REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausį devyni iš dešimties - 94 proc. - Lietuvos gyventojų buvo tos nuomonės, kad reikalai pastaruoju metu Lietuvoje iš esmės krypsta į bloga. Vilniečių nuomones iš gatvės apie gyvenimą Lietuvoje žiūrėkite videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA

Tik vienas iš dvidešimties - 5 proc. - apklaustųjų teigė, kad, jų nuomone, reikalai Lietuvoje gerėja, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Per mėnesį manančių, kad reikalai šalyje blogėja, padaugėjo 6 procentiniais punktais.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ sausio 21-27 dienomis atliktos apklausos duomenimis, prieš metus - 2008 metų sausį - keturi iš dešimties suaugusių Lietuvos gyventojų situaciją šalyje vertino teigiamai. Per metus optimistų sumažėjo net 34 procentiniais punktais.

Prieš dvejus metus - 2007 metų sausį - beveik du trečdaliai - 63 proc. - respondentų teigė, kad reikalai Lietuvoje tuomet krypo į gera.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kompanijos rinkodaros direktoriaus Romo Mačiūno, nuo 1993 metų, kai „Baltijos tyrimų“ kompanija pradėjo reguliariai rengti tokias Lietuvos gyventojų apklausas, tai patys prasčiausi vertinimai. Iki šiol tokių neigiamų vertinimų rekordas buvo siejamas su 1998-1999 metų ekonomine krize. 1999 metų gruodį 92 proc. gyventojų teigė, kad reikalai šalyje blogėjo.

„Reikia akcentuoti, kad nuo praėjusių metų pavasario prasidėjęspesimistinių nuotaikų augimas tęsiasi ir toliau. Šios tendencijos nepakeitė ir 2008 metų rudenį vykę Seimo rinkimai“, - teigia R. Mačiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Itin pesimistiškai situaciją Lietuvoje vertina bedarbiai – 99 proc. jų mano, kad reikalai šalyje pastaruoju metu blogėja. Tos pačios nuomonės ir vadovai - 98 proc. - bei specialistai ir tarnautojai - 97 proc.

Tarp gyventojų grupių, kur dar liko šiokia tokia dalis optimistų, išskirtini studentai ir moksleiviai - 11 proc. jų dar mano, kad reikalai Lietuvoje gerėja.

Optimistų aptikta ir tarp rinkėjų, palaikančių Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus - 18 proc. - bei „Tautos prisikėlimo partiją“ - 14 proc.

REKLAMA

Tos pačios viešosios nuomonės apklausos metu vertindami demokratijos situaciją Lietuvoje respondentai buvo šiek tiek mažiau kritiški.

Sausį septyni iš dešimties - 70 proc. - apklaustųjų buvo nepatenkinti tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija. Penktadalis - 20 proc. - respondentų teigė, kad juos tenkina šalies demokratijos būklė.

Vienas iš dešimties - 10 proc. - neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Per mėnesį nuo praėjusių metų gruodžio nepatenkintų demokratijos užtikrinimu Lietuvoje padaugėjo 10 procentinių punktų.

REKLAMA

Prieš metus - 2008 m. sausį - patenkintų demokratijos veikimu šalyje buvo net 19 procentinių punktų daugiau nei dabar.

Kiek labiau už kitus demokratijos veikimu šių metų sausį buvo patenkinti 15-29 metų jaunimas - 26 proc., didmiesčių gyventojai - 28 proc., bei tie, kurių šeimos mėnesio pajamos vidutinės - 25 proc.

Tuo, kaip šalyje veikia demokratija, labiausiai nepatenkinti bedarbiai - 83 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų