REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas darosi Lietuvoje? Ar milijonų tratinimas neskaidriems projektams, „otkatai“  ir korupcija jau tapo Lietuvos kasdienybe, į kurią visi mes pavargome kreipti dėmesį? Gal iš šalies atrodo kitaip?

REKLAMA
REKLAMA

Deja. Tiems, kurie mus ragina priimti Gvantanamo kalinius, siųsti savo karius į Iraką ir Afganistaną, mes atrodome labai gerai. Tiesą tepasako tas, kuris iš tavęs nieko nereikalauja - draugiškai ir nemeilikaudamas, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Žymus Italijos teisininkas, buvęs Lacijaus regiono prezidentas Paride Martella - vienas iš tokių tikrų Lietuvos draugų. Jis viską sako taip, kaip galvoja, mato ir girdi. Mūsų šalis jam yra brangi. Čia jis turi daug draugų, su kuriais dažnai pasišneka apie tai, kas gi darosi Lietuvoje. Savo mintimis P.Martella pasidalijo ir su "Respublika".

Biurokratinis stabdis

- Mokesčių mokėtojų milijonų švaistymas ir vogimas, išsikerojusi korupcija, biurokratinio aparato augimas. Matydami šias Lietuvoje įsišaknijusias negeroves ar nemanote, kad iki šiol valdžia atlaidžiai žiūrėjo į jas ir netgi skatino?

REKLAMA
REKLAMA

- Dar pridėčiau vokelius, valstybinių projektų dirbtinai padidintas kainas ir padirbtas faktūras. Korupcija Lietuvoje kaip vanduo – niekada nesustoja ir visada randa naują kelią. Gaila pripažinti, bet Lietuva turi labai didelę biurokratinę struktūrą.

Efektyvių ir konkrečių rezultatų nėra. Natūraliai kyla klausimas, kodėl Vyriausybė neorganizuoja skaidrios kontrolės sistemos, kad ne tik sustabdytų valstybės turto švaistymą, bet ir taptų moraliniu pavyzdžiu. Tikiu, kad dabartinė Vyriausybė galės įgyvendinti šį principą, nes tik tokiu atveju Lietuva gali tapti demokratine šalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokia, jūsų nuomone, didžiausia Lietuvos valdžios bėda?

- Ji nesugeba atsikratyti šešėlinės ekonomikos. Labai svarbu, kad kiekviena administracinė struktūra dirbtų labai skaidriai; kol skaidrumo nėra, pilietis įsivaizduoja valdžią priešu, gyvenančiu savo pasaulyje.

Todėl žmonės nepripažįsta institucijų ir politikos - tai yra tamsi ir subtili blogybė, kuri gali sunaikinti demokratiją nuo pat šaknų. Kai yra ekonominių sunkumų, privaloma sumažinti bendras funkcionavimo išlaidas ir jas panaudoti investicijoms. Taip darant galima kovoti su korupcija, kuri yra tiesiogiai susijusi su nomenklatūra.

REKLAMA

VEKS galėjo išleisti mažiau

- Vienas didžiausių ir ciniškiausių pastarųjų metų skandalų Lietuvoje yra vadinamasis „Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009“ (VEKS) projektas. Milijonai lietuvių pinigų iškeliauja neaišku kam ir kur. Ar nevertėtų atsisakyti tokio projekto siekiant užkirsti kelią pinigų eikvojimui?

- Šiame projekte trūksta programavimo, per daug fragmentuoti sprendimų procesai, administracinės procedūros labai komplikuotos, klaidingas projektavimas.

Projekto darbai dažnai būna neatitinkantys terminų dėl administracijos ir rangovų kaltės, visiškai trūksta techninės ir administracinės kontrolės. Dėl to būtina supaprastinti ir pagreitinti visų nebaigtų objektų finansavimo procedūras.

REKLAMA

Tačiau šiuo atveju neteisinga atsisakyti projekto, kuris yra stebimas visos Europos. Tačiau tikrai buvo galimybė išleisti mažiau ir naudingiau. Pavyzdžiui, Italija nieko nežino apie projektą „Vilnius – Europos kultūros sostinė“. Gal nebuvo investuota ten, kur reikėjo.

- VEKS skandalas tik pailiustruoja Lietuvoje susiklosčiusią sistemą. Kaip lietuviai galėtų pažaboti didelį politikų apetitą „pasisavinti“ paprastų žmonių pinigus per visokius projektus?

- Vienintelis ginklas, kurį turi pilietis demokratinėje valstybėje, yra balsavimas. Balsuojant galima pakeisti visus politikus, kurie nedirba dėl bendros gerovės, o žiūri tik asmeninių interesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia turėti omenyje, kad pilietis negauna visos informacijos, todėl negali išrinkti geriausių kandidatų. Norint išrinkti geriausius reikia doriems žmonėms susivienyti ir balsuoti už prezidentą, kuris nebijotų nei nomenklatūros, nei galimybės pasinaudoti savo teisėmis.

Pastebėjau, kad jūsų dabartinė Vyriausybė vykdo klaidingą politiką, pavyzdžiui, nepadėjo ir leido bankrutuoti aviakompanijai „Flylal“, ir būtent tada, kai Lietuvai labiausiai reikėjo susisiekimo, kuris palengvintų "VEKS 2009" darbus. Todėl Lietuvos įvaizdis labai nukentėjo.

REKLAMA

Ragina atsisakyti stambių projektų

- Jums teko girdėti apie Valdovų rūmų statybas Vilniuje. Absoliuti dauguma istorikų ir mokslininkų teigia, kad neverta buvo įgyvendinti šios klastotės statybų. Ar galima įsivaizduoti, kad Italijos Vyriausybei šautų į galvą pagal kelis piešinukus atstatyti tai, kas buvo sugriauta prieš šimtus metų?


- Italijoje mes irgi karštai diskutuojame dėl didelių nacionalinių projektų. Jūsų problema yra kitokia. Aš turėjau galimybę daug kartų apsilankyti Lietuvoje ir manau, kad jums daugiau reikia pagrindinių, bet ne prabangių projektų pakaitalų. Kaip galima statyti Valdovų rūmus, kai yra labai reikalingos ligoninės, mokyklos, pensionatai. Manau, tas, kuris sugalvojo tokias statybas, labiau panašus į karalių, o ne į demokratinėje valstybėje išrinktą politiką.

REKLAMA

- Ar nemanote, kad kai kurie politikai Lietuvoje, beatodairiškai ginantys abejotinus projektus net esant ekonominiam sunkmečiui, turi savo finansinių interesų?


- Užtenka paskaityti politinės ekonomikos vadovėlį norint atsakyti į šį klausimą. Reikia paskatinti investicijas, orientuotas į realią ekonomiką, o ne priimti sprendimus, kurie slepia asmeninius interesus.

- Ar ne ciniška taupyti paprastų žmonių sąskaita tuo metu, kai vykdomi projektai ir statybos, kuriems reikia milijonų litų?

- Dabartinėje situacijoje mokesčių spaudimas turi būti sumažintas, kad šeimos turėtų didesnę pirkimo galią, padidėtų vartojimas, o visi projektai, neorientuoti į šią pusę, turi būti sustabdyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„A.Valinskas – drąsus vyras“

- Ką manote apie Lietuvos Parlamento pirmininko Arūno Valinsko moratoriumą, kuriuo siekiama užkirsti kelią neskaidriems projektams?


- Manau, kad dabartinis Seimo pirmininko A.Valinsko sprendimas vertas pagarbos. Turiu pripažinti, kad jis yra labai drąsus vyras, nes iškėlė šalies interesus virš savo įvaizdžio.

- Sistemai iššūkį metusio A.Valinsko padėtis nepavydėtina - jis tapo tam tikrų politikų, verslo ir interesų grupių taikiniu. Ko kito turbūt ir neįmanoma buvo tikėtis?

- Atitinkama kaina yra mokama, kai žmogus inicijuoja tokį karą. Taip yra visame pasaulyje. Aš esu tikras, kad lietuvių tauta vertina Seimo pirmininko A.Valinsko darbus ir iš to jis turi rasti jėgos savo veiklai pratęsti.

REKLAMA

- Ar nemanote, kad moratoriumo idėjos įkūnijimas būtų smūgis politinės nomenklatūros pagrindams?

- Politika yra visada įvairių interesų šaltinis. Kai interesai orientuoti į visuomenę, tai yra gera politika. Kai politika atstovauja vienos grupės žmonių interesams – „nomenklatūra“. Tad tas, kuris vadovauja šaliai, būtinai privalo paskelbti moratoriumą neskaidriems projektams.

- Jeigu nebus įgyvendinta A.Valinsko moratoriumo idėja, kas gali laukti Lietuvos?

- Lietuvių tauta žinos, kaip išsirinkti tarp gero ir blogo. Aš esu tikras, kad A.Valinskas bus apdovanotas per rinkimus į aukščiausią šalies postą.

Sergejus Tichomirovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų