REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas nuogąstauja, kad komisija nebespės kitų darbų, nagrinėdama vien skundus Seimo pirmininko, Tautos prisikėlimo partijos lyderio (TPP) Arūno Valinsko adresu.

REKLAMA
REKLAMA

EPK trečiadienį didesnę dalį posėdžio skyrė A.Valinsko pasisakymo, kuriuo „velniop“ pasiųstas A.Salamakinas, nagrinėjimui, sprendimo priėmimas nukeltas kitai savaitei, tuo metu dar nepriėmus sprendimo šiuo klausimu, komisijai adresuoti dar keli skundai dėl A.Valinsko pasisakymų.

REKLAMA

Komisijos pirmininkas A.Salamakinas posėdžio metu pastebėjo, jog šitiek dėmesio skirdama Seimo vadovo pasisakymų vertinimui, komisija nebeturės laiko kitiems klausimams.

„Yra VEKS vadovės prašymas įvertinti, kur yra atsiliepimas apie jų veiklą, socialdemokratų frakcijos prašymas įvertinti pasisakymą, kad „iki manęs visi vogė Seime, o aš sustabdžiau vogimą“, kad būtų pateikti faktai, na ir dar kai kas“, - skundus dėl Seimo vadovo pasisakymų vardino A.Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA

Penktą kadenciją Seime, kelias kadencijas EPK dirbantis A.Salamakinas sakė neprisimenantis, kad Seimo pirmininkas dėl savo elgesio ar pasisakymų būtų vertinamas Etikos ir procedūrų komisijoje.

„Aš nepamenu, kad kuris Seimo pirmininkas būtų tiek svarstomas etikos komisijai. Buvo svarstoma dėl pirmininkavimo, kai pirmininkaudavo posėdžiuose ir padarydavo kokią procedūrinę klaidą, bet ne dėl etikos pažeidimų. Mano atminty, nebuvo tokių atvejų“, - kalbėjo A.Salamakinas.

Trečiadienį Etikos ir procedūrų komisija pradėjo svarstyti skundą dėl A.Valinsko frazės, ištartos Utenos kultūros centre vykusio renginio metu: „Velniop tą Salamakiną! Dainavom ir dainuosim“. Išklausiusi A.Valinską ir pradėjusi diskusijas dėl išvados rengėjų pateikto projekto, kuriuo siūloma A.Valinską pripažinti pažeidus etiką, komisija nusprendė dėl jo balsuoti kitame posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į komisiją dėl A.Valinsko pasisakymų kreipėsi viešoji įstaiga „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS). Jai užkliuvo A.Valinsko žodžiai, jog „VEKS programų eilutės jau kelia ne tik abejonių dėl jų finansavimo skaidrumo. Kuo toliau, tuo labiau pasitvirtina įtarimai, kad lėšos ne tik švaistomos, bet ir vagiamos“. „Turto iššvaistymas ir vagystė yra Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 184 ir 178 str. numatytos nusikalstamos veikos, už kurias skiriama kriminalinė bausmė. Nesant įsiteisėjusio apkaltinamojo nuosprendžio, Seimo pirmininkas negalėjo teigti, jog minėtos veikos VšĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ buvo padarytos“, - teigiama Seimo Etikos ir procedūrų komisijai adresuotame rašte.

REKLAMA

Taip pat EPK pasiekė Vyriausios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) peradresuotas opozicinės frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ skundas, kuriuo prašoma ištirti, ar A.Valinskas, teikdamas į aplinkos ministrus Gediminą Kazlauską, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų. Opozicijos atstovams kilo įtarimų, kad aplinkos ministro skyrimui įtakos turėjo statybos bendrovių finansinė parama Tautos prisikėlimo partijai (TPP) per Seimo rinkimus. Kaip anksčiau skelbta spaudoje, TPP per rinkimus solidžiomis sumomis parėmė su „Merko statyba“, kuriai iki paskyrimo ministru vadovavo G.Kazlauskas, susijusios statybos bendrovės, nors pastarosios esą dirba nuostolingai.

Į EPK kreipėsi ir opozicinė Socialdemokratų frakcija, ji skundžia A.Valinsko pasisakymus, iš kurių galima suprasti, esą ankstesni Seimai vogė, taip pat prašymą aiškintis, kokiomis lėšomis buvo organizuotas spaudoje aprašytas valdančiųjų pasilinksminimas, kurio organizatore įvardinta TPP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų