REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant to, jog pasaulyje sumažėjus pirkimui didžiausiai koncerno „Achemos grupė“ įmonei „Achema“ dar rudenį teko pristabdyti gamybą, koncerno pajamos pernai buvo net 35 proc. didesnės nei 2007-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA

Per 2008 metus įmonių grupė iš viso uždirbo per 5 mlrd. litų pajamų - tai sudarė 4,5 proc. Lietuvos BVP.

„Koncerno pajamų augimas labai gražus, tik tiek, kad krito ir uostas, ir „Achema“. Jei šiemet tilpsime į 3 milijardus litų, bus labai normalu“, - sakė koncerno prezidentas Bronislovas Lubys.

REKLAMA

Investicijoms praėjusiais metais „Achemos grupė“ skyrė 298 mln. litų, iš jų didžioji dalis atiteko gamybai - naujam metanolio gamybos cechui (133,5 mln.). Gruodį koncernas už 9,15 mln. JAV dolerių įsigijo Kachetijos skirstomuosius tinklus, kurie aprūpina elektros energija rytinę Gruzijos dalį.

„Negalėjome išmesti idėjos, kurios Lietuvoje įgyvendinti nepavyko. Gruzinai siūlo iškart statyti dvi tris hidrostotis. Ten ir statysime“, - sakė B. Lubys.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso šiemet „Achemos grupė“ planuoja investuoti 289 mln. litų. Didžioji dalis jų numatyta vėjo elektrinių parkui Kretingos rajone, Benaičių kaime, plėsti. Nuo 16 MW vėjo jėgainių parko pajėgumas išaugtų iki 50 MW.

„Projektuojam. Tikimės, kad, atsižvelgiant į lėšas, kitą pavasarį baigsim“, - sakė B. Lubys.

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijai (Klasco) pernai ir šiemet skirta 10,7 mln. litų generalinių krovinių ir popieriaus sandėliui bei 35 mln. litų vilkikams „Klasco I“ ir „Klasco II“.

„Nors laivus įprasta vadinti damų vardais, mes priėmėm sprendimą, kad jie neštų firmos vardą“, - sakė koncerno prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, dėl tarptautinės prekybos lėtėjimo buvo pristabdyti Smeltės pusiasalio projektai - vaisių ir daržovių, skystų produktų terminalų, vieno sandėlio dalies statybos.

Akcininkų investicijas į Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalą stabdo uosto rezervinės teritorijos priskyrimo terminalui klausimai, susiję su gyventojų iškeldinimu, sklypo ribų nustatymu.

„Terminalas turėjo būti pastatytas Lietuvos tūkstantmečiui. Tikėtina, kad kitam tūkstantmečiui bus“, - juokavo B. Lubys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų