REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį prie parlamento rūmų piketuos grupelė aktyvistų, nepatenkintų siūloma aukštojo mokslo reforma.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS trečiadienį teigė akciją rengiančios piliečių grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ atstovas Nerijus Stasiulis, 13 val. prie Seimo susirinkusi iki 10 žmonių grupė pareikš nuomonę apie svarstomą reformą.

Minėta piliečių grupė anksčiau kvietė studentus ir visuomenę dalyvauti mitinge prie Vyriausybės ir eitynėse iki Seimo rūmų, tačiau ketinimų rengti masinę akciją atsisakė, nes Vilniaus miesto savivaldybė jai neišdavė leidimo. Akcijos rengėjai esą negalėjo užtikrinti, kad protesto metu nebus viešosios tvarkos pažeidimų.

REKLAMA

Savivaldybės leidimo nereikia akcijoms, kuriose dalyvauja iki 10-ties asmenų.

Per minėtos piliečių grupės rengtą protesto akciją 2008 metų gegužę kilo neramumai - grupelė jaunuolių, nuo kurios taikaus mitingo organizatoriai atsiribojo, pabandė užsibarikaduoti Vilniaus universiteto pastate sostinės centre. Du jaunuolius tuomet sulaikė policija.

Piliečių grupė „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ teigia, kad mokesčio už studijas klausimas gali būti svarstomas tik atlikus visų akredituotų studijų programų kokybės auditą ir optimizavus aukštųjų mokyklų tinklą. Tai atlikus, mokestis esą privalo būti visiems solidariai vienodas ir kiek įmanoma mažesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį su akcijos rengėjais buvo susitikęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Jis žadėjo stengtis palaikyti dialogą su kuo platesnio spektro interesų grupėmis. Tačiau ministras patikino, kad reforma tikrai judės į priekį ir prasidės jau šį rudenį, nes jos atidėjimas būtų didžiulis nuostolis Lietuvai.

„Ministras teigė, kad piliečių grupės nuostata, jog reforma studijuojančius suskaldys į dvi griežtas kategorijas, iš kurių vieni mokės už mokslą, o kiti studijuos nemokamai yra klaidinga - toks pasidalijimas tarp mokančių visą mokestį ir valstybės finansuojamų studentų egzistuoja jau dabar. Šiuo metu valstybė finansuoja 23-24 tūkst. universitetų ir kolegijų pirmakursių studijas, o likę už studijas turi susimokėti patys. Po reformos valstybė kasmet visiškai finansuos 21 tūkst. pirmakursių“, - rašoma Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Studentų organizacijos - Lietuvos studentų sąjunga ir Lietuvos studentų atstovybių sąjunga - prie protesto akcijų prisidėti nežada.

Vilniaus policija įspėjo studentus nepažeisti įstatymų ir nedalyvauti ketvirtadienį galimai rengiamoje nesankcionuotoje protesto akcijoje.

Pareigūnai priminė, kad už Susirinkimo įstatymo pažeidimą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą nuo 500 iki 2000 litų arba administracinį areštą iki 30 parų.

Sausio pradžioje Vyriausybė posėdyje pritarė studijų reformai - studijų krepšelio ir valstybės remiamų paskolų sistemos įvedimui. Krepšeliai bus skiriami geriausiais rezultatais mokyklas baigusiems abiturientams - jiems už studijas mokėti nereikės.

REKLAMA

Nepatekusieji į valstybės finansuojamas vietas galės rinktis mokamas studijas. Planuojama, kad paskolų sistema bus sukurta vėliausiai iki liepos 1 dienos.

Žadama, kad iki 10 proc. geriausius rezultatus pasiekusių studentų, mokėjusių už mokslą, galės sumokėtus pinigus baigę universitetą atgauti arba būti atleisti nuo paskolos grąžinimo.

Šiuo metu valstybės finansuojamose vietose studijuojantieji, kurie neturi akademinių skolų, o jų sesijų vidurkis ne mažesnis nei 8, už mokslą nemoka. Kiti valstybės finansuojamose vietose studijuojantys studentai gauna dalinį valstybės finansavimą ir moka 520 litų studijų įmoką. Likę studentai moka pilną studijų kainą, kuri skirtingoms studijų sritims ir skirtingose mokslo įstaigose nėra vienoda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų