajūrio žmonių laikomas verslininkas Gediminas Jacka ; − aktorės Eglės Jackaitės tėvas.

Seneliui pavyko išsisukti

Iš visų teisiamųjų mįslingiausia figūra šios grupuotės nusikaltimų byloje − 61 metų kaunietis J. Bielskis.

2004-ųjų gegužę Lietuvos teisėsaugos pareigūnams pavyko prakalbinti šį vieną tituluočiausių Kauno mafijos bosų, kuris mainais į laisvę ar švelnesnę bausmę sutiko sulaužyti omertą (tylėjimo įstatymą). Pagal nusikaltėlių įstatymus už tokį poelgį jis turi būti nužudytas, o jo sukauptas turtas – atimtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liudydamas apie senus nusikaltimus Policijos departamento pareigūnams pastaraisiais metais Senelis tapo vienu ryškiausių mafijos persimetėlių. Prieš keletą metų jis jau davė parodymus prieš savo artimiausius bendražygius – šiuo metu nuo teisėsaugos besislapstantį Henriką Daktarą (Henytę), Ariką Pastuškovą (Storą), Vitalijų Kostiučenką (Kaulą) − bei prieštaringai vertinamus verslininkus palangiškį G. Jacką ir kaunietį Gintarą Skobą.

Manoma, kad remiantis J. Bielskio parodymais nuo praėjusių metų gruodžio už grotų pasiųsti įtakingiausi Kauno kriminalinio pasaulio šulai.

REKLAMA

Buvo įtariama, kad beveik dešimt metų siautėjusią S. Skėrio gaują suformavo ir jai vadovavo J. Bielskis, tačiau kaltinimai dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo jam nepateikti.

Šiuo metu nagrinėjamoje byloje S. Skėrio grupuotė kaltinama keturiomis žmogžudystėmis, bet Seneliui iš anksčiau pateiktų devynių kaltinimų liko tik vienas − jis tebesiejamas su telšiškio Hilarijaus Sasnausko nužudymu, įvykdytu 1993 metais.

Palangos milijonierius G. Jacka kaltinamas ne tik dėl minėto nusikaltimo, bet ir dėl to, kad galbūt pasamdė banditus Palangos vyriausiajam architektui suluošinti, smaugė jam dėl statybų priekaištavusią moterį bei organizavo „Ekspres“ banko prezidento Vladimiro Naidūno turto pasisavinimą ir vieno to paties banko vadovų pagrobimą.

REKLAMA

Praeityje kolonijoje bausmę už seksualinį nusikaltimą atlikęs G. Jacka ypač išgarsėjo, kai Palangoje iš tėvų turtus paveldėjusio grafo Alfredo Tiškevičiaus už 600 tūkstančių litų prieš 9 metus nusipirko pusę istorinio kurhauzo pastato.

Tarp pastato bendraturčių įsiplieskus teisminiams ginčams, prieš keletą metų kurhauzas netikėtai sudegė.

Priešingose barikadų pusėse

Pareigūnai J. Bielskį laiko vienu svarbiausių liudytojų teisėsaugininkų kovoje su nusikaltėlių gaujomis iš Kauno. Pasak vieno senus nusikaltimus narpliojančio kriminalisto, Senelis yra vertingiausias ir sumaniausias liudytojas, su kuriuo yra tekę dirbti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pastaruosius penkerius metus Senelio bendradarbiavimas su pareigūnais davė daug naudos. Jis padėjo atskleisti keliolika sunkių praeityje įvykdytų nusikaltimų, ištirti daugybę smurto atvejų. Tačiau paprastai mafijos užkulisius tiriantys specialistai tokio pobūdžio išdavystes aiškina kaip įtarumo ir klastos pasekmę. Toks elgesys patvirtina, kad nusikaltėlių pasaulyje negali būti jokių igalaikių ir tvirtų ryšių.

Kiek anksčiau J. Bielskis yra prisipažinęs, kad buvo prisidėjęs prie daugelio senų S. Skėrio gaujos įvykdytų nusikaltimų, tačiau šiandien jam panaikinti įtarimai 2000-ųjų vasarą užsakius Kauno mafijos vilko Ramūno Kuzmino (Ramaškės) nužudymą.

REKLAMA

Prie šiauliečio S. Skėrio gaujos buvo prisišlieję ir Viktoras Mula bei garsaus samdomo žudiko Alvydo Juodrio sūnus Benas. Šie vyrai buvo pasirengę likviduoti bet kurį Seneliui neįtinkantį kriminalinio pasaulio veikėją.

2000 metų rudenį daug kartų teistą  S. Skėrį ir V. Mulą, bandančius apiplėšti buvusio Seimo nario Kęstučio Skamarako bendrovę, sulaikė Kauno policija. Vėliau už kitus smulkius nusikaltimus įkliuvo ir kiti šios gaujos nariai.

Namą prastūmė V. Uspaskichui

J. Bielskio vardas devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje laikinojoje sostinėje buvo tapęs įstatymų nepripažįstančio pogrindinio Lietuvos verslo ir valdžios simboliu.

REKLAMA

Plačiomis pažintimis išgarsėjusio kauniečio įtaką rodo ir faktas, kad prieš keletą metų įtarimai Seneliui buvo nutraukti už jį laidavus netgi aukščiausio rango šalies politikams bei teisėsaugininkams.

Kad kaunietis yra artimai bendravęs su įtakingais žmonėmis rodo ir faktas, jog J. Bielskis vieną savo namų Palangoje kadaise pardavė Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui.

Panašu, kad iliuzijos, jog Kauno mafijos mohikanas vieną gražią dieną ilgiems metams atsidurs už grotų, bliūkšta. Bet vargu ar kada nors J. Bielskiui teks mėgautis ir saldžiu gyvenime Kaune – norinčiųjų suvesti su juo sąskaitas sąrašas kasdien ilgėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mįslingi mėnesiai Rusijoje

„Balsas.lt savaitės“ duomenimis, šiuo metu J. Bielskis dažnai vežiojamas po įvairius Lietuvos miestus ir svarbiems liudytojams skirtus būstus. Tačiau yra duomenų, kad retsykiais apsistoja ir savo prabangiame keturių aukštų name prestižiniame Kauno Žaliakalnio mikrorajone.

Laikinojoje sostinėje J. Bielskis išgarsėjo kaip žmogus, besipuikuojantis prabangiu gyvenimu. Kadaise jo namų garaže stovėjo „Porsche“, „Infinity“ bei „Mercedes-Benz“ markių automobiliai. Atrodė, kad klestėjimo metais jam nieko nereiškė dukrai padovanoti net 100 tūkst. litų vertės naujutėlį C klasės mersedesą.

REKLAMA

Iki šiol taip ir liko neatskleista prieš trejus metus iš pareigūnų saugoto namo Senelio pabėgimo faktų potekstė. Kas aprūpino jį reikiamais dokumentais ir pinigais? Ką slapstydamasis tris mėnesius J. Bielskis veikė Rusijoje?

Kodėl sulaikymo dieną J. Bielskis faktiškai pasidavė pareigūnams, nors kaip vėliau paaiškėjo, turėjo visas galimybes slapta pasitraukti į tolimąją Vakarų šalį?

TIK FAKTAI

Nuo 1994 metų, kai bendradarbiaujantiems su teisėsauga svarbiems liudytojams pradėta taikyti valstybės apsauga, Lietuvoje atsirado kelios dešimtys atgailaujančių gangsterių, mainais į laisvę, valstybės globą ar švelnesnę bausmę sutikusių sulaužyti tylėjimo įstatymą.

REKLAMA

J. Bielskis – pirmas tokio aukšto rango nusikalstamo pasaulio veikėjas, sutikęs bendradarbiauti su pareigūnais ir suteikęs daug naudingos informacijos.

Pažeisdamas namų arešto sąlygas J. Bielskis iš policijos saugomų savo namų paspruko 2006 metų balandžio 18 dieną.

Jis pasinaudojo panašaus asmens dokumentais ir išvyko į Rusiją.

Sankt Peterburge J. Bielskis buvo sulaikytas tų pačių metų birželio 9 dieną.

Po tris mėnesius trukusio Lietuvos ir Rusijos prokurorų susirašinėjimo 2006 metų rugsėjo 22 dieną Senelis buvo parvežtas į Lietuvą.

Už pabėgimą jis atsipirko 8 mėnesius praleisdamas už grotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų