REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Finansų analitikai investuotojus perspėja, kad ateinančią savaitę akcijų rinkų laukia nauji išbandymai.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį pasaulio akcijų indeksai nusirito iki ilgus metus nematytų žemumų. „Dow Jones Industrial Average“ jau yra ten, kur buvo prieš šešis metus. „DJ Eurostoxx 50“ nukritto į 11 metų žemumas.

REKLAMA

Didelius nuostolius eilinį kartą iššaukė blogos naujienos iš finansų sektoriaus. Penktadienį paslidę gandai apie C„itigroup“ ir „Bank of America“ nacionalizaciją nusmukdė abiejų bankų akcijų kursus perpus ir su savimi nusitempė ir visą akcijų rinką.

Ateinančią savaitę akcijoms prognozuojami tolimesni nuostoliai. Turto valdytojai perspėja, jog kritęs įmonių pelningumas dar nėra visiškai įkainuotas jų akcijų kursuose. Problema yra ta, kad rinkos išgyvena ne trumpalaikę korektūrą, o ilgalaikę struktūrinę transformaciją. Tad stabilaus atsigavimo dar gali tekti ilgai laukti. Tą patį patviritno ir Standard & Poor's analitikai, savaitgalį perspėję, kad sąstingis kreditų rinkoje dar tik prasideda.

REKLAMA
REKLAMA

Kylant rizikoms akcijų rinkose, tikėtina, kad iš to pasipelnys obligacijos. Investuotojai, išgąsdinti blogų naujienų iš bankų sektoriaus, ko gero ieškos saugesnių investavimo galimybių vyriausybinėse obligacijose.

Tiesa, obligacijų kainas gali pradėti spausti galima infliacija. Kovoje prieš krizę JAV ir Europos valstybės išleido gigantiškas konjuktūros programas, finansuojamas paskolomis, bei padidino likvidumą. Tad ženkliai išaugusi obligacijų pasiūla bei pinigų kiekis apyvartoje gali netolimoje ateityje iššaukti infliaciją, kuri atitinkamai atpigintų obligacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV doleris, investuotojų laikomas „saugiu uostu“, turėtų euro atžvilgiu ir toliau stiprėti. Dolerį gali sustiprinti ir savaitgalį JAV prezidento Obamos paskelbtas planas sumažinti valstybės biudžeto deficitą perpus iki 2013 m. Karinių ir administracinių išlaidų mažinimas bei mokesčių pakėlimas turėtų sustiprinti investuotojų pasitikėjimą JAV valiuta.

Tuo tarpu euras kenčia dėl krizės Rytų Europoje. Analitikų prognozuojamas ECB palūkanų mažinimas eurui atsilieps irgi neigiamai.

Pagrindinis krizės laimėtojas iki šiol yra auksas. Preitą savaitę tauriojo metalo kaina viršijo 1000 dolerių ribą. Investuotojai laiko auksą saugiausia valiuta. Dar preitais metais Citigroup analitikai prognozavo, kad auksas gali pabrangti iki 2000 dolerių. Įmonių pelningumui toliau smunkant bei infliacijos grėsmei didėjant, auksas turėtų savo skrydį ir ateinančią savaitę pratęsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų