REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Režisierės Agnės Marcinkevičiūtės dokumentinio biografinio filmo „Šokis dykumoje“ apie šviesaus atminimo rašytoją Jurgą Ivanauskaitę premjerą į kino centrą „Forum Cinemas Vingis“ sukvietė ne tik rašytojos talento gerbėjus, bet ir filme savo prisiminimais pasidalijusius žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Kunigas Julius Sasnauskas, roko grupių lyderiai Algirdas Kaušpėdas ir Andrius Mamontovas, J. Ivanauskaitės mama menotyros daktarė Ingrida Korsakaitė ir sesuo Radvilė Racėnaitė ir kiti Jurgos draugai šiltai prisiminė prieš dvejus metus mus palikusią rašytoją.

REKLAMA

Filme „Šokis dykumoje“ panaudota daug archyvinės filmuotos medžiagos, kurioje J. Ivanauskaitė įamžinta savo namuose, Frankfurto knygų mugėje 2002 m., akcijose prieš Tibeto okupaciją. Pasak filmo kūrėjų, pagrindinis jų tikslas buvo įamžinti J. Ivanauskaitės idėjas, jos vaikystės ir jaunystės aplinką, dailininkės ir rašytojos kelią, dvasines paieškas ir visuomeninę veiklą. Filmo dalis jungia vaidybiniai intarpai, o prie J. Ivanauskaitės kūrybos priartina skaitomi rašytojos tekstai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak filmo režisierės A. Marcinkevičiūtės, filmo kūrėjams pavyko rekonstruoti „poetinę dykumą“, kurioje gyveno paslaptinga ir tyli Jurga. Dokumentinės juostos epizodus jungiantys vaidybiniai intarpai nufilmuoti smėlingose kopose, o per smėlį brendanti aktorė Birutė Marcinkevičiūtė-Mar simboliškai įkūnija J. Ivanauskaitę.

Antrasis filmo režisierius Vytautas V. Landsbergis rašytoją prisiminė kaip žmogų, jam imponavusį valstybiškumu.

Filme daug dėmesio skiriama J. Ivanauskaitės visuomeninei veiklai Atgimimo metais ir vėliau kovojant už Tibeto laisvę. Filme daug gražių žodžių išsako Jurgos dvasinis mokytojas Tibeto vienuolis Rimpočė, skamba rašytojos mintys iš kelionių į Himalajus, Indiją, Tibetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artėjančios mirties makabriškos nuojautos filme atsiskleidžia J. Ivanauskaitės piešiniuose ir jos interviu, dar pačiai rašytojai nežinant apie sėlinančią ligą. „Filmą pradėjome kurti su Jurga, o jį pristatome jau be jos, bet ši juosta gali būti ir jos gyvenimo viršvalandžiai“, - sakė filmo prodiuserė Živilė Gallego.

Ina Usaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų