REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apygardos administracinis teismas nesustabdė daniškų kiaulių invazijos į gražiausias Pakruojo rajono vietoves.

REKLAMA
REKLAMA

Jau penktus metus Pakruojo rajono apkiaulinimui besipriešinantys vietos gyventojai teismo prašė panaikinti valdininkų sprendimą, kuriuo leista rajone steigti 11 danų bendrovės „Saerimner“ kiaulių kompleksų. Nors šeštadienį teismas pakruojiškių prašymo ir nepatenkino, žmonės rankų nežada nuleisti.

REKLAMA

Prieš apkiaulinimą kovos iki galo

Kelioms Pakruojo rajono gyventojų bendruomenėms atstovaujanti pedagogė Genovaitė Valčiukienė „Respublikai“ teigė skųsianti Šiaulių teisėjų verdiktą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Kartu su bendraminčiais moteris ketina užtarimo ieškoti ir pas mūsų šalies europarlamentarus. Jei prireiks - kreipsis ir į Strasbūrą.  G.Valčiukienė, padedama bendražygių, jau surinko daugiau nei 7 tūkst.  parašų, kuriais žmonės protestavo prieš Pakruojo rajono apkiaulinimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pernelyg daug jėgų, sveikatos ir laiko atidaviau, jau neturiu teisės ir numirti, kol neapginsime Lietuvos žemių nuo užsieniečių kiaulių,-„Respublikai“ prisipažino entuziazmu trykštanti 75 m. pedagogė. - Žmonėms daviau garbės žodį kovoti iki galo. Vardan to, kad Pakruojo rajonas netaptų srutų duobe“.

G.Valčiukienė negali atsistebėti, kad rajono valdžia keliaklupsčiauja danų kiaulininkams vien dėl to, kad šie paremia kai kurias miestelių šventes, pagirdo žmones alumi. Toks dabartinės valdžios trumparegiškumas, anot pedagogės, neabejotinai pakiš uždelsto veikimo bombą ateities kartoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms rajone vietos neliks

Šiuo metu Pakruojo rajone jau veikia vienas „Saerimner“ kiaulių kompleksas Veselkiškių kaime, anksčiau turėjęs „Mūšos“ pavadinimą. Anot G.Valčiukienės, smarkesnis vėjas baisų dvoką išnešioja po aplinkinius kaimus, ne vienam vietos gyventojui pašlijo sveikata.

Pakruojiškiams šiurpą kelia tai, kad planuojama daniškų deglųjų invazija į gražiausias rajono vietas - beribė. Jei danų kiaulininkai įgyvendins savo ketinimus vien Pakruojo rajone įrengti net 25 kompleksus, kuriose kriuksės deglosios, šis rajonas taps milžiniška kiaulių kolonija.

REKLAMA

Specialistų teigimu, planuojamas Pakruojo rajono apkiaulinimas ir srutų laistymas grasina užteršti šiame rajone esantį Stipinų požeminio vandens baseiną. Giluminį vandenį iš jo ima Šiaulių, Radviliškio, Kelmės ir Pakruojo rajonai.

Nerimą specialistams kelia ir tai, kad teršalai upėmis gali pasiekti Baltijos jūrą. Dėl didelio kenksmingų medžiagų kiekio Baltijos jūroje gali atsirasti negyvosios zonos, išnykti įvairios žuvų ir augalų rūšys.  Šalia Danijos tokia negyvoji zona jau yra.

Neramu visiems, tik ne politikams

Baimindamiesi dėl grėsmės būti apnuodyti Pakruojo rajono gyventojai mūru stoja prieš danų verslininkų užmačias. Neramu visiems: ūkininkams, bitininkams, duonos kepėjams. Tik ne rajono politikams.

REKLAMA

Pakruojo rajono bitininkų draugijos „Dobilas“ narių teigimu, danų kiaulininkų planai plėsti savo kompleksus Pakruojo rajone gali užkirsti kelią ne tik ekologiniam bitininkavimui, bet ir ekologiniam ūkininkavimui.

Pakruojiškiai bitininkai sako, kad stambių kiaulininkystės kompleksų koncentravimas vienoje vietoje skystu mėšlu užterš dideles teritorijas, apie kurias nebus galima laikyti bičių iki 10 km spinduliu. Nuo taršos niekas neapsaugos ir bičių gaminamų produktų.

Anot bitininkyste užsiimančių pakruojiškių, bites ypač veikia kvapai. Praskridusios pro baisią smarvę bitės jau nebeįleidžiamos į avilius, todėl jos žūva.

Sidas Aksomaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų