REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kova dėl prezidento posto aštrėja

Kandidatai, galintys siekti prezidento pareigų, nors ir neskubėdami, ima skelbtis ir diskutuoti tarpusavyje. Įkandin parlamentaro Valentino Mazuronio oficialiai žiniasklaidai tai pripažino ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. Kiti – užsimena.

REKLAMA
REKLAMA

A. Valinskas apsisprendė siekti prezidento posto  

Pernai įkurtos Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas nusprendė kandidatuoti prezidento rinkimuose. Apie tai pranešė naujienų agentūra BNS.

REKLAMA

Savo motyvų siekti aukščiausio Lietuvos pareigūno posto buvęs pramogų verslo atstovas neatskleidė, pasiūlęs palaukti sekmadienį vyksiančio partijos suvažiavimo.

Prieš kelias dienas portalui „Balsas.lt“ A. Valinskas aiškino, jog jo apsisprendimas paaiškės tik artimiausią sekmadienį – vasario 22 d. vyksiančiame partijos suvažiavime. Galimybę jis tuomet vertino 50 proc. prieš 50.

V. Mazuronis visus gerbia

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) keliamas kandidatas, Seimo narys Valentinas Mazuronis portalui „Balsas.lt“ sakė gerbiąs visus kandidatus. „Arūnas Valinskas, kaip pilietis, irgi turi teisę balotiruotis. Kas geresnis – nuspręs rinkėjai“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Priminus, kad rinkėjus įtikinėti derėtų pačiam kandidatui, ir paklausus, ar jo partijos iniciatyva atstatydinti Seimo pirmininką yra rinkimų kampanijos dalis, V. Mazuronis kalbėjo atsargiai. „Rinkėjus visi dar įtikinėsime rinkimų kampanijos metu. Mūsų nepasitikėjimas Seimo pirmininku visai nesusijęs su prezidento rinkimais. Tiesiog A. Valinskas pernelyg daug kartų elgėsi neetiškai, arogantiškai ir, žiūrint į tai, kaip Seime priiminėjami įstatymai, neužtikrino normalaus darbo“, – lyg iš popieriaus pasakojo V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pretendentų būti kandidatais prezidento rinkimuose paraiškinius dokumentus Vyriausioji rinkimų komisija pradeda priimti nuo vasario 26 dienos. Antrasis kovo penktadienis - kovo 13 diena - bus paskutinė diena, kai partijos ir pavieniai asmenys gali pateikti dokumentus apie kandidatais į prezidentus siekiančius tapti pretendentus.

Pretendentams, pateikusiems VRK Lietuvos Respublikos pilietybę patvirtinančius dokumentus, sumokėjusiems 5 vidutinių mėnesinio darbo užmokesčių dydžio užstatą ir kitus numatytus dokumentus ir VRK patikrinus, ar nėra aplinkybių, neleidžiančių asmeniui būti kandidatu į prezidentus, per 3 dienas bus išduoti parašų rinkimų lapai. 20 tūkst. Lietuvos piliečių, remiančių pretendento dalyvavimą prezidento rinkimuose, parašų VRK reikės pateikti iki balandžio 2 dienos.

REKLAMA

Kandidatų daugėja lėtai

Daugumos skelbiamų reitingų lydere išlieka savo sprendimo dar nepasakiusi Europos komisarė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos sąjūdis ir dalis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ragina kelti prof. Vytauto Landsbergio kandidatūrą. Apie galimybę balotiruotis yra užsiminusi ir kita TS-LKD atstovaujanti europarlamentarė Laima Andrikienė. Kovą įvyksiantis partijos suvažiavimas suformuluos ir Lietuvos socialdemokratų partijos, kurioje aršiai grumiamasi dėl valdžios, poziciją. Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas, buvęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius taip pat užsimena dalyvausiąs. Atskirai apie planus balotiruotis yra paskelbę atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, leidėjas Algirdas Pilvelis.

REKLAMA

Ketinantys dalyvauti gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose turės sumokėti 5 vidutinių mėnesinio darbo užmokesčių dydžio (daugiau kaip 11 tūkst. litų) užstatą, kuriam atgauti reikės pasiekti 7 proc. rinkėjų palaikymą per rinkimus.

Prezidento rinkimai vyks 2009 metų gegužės mėn. 17 d. Prireikus antrasis prezidento rinkimų turas ir Europos Parlamento rinkimai įvyks birželio 6 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų