REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Stanford“ imperijos dosnumu mėgavosi daugelis įtakingų Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) politikų, pradedant Kongreso nariais, baigiant prezidentu Baracku Obama ir jo buvusiu varžovu prezidento rinkimuose Johnu McCainu. Ar galėjo ryšiai su įtakingais politikais padėti Allenui Stanfordui išlaikyti savo finansinę piramidę?

REKLAMA
REKLAMA

Gera reputacija garantavo sėkmę

Kaip ir finansininko Bernardo Madoffo, A. Stanfordo reputacija buvo nepriekaištinga. Abu buvo gerai žinomi ir įtakingi verslininkai, jais tikėjo daugybė žmonių - nuo įtakingų politikų iki pasaulinio garso kino žvaigždžių. Tačiau jų sukurtos spindinčios finansų imperijos visą laiką slėpė didžiulio masto aferas, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Kitaip nei B. Madoffo, A. Stanfordo verslo klientų sąraše nebuvo pirmo ryškumo amerikiečių žvaigždžių, labdaros fondų ir didžiausių pasaulio bankų. Tačiau tai netrukdė plėstis jo kuriamai finansų piramidei. A. Stanfordo piramidę palaikė turtingi Lotynų Amerikos gyventojai ir mafijos karteliai, šiems sumanusis milijardierius sumaniai plovė pinigus.

Paramą gavo ir B. Obama

Milijardierius ilgus metus dosniai rėmė ne tik įvairias sporto šakas, bet ir įtakingus JAV politikus. A. Stanfordo imperijos remiamų buvusių ir esamų JAV Kongreso narių skaičius galėjo siekti iki 100 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Milijardieriaus parama naudojosi beveik visos JAV politinės partijos. Kriketo ir Vašingtono draugu pravardžiuotas finansininkas svariai rėmė ir dvi didžiausias JAV partijas - respublikonus ir demokratus.

A. Stanfordas prisidėjo ir prie abiejų kandidatų į JAV prezidentus,dabartinio JAV vadovo B. Obamos ir jo varžovo J. McCaino, rinkimų kampanijų. Prezidentas B. Obama buvo trečias pagal „Stanford“ paramos jo kampanijai dydį politikas Vašingtone, pastarajam "Stanford" skyrė 31 750 JAV dolerių (86 995 litų). Dar 4600 JAV dolerių (12 604 litų) B. Obamai asmeniškai skyrė pats A. Stanfordas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuskriaustas neliko ir J. McCainas, pastarasis atsidūrė penktoje vietoje tarp visų Kongreso narių, kuriems pinigus aukojo aferomis kaltinamas milijardierius. J. McCainui „Stanford“ atseikėjo 28 150 JAV dolerių (77 131 litų).

Savo ruožtu tiek B. Obama, tiek ir J. McCainas pareiškė, kad visus „Stanford“ jiems paaukotus pinigus žada atiduoti labdarai, o abu politikai su afera neturi nieko bendro.

Dosnus demokratams

Iš didžiųjų JAV politinių partijų didžiausią „Stanford“ imperijos paramą gavo šiuo metu valdžioje esantys demokratai. Milijardierius JAV partijoms nuo 2000 m. suaukojo beveik 2,4 mln. JAV dolerių (6,576 mln. litų), o 65 proc. šios sumos teko demokratams. Partijai tiesiogiai pinigus pervedė ir pats A. Stanfordas bei jo žmona Susan.

REKLAMA

Būtent Demokratų partijos rinkimų kampanijų komitetas surinko didžiausią dalį „Stanford“ aukų. Iš A. Stanfordo verslo komitetas susižėrė apie 965 tūkst. JAV dolerių (2644,1 tūkst. litų), vėliau papildomai dar gavo 161 tūkst. JAV dolerių (441,14 tūkst. litų).

A. Stanfordas svariai prisidėjo rengiant Nacionalinį demokratų kongresą Denveryje, jame finansiniais nusikaltimais kaltinamas milijardierius šiltai bendravo su dabartine Atstovų rūmų pirmininke Nancy Pelosi ir buvusiu JAV prezidentu Billu Clintonu. Pastarasis A. Stanfordui asmeniškai padėkojo už paramą partijai organizuojant įvairius renginius.

REKLAMA

Sumani lobistinė veikla

Iš viso lobistinei veiklai „Stanford“ finansinė grupė nuo 2000 m. išleido beveik 5 mln. JAV dolerių (13,7 mln. litų). Per pastaruosius metus A. Stanfordas sugebėjo pasiekti, kad jo kompanijai būtų smarkiai sumažinti federaliniai mokesčiai.

Tarp A. Stanfordo remtų asmenų puikuojasi tokie politikai kaip Floridos senatorius demokratas Billas Nelsonas, Teksaso senatorius Pete'as Sessionsas, - pastarieji iš „Stanford“ gavo didžiausias sumas, - taip pat buvęs Atstovų rūmų mažumos lyderis Tomas DeLay, JAV Senato bankininkystės vadovas Chrisas Doddas, Niujorko senatorius demokratas Charlesas Schumeris ir Teksaso senatorius respublikonas Johnas Cornynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų