REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Audito komiteto neįtikino Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovų atsakymai dėl tvarkos, pagal kurią skirstomi Afganistano Goro provincijai atkurti skiriami Lietuvos milijonai. Tačiau URM teigia, kad atlikto audito išvados rodo, jog projektai buvo vykdomi laikantis nustatytos tvarkos.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Audito komiteto pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė trečiadienį vykusio posėdžio aiškinosi, URM komisijų ir pakomisių, kurios, jos teigimu, „tvirtina visus projektus ir yra pagrindinis sprendimų priėmėjas šiuo klausimu“, sudėtį.

REKLAMA

Paaiškėjus jų sudėčiai parlamentarė atkreipė dėmesį, kad URM Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai (VBPD) departamento direktoriui Renatui Juškai skirstant paramą Afganistanui esą yra suteikta ypač daug įgaliojimų.

„Tas pats žmogus, VBPD departamento direktorius priima projektus, patvirtina tvarkas, komisijos pirmininko pavaduotojas taip pat yra R.Juška, o pakomisėm taip pat vadovauja VBPD departamento direktorius R.Juška. Tada visą procesą valdo vienas žmogus. Kaip šitą dalyką suprasti? (...) Jūs turite didelius įgaliojimus pagal nuostatus. (...) Už asignavimus yra atsakinga URM ir ministras. Tos labai didelės (VBPD - BNS) departamentui sutelktos galios kelia tam tikrų abejonių“, - klausė L.Graužinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau R.Juška tikino, kad visi sprendimai skirstant paramą Afganistanui URM yra priimami bendru sutarimu.

„Visas procedūras ir tvarkas tvirtina UR ministras, prieš tai šis klausimas buvo aptartas ministerijos kolegijoje. (...) Visi projektai pakliūna ne man, o kiekvienam pakomisės nariui pagal atitinkamą klausimą. Visi gauna tuos pačius dokumentus, vyksta posėdžiai. (...) Mano vadovaujamas departamentas vienas sprendimų nepriima. (...) Tai yra kolegialus sprendimas kiekvienu atskiru projektu“, - kalbėjo R.Juška.

URM sekretorius Evaldas Ignatavičius sutiko, kad „tai atsakingas darbas“ ir ateityje bus svarstoma, ar nevertėtų šią atsakomybę skaidyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo prieita nuomonės, kad galbūt tas programas ir projektus derėtų tvirtinti ministerijos kolegijoje“, - sakė E.Ignatavičius.

L.Graužinienė taip pat klausė, kodėl URM Audito komitetui nepateikė praėjusią savaitę prašytų dokumentų.

„Mes buvome išsiuntę URM raštą, prašėme pateikti dokumentus, dokumentų kai kurias kopijas, tačiau iki šios dienos mes nieko negavome, nė vieno dokumento. (...) Komitetas prašė medžiagos, kad galėtų pasiruošti šitam posėdžiui, mes nurodėme, kada bus posėdis ir šiandien mes jums galėtume konkrečiai pasakyti, apie kurias programas būtume kalbėję, bet mes negavome iš jūsų šito sąrašo. Todėl šiandien komitete turime tą informaciją, kurią surinko mūsų biuras ir net iš jos kyla daugybė klausimų“, - sakė L.Graužinienė.

REKLAMA

URM atstovai komitetui pateikė 2008 metais Afganistane vykdytų projektų aprašus. Kita parlamentarų prašyta informacija, pasak E.Ignatavičius, šiuo metu yra ruošiama.

Po posėdžio kalbėjęs URM generalinis inspektorius Petras Zapolskas žurnalistams pristatęs, URM atlikto audito pirmojo projekto - rankdarbių aukcionui surengti - preliminarias išvadas sakė, kad projekto pasiekti rezultatai atitinka 2006 metų birželį Vyriausybės nutarimu patvirtintas politikos gaires.

„Tai projektas „Afganistanas arti - padėk, tu gali“. (...) Projekto tvirtinimo ir priėmimo eiga URM atitinka galiojančią tvarką. T.y. ministro įsakymu 2007 metais patvirtintą tvarkos aprašą. Projektas iš pat pradžių pateiktas, tvirtintas, finansuojamas ir vykdomas kaip viešųjų ryšių projektas“, - sakė P.Zapolskas.

REKLAMA

UR ministras Vygaudas Ušackas savo ruožtu pabrėžė Vystomojo bendradarbiavimo programas vykdančių diplomatų veiklos svarbą.

„Iš principo buvo laikomasi nustatytos Vyriausybės ir ministro įsakymų tvarkos. Yra lėšos panaudotos, dalis lėšų yra nepanaudota, labai nedidelė suma - apie 500 litų - bus grąžinta į sąskaitą. Aš norėčiau atkreipti dėmesį į tą svarbią veiklą, kurią atlieka VBPD pareigūnai. Tai yra nauja veikla, rodanti Lietuvos žmonių, mokesčių mokėtojų solidarumą su tais skaudžiais klausimais ir problemomis su kuriomis susiduria pasaulis „, - kalbėjo V.Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaida paskelbė apie dokumentus, esą rodančius, kad 1 tūkst. litų vertės rankdarbių aukcionui surengti Užsienio reikalų ministerijos valdininkai sugebėjo išleisti per 100 tūkst. litų, taip pat suabejota projektu, pagal kurį Goro provincijoje numatoma atkurti keletą parkų.

Per Užsienio reikalų ministeriją Afganistano Goro provincijos atstatymui jau skirta 10 milijonų litų, tačiau kai kuriems parlamentarams abejonių kelia tai, kad dalis projektų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai departamente pradėti be konkursų, neatsižvelgiant į Afganistane dirbančių specialistų siūlymus, o projektų sąmatos esą gali būti išpūstos.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų