REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Remigijus Merkelys, viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ direktorius, nesugebėjęs pasisemti milijonų per „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ renginius, rado naują būdą numelžti Kultūros ministeriją.

REKLAMA
REKLAMA

Moka du kartus

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis praėjusią savaitę paskyrė 2009 m.valstybės biudžeto lėšas tęstinių tarptautinių renginių projektams finansuoti. Šiems projektams skirta beveik 2 mln. litų, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Beveik pusė šių lėšų, 805 tūkst. litų, atsidurs vienoje kišenėje - VšĮ „Vilniaus festivaliai“: 250 tūkst. litų skirta Vilniaus tarptautiniam teatro festivaliui „Sirenos '09“, 195 tūkst. tarptautiniam šiuolaikinio šokio festivaliui „Naujasis Baltijos šokis '09“, 190 tūkst. Kristupo vasaros festivaliui ir 170 tūkst. tarptautiniam šiuolaikinės muzikos festivaliui „Gaida 2009“.

Visus šiuos festivalius organizuoja prokurorų akiratyje dėl milijoninių Bjork koncerto išlaidų atsidūręs R. Merkelys. Dalis šių festivalių projektų buvo įtraukti į „Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009“ (VEKS) programą, tačiau peržiūrėjus šios įstaigos finansavimą ir renginių programą dalies buvo atsisakyta. O dalis liko.

REKLAMA
REKLAMA

„Festivaliai nėra įtraukti į VEKS programą, tik atskiri kai kurie jų projektai. Tačiau gali nutikti, kad dalis renginių nevyks, nes biudžetas yra smarkiai mažesnis“, - „Respublikai“ sakė R. Merkelys.

„Comedie-Francaise“ - sausio pabaigoje vykęs renginys - VEKS programos dalis, tačiau jis taip pat yra „Vilniaus festivalių“ organizuojamo festivalio „Sirenos“ dalis. Kaip, beje, ir italų režisieriaus Romeo Castellucci trupės gastrolės.

Į nacionalinę programą įtrauktas „Garsovaizdis“ - taip pat R. Merkelio organizuojamo festivalio „Gaida“ dalis. Anot VEKS programų direktorės Sandros Adomavičiūtės, ar įvyks „Baltijos šokio '09“ festivalio renginys „Prancūziško šokio vitrina“, dar neaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, Kultūros ministerija R. Merkelio projektus finansuoja dukartus? Vieną kartą skirdama lėšas festivalių finansavimui, o kitą kartą - finansuodama atskirus VEKS projektus? Klausimas, į kurį, atrodo, niekas neturi atsakymo.

„Matyt, „Vilniaus festivaliai“ teikia paraiškas visiems festivaliams, o ne atskiriems projektams. O kai kurie jų organizuojamų festivalių projektai yra VEKS programos dalis. Kas ją finansuoja, aš nežinau“, - „Respublikai“ sakė S. Adomavičiūtė.

Biudžetas – lašas jūroje

Tuo tarpu pats pinigų gavėjas teigia, kad valstybė kultūros neremia ir norint suorganizuoti festivalį tenka paplušėti ieškant rėmėjų. Net jei Kultūros ministerija festivalius finansuoja du kartus? Aišku, kaip gali užtekti varganų 805 tūkst. litų keturiems festivaliams, jei vienam Bjork koncertui R. Merkelys iš valstybės sugebėjo numelžti 800 tūkst. litų.

REKLAMA

„Lietuvos finansinės galimybės remti kultūrą yra labai nedidelės ir visi festivaliai ieško paramos ne tik iš Kultūros ministerijos, bet ir iš savivaldybės bei kitų fondų, jei nori surinkti įvairių projektų įgyvendinimui reikiamas sumas“, - „Respublikai“ kalbėjo „Vilniaus festivalių“ direktorius.

Anot jo, daliai renginių finansavimo rasti nepavyksta, todėl jie lieka už festivalių ribų. „Labai aiškiai galima pasakyti, kad ministerija festivalius finansuoja labai menkai ir net įvardija skiriamą finansavimą kaip dalinį. Maždaug 70-80 proc. viso festivalio biudžeto reikia susirasti patiems“, - guodėsi R. Merkelys.

REKLAMA

Paklaustas, kaip buvo finansuojamas jau įgyvendintas „Sirenų“ projektas „Comedie-Francaise“, R. Merkelys dievagojosi, jog finansavimą gavęs nejis, o VEKS. Tai kur tuomet nukeliauja „Sirenoms“ skiriami 250 tūkst. litų?

Kiek kartų finansuoja tuos pačius projektus, atsakyti negalėjo ir pinigų dalintoja - Kultūros ministerija. „Tų projektų, kurie yra atrinkti finansuoti trejus metus, nuostatuose parašyta, kad jie negali gauti finansavimo iš kitų Kultūros ministerijos programų. O dėl VEKS negaliu pasakyti“, - teigė Profesionalaus meno skyriaus vedėja Elė Ona Vilkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentaras

Petras Gražulis

Seimo Antikorupcijos komisijos narys

Aš manau, kad Kultūros ministerija neturėtų remti komercinių renginių iš valstybės biudžeto. Jeigu jie finansuojami dvigubai - tai čia visiškai absurdas ir net korupcija. Manau, reikėtų šį klausimą siūlyti svarstyti Antikorupcijos komisijai. Bjork koncerto organizavimą mes ir svarstėme savo komisijoje Seime, ir atidavėme tirti prokuratūrai. Bet atrodo, kad niekas į tai nereaguoja ir Kultūros ministerija toliau drąsiai žarsto pinigus. Tikrai reikia aiškintis, kodėl Kultūros ministerija taip elgiasi ir kodėl „Vilniaus festivaliai“ turi protekciją šioje ministerijoje.

Agnė Vaitasiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų