REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liustracijos komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas siūlo įstatymu įteisinti buvusių Sovietų sąjungos Komunistų partijos ir kitų buvusios valdžios atstovų lojalumo patikrinimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pats bendradarbiavimas, kolaboravimas su KGB buvo įvairiomis formomis, ir per agentūrinį, ir per nomenklatūrinį darbą. (...) Kadangi lojalumo požiūriu tokie asmenys yra kritinės būklės, turime patikrinti jų lojalumą“, - penktadienį per diskusiją Seime sakė A. Urmonas.

REKLAMA

Jis yra parengęs vadinamojo Liustracijos įstatymo pataisas, kad būtų liustruojami buvę Komunistų partijos Centro komiteto, Vykdomojo komiteto nariai, rajonų pirmieji sekretoriai ir kiti valdžios atstovai, pagal einamas pareigas turėję reikalų su KGB.

„Jeigu dabar tie žmonės užima pareigas, priima kokius nors sprendimus, jie turėtų būti tiesiog paviešinti, kad su jais susidūrę žmonės žinotų, kas jie tokie yra. Čia kuklūs tikslai, bet, manyčiau, teisingi“, - kalbėjo A. Urmonas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad atsakingų pareigų neinančių ir pensijoje esančių asmenų šis procesas neturėtų liesti.

Liustracijos komisijos vadovas svarstė, kad dabar liustruojami asmenys, bendradarbiavę su sovietų represinėmis struktūromis, tačiau būta nomenklatūrinės valdžios atstovų, kurie patys duodavo nurodymų KGB.

Anot A. Urmono, prieš paviešindama tokius asmenis Liustracijos komisija turėtų nustatyti jų bendradarbiavimo su KGB lygį, ar aktyviai jie veikė, ar formuluodavo užduotis sovietų saugumui.

„KGB pirmininkas buvo nurodęs nomenklatūrininkams bylų nevesti, bet jie galėjo bendradarbiauti pačiu aktyviausiu būdu.

Tuos aktyviuosius ir reikėtų liustruoti“, - aiškino Liustracijos komisijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė, kad nesiūlo tokiems asmenims taikyti kokių nors sankcijų. A. Urmono nuomone, pakaktų jų biografijos paviešinimo.

Jo siūlymą sukritikavo buvusi Liustracijos komisijos pirmininkė Dalia Kuodytė. Pasak jos, liustracija, apie kurią kalba A. Urmonas, jau nėra liustracija, tai esanti desovietizacija. Tačiau ją atlikti esą per vėlu.

„Reikia susitaikyti, kad mes jau praleidome progą apsivalyti tokiu mastu“, - sakė ji.

D. Kuodytės teigimu, brūkšnys šiuo klausimus buvo nubrėžtas 1993 metais, kai buvęs Komunistų partijos veikėjas Algirdas Brazauskas buvo išrinktas Lietuvos prezidentu.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas inicijuoja vadinamojo Liustracijos įstatymo keitimą, nes dabar galiojanti tvarka esą neduoda laukiamų rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų