REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krašto apsaugos ministerija jau penktą kartą rengia geriausios karinės nuotraukos konkursą „Lietuvos  kariuomenė fotografijoje 2009“ Krašto apsaugos ministerijos operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti ir kviečia jame dalyvauti visus, kuriuos domina krašto apsaugos, kariuomenės aktualijos.

REKLAMA
REKLAMA

Jau penktą kartą rengiamo konkurso tikslas – informuoti visuomenę apie Lietuvos kariuomenę, skatinti šalies fotografus ir žurnalistus domėtis karių gyvenimu, karius – fotografuoti.  

REKLAMA

Konkurse gali dalyvauti krašto apsaugos sistemos bei šalies ir užsienio spaudos profesionalūs fotografai, taip pat fotografai mėgėjai, kariškiai ir civiliai. 2008 – 2009 metais užfiksuotos akimirkos varžysis skirtingose kategorijose – profesionalų ir mėgėjų. Profesionalai – tai fotografo darbą dirbantys civiliai ir kariškiai. Likę dalyviai bus priskiriami mėgėjų kategorijai.  

Šiais metais, minint Lietuvos narystės NATO 5 metų sukaktį ir Baltijos kelio 20-metį, įsteigta nauja nominacija – specialiuoju prizu bus apdovanota unikali nuotrauka ar nuotraukų grupė tema „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO. 1988–2004“.  

REKLAMA
REKLAMA

Smagiausia konkurso akimirka – geriausių nuotraukų apie kariuomenę parodos atidarymas ir laureatų apdovanojimas vyks birželio mėnesį. Taip pat tradiciškai bus išleistas nuotraukų katalogas.

Asmenis, nusprendusius dalyvauti konkurse, savo darbus prašome siųsti ne vėliau kaip iki šių metų balandžio 10 d. el. paštu [email protected] arba adresu: „Tado Dambrausko fotokonkursui“, Krašto apsaugos ministerijos Leidybos ir informacinio aprūpinimo tarnyba, Totorių g. 25/3, LT-01121 Vilnius. Telefonas pasiteirauti: (8 5) 273 55 50. Atkreipiame dėmesį, kad nuotraukos bus priimamos tik skaitmeninėse rinkmenose (failuose).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsami informacija apie konkurso sąlygas ir reikalavimus bei dalyvio anketa pateikiama konkurso nuostatuose, kurie pateikiami Krašto apsaugos ministerijos interneto svetainėje www.kam.lt.  

Apie Tadą Dambrauską  


Karo operatoriaus ir fotografo Tado Dambrausko vardas šiam foto konkursui suteiktas norint įamžinti jo atminimą ir nuopelnus. Tadas Dambrauskas Krašto apsaugos departamente pradėjo dirbti 1990 metais, netrukus buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi. Jis sukaupė unikalų nuotraukų ir vaizdų archyvą – fiksavo Lietuvos kariuomenės raidą nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki modernios, vertos narystės NATO, kariuomenės. Dirbdamas Tadas Dambrauskas nevengė rizikos ir netradicinių sprendimų, dėl „gero kadro“ buvo pasiryžęs pralaužti bet kokius ledus. Jis pirmasis ir vienintelis kariuomenėje filmavo parašiutininkus prisirišęs prie lėktuvo sparno, nuolat leisdavosi į ilgus ir sudėtingus žygius kartu su kariais, fiksavo pirmųjų tarptautinių lietuvių misijų akimirkas Balkanų regione ir Afganistane.

REKLAMA

Konkurso globėja – krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

TADO DAMBRAUSKO FOTOKONKURSO „LIETUVOS KARIUOMENĖ FOTOGRAFIJOJE 2009“ NUOSTATAI

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

      1. 2009 m. rengiamas penktasis geriausios karinės nuotraukos konkursas „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2009 “ (toliau – konkursas) Krašto apsaugos ministerijos operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti. Renginio globėja – krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

      2. Konkurso tikslas – informuoti visuomenę apie Lietuvos kariuomenę, skatinti Lietuvos Respublikos fotografus ir žurnalistus domėtis karių gyvenimu, taip pat skatinti karius fotografuoti.

REKLAMA

      3. Konkurse gali dalyvauti krašto apsaugos sistemos bei šalies ir užsienio spaudos profesionalūs fotografai, taip pat fotografai mėgėjai, kariškiai ir civiliai – visi, kuriuos domina krašto apsaugos, kariuomenės aktualijos.

       4. Šiais metais, minint Lietuvos įstojimo į NATO 5 metų sukaktį ir Baltijos kelio 20-metį, įsteigta nauja nominacija – specialiuoju prizu bus apdovanota unikali nuotrauka ar nuotraukų grupė tema „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO. 1988–2004“. Šių  nuotraukų pateikimo ir vertinimo sąlygas reglamentuoja šių nuostatų V skyrius.



II. APDOVANOJIMAI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



      5. Apdovanojimai:

      5.1. Profesionalių fotografų kategorija  I vieta – 2 tūkst. Lt;

                                                      II vieta – 1,5 tūkst. Lt;

                                                      III vieta – 1 tūkst. Lt;

REKLAMA

      5.2. Mėgėjų fotografų kategorija   I vieta – 2 tūkst. Lt;

                                                      II vieta – 1,5 tūkst. Lt,

                                                      III vieta – 1 tūkst. Lt;

REKLAMA

      5.3. Specialusis prizas už unikalią nuotrauką ar nuotraukų grupę tema „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO. 1988–2004“                            2 tūkst. Lt.  

      5.4. Kariuomenės vado prizas (daiktinė dovana).  



III. KONKURSO ORGANIZAVIMO SĄLYGOS

      6. Konkursui pateikiamos tik skaitmeninių nuotraukų rinkmenos (failai) (toliau – nuotraukų rinkmenos). Nuotraukų rinkmenos turi būti JPEG formato, ne mažiau kaip 300 pikselių, 72 dpi, o JPG suspaudimas 8, nuotraukos mažoji kraštinė turi būti ne trumpesnė kaip 20 cm.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

      7. Nuotraukų rinkmenos turi būti atsiųstos ne vėliau kaip iki šių metų balandžio 10 d.  

el. paštu [email protected] arba adresu: Krašto apsaugos ministerijos Leidybos ir informacinio aprūpinimo tarnybai, Totorių g. 25/3, LT-01121 Vilnius, ant voko pažymint „T.Dambrausko fotokonkursui“. Telefonas pasiteirauti (8 5) 273 5550.

      8. Nuotraukų rinkmenos gali būti spalvotos, nespalvotos ar tonuotos ir turi atitikti temą „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2009“.

      9. Kiekviena nuotraukų rinkmena turi turėti aprašymą. Autorius privalo rinkmenas sunumeruoti ir aprašyti pridedame lape (apraše nurodomas nuotraukos objektas, fotografavimo aplinkybės, data ir pan.).

REKLAMA

      10. Kartu su siunčiamomis nuotraukų rinkmenomis ir jų aprašymais autorius privalo atsiųsti atspausdintą ir pasirašytą dalyvio anketą. Dalyvio anketą galima rasti interneto svetainėje www.kam.lt arba gauti pateikus prašymą šių nuostatų 7 ir 27 punktuose nurodytais būdais.

      11. Kiekvienas autorius gali atsiųsti iki 15 nuotraukų rinkmenų.

      12. Konkursui pateiktos nuotraukų rinkmenos negali būti nukopijuotos – už autorinių teisių pažeidimus atsako nuotraukas atsiuntę autoriai.

REKLAMA

      13. Konkursui pateikiamos 2008–2009 metais sukurtos nuotraukos.

      14. Konkursui pateiktas reportažas vertinamas kaip viena nuotraukų rinkmena ir pateikiamas viename kataloge.

      15. Konkurso dalyviai varžosi profesionalų ir mėgėjų kategorijose.  



IV. konkurso nuotraukų VERTINIMAS

      16. Konkurso nugalėtojai skelbiami ir paroda atidaroma – 2009 m. birželio mėnesį.

      17. Nuotraukas vertina tarptautinė fotomenininkų komisija. Komisijai pirmininkauja Lietuvos kariuomenės vadas. Komisijos sudėtį įsakymu tvirtina krašto apsaugos ministras.

REKLAMA
REKLAMA

      18. Nugalėtojus apdovanoja Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vadovybė.

      19. Komisijai nusprendus kurios nors kategorijos nugalėtojas gali būti ir neišrinktas.

      20. Komisijos sprendimu viena premija gali būti skiriama dviem asmenims. Tokiu atveju premija dalijama abiem nugalėtojams lygiomis dalimis.

      21. Kariuomenės vado prizo nominantą išrenka Lietuvos kariuomenės vadas.

      22. Komisija turi teisę pareikalauti iš autoriaus papildomos informacijos, iškilus abejonių dėl fotografavimo laiko, panaudotų specialiųjų priemonių ir kt.

      23. Komisija nuotraukas vertina anonimiškai, t.y. nežinodama, kas jų autorius. Kiekvienas komisijos narys nepriklausomai nuo kitų įvertina nuotraukų rinkmenas. Visų komisijos narių vertinimas sumuojamas ir atrenkamos geriausiai įvertintos nuotraukos. Apie 80 geriausių nuotraukų eksponuojamos parodoje ir įtraukiamos į parodos katalogą.

      24. Pagrindiniai vertinimo kriterijai:

      24.1. meniškumas ir originalumas (nuotraukos turi būti sukurtos nenaudojant kompiuterinių filtrų, montažo ar kitų panašių priemonių);

REKLAMA

      24.2. dėmesys fotografavimo aplinkybėms (užfiksuoti įvairūs krašto apsaugos sistemos, kariuomenės įvykiai, pratybos, kasdieninė karių tarnyba). Nesusijusios su kariuomenės tema nuotraukos nebus vertinamos (pavyzdžiui, jei pirmame plane pavaizduoti peizažas, vaikai, gyvūnai, ar pan.);

      24.3. išliekamoji vertė (metams bėgant nuotraukos turėtų neprarasti aktualumo, būti įdomios);

      24.4. techninė nuotraukų kokybė.  



 V. UNIKALIOS  NUOTRAUKOS AR NUOTRAUKŲ GRUPĖS TEMA „NUO SĄJŪDŽIO ŽALIARAIŠČIŲ IKI NATO“ PATEIKIMO SĄLYGOS ir vertinimas

      25. Šiais metais, minint Lietuvos įstojimo į NATO 5 metų sukaktį ir Baltijos kelio 20-metį, įsteigta nauja nominacija – specialiuoju prizu bus apdovanota unikali nuotrauka ar nuotraukų grupė tema „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO. 1988–2004“. Konkurse dalyvauja nuotraukos, atspindinčios Lietuvos sąjūdį atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, pirmųjų savanorių būrių kūrimąsi ir veiklą, krašto apsaugos sistemos kūrimąsi, pirmąsias tarptautines misijas. Nuotraukos turi būti unikalios, viešai plačiai nepublikuotos, nepaimtos iš Lietuvos valstybinių archyvų. Taip pat konkurse negali dalyvauti nuotraukos iš Krašto apsaugos ministerijos fotografijų archyvo.

REKLAMA

      26. Istorinės nuotraukos priimamos spausdintinės arba nuskaitytos skaitmeninėje laikmenoje. Originalai bus nuskaitomi Krašto apsaugos ministerijos Leidybos ir informacinio aprūpinimo tarnyboje ir grąžinami jų savininkui. Vieno asmens pateikiamų nuotraukų skaičius šia tema neribojamas.

      27. Kiekviena nuotrauka ar nuotraukų grupė turi turėti aprašymą. Nuotraukos savininkas privalo jas sunumeruoti ir aprašyti pridedame lape (apraše nurodomas nuotraukos objektas, fotografavimo aplinkybės, data ir pan.). Kartu su siunčiamomis nuotraukomis ir jų aprašymais, nuotraukų savininkas privalo atsiųsti šių nuostatų 10 punkte nurodytą dalyvio anketą.

      28. Istorinės nuotraukos pateikiamos ne vėliau kaip iki šių metų balandžio 10 d. el. paštu [email protected] arba adresu: Krašto apsaugos ministerijos Leidybos ir informacinio aprūpinimo tarnybai, Totorių g. 25/3, LT-01121 Vilnius, ant voko pažymint „T. Dambrausko fotokonkurso temai „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO“. Telefonas pasiteirauti (8 5) 273 5550.

      29. Vertinant nuotraukas ar nuotraukų grupę bus atsižvelgiama į jų unikalumą,  išliekamąją vertę, užfiksuoto įvykio svarbą ar įamžinimą netikėtu rakursu. Taip pat bus kreipiamas dėmesys į nuotraukų techninę kokybę.

REKLAMA

      30. Šias nuotraukas vertina atskira komisija, sudaryta iš istorikų ir fotografijos specialistų. Komisijos sudėtį įsakymu tvirtina krašto apsaugos ministras.

      31. Komisijos sprendimu prizas gali būti skiriamas už keletą unikalių nuotraukų ar nuotraukų grupių. Tokiu atveju prizas dalijamas keliems nugalėtojams lygiomis dalimis.



VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

      32. Visi konkurse dalyvaujantys autoriai kviečiami į parodos atidarymą ir konkurso nugalėtojų paskelbimo ceremoniją.

      33. Kiekvienam konkurso dalyviui įteikiamas parodos katalogas.

      34. Nuotraukų rinkmenų ir jų aprašymų, taip pat unikalių nuotraukų ar nuotraukų grupės tema „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO“ ir jų aprašymų atsiuntimas konkursui ir dalyvio anketos užpildymas traktuojamas kaip autoriaus ir konkurso organizatoriaus susitarimas laikytis šiuose nuostatuose išdėstytų reikalavimų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų