REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nevyriausybinės organizacijos nerimauja, kad Lietuvoje priklausomiems nuo narkotikų žmonėms gali tapti neprieinamas gydymas opioidiniais preparatais. „Respublikai“ pasidomėjus situacija paaiškėjo, kad valdžios institucijos tiesiog nesusišneka tarpusavyje.

REKLAMA
REKLAMA

Nuomonės išsiskyrė


Paskutinę 2008-ųjų dieną sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino 2009-2012 m. priklausomybės ligų gydymo programą. Tuojau pat kilo triukšmas, kad naujam ministrui buvo „pakištos“ naujojo teisės akto nuostatos, pagal kurias suaugusiųjų gydymo metadonu metodai būtų taikomi paaugliams.

REKLAMA

Sausio 14 d. Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos posėdyje (NAPK) buvo svarstomas tas pats, ministro jau patvirtintas veiksmų planas 2009-2012 m. Komisija nutarė nepritarti nuostatoms, kuriose kalbama apie pakaitinį ir palaikomąjį priklausomų nuo švirkščiamųjų narkotikų asmenų gydymą opioidiniais vaistiniais preparatais bei adatų ir švirkštų keitimo programas.

Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija „Galiu gyventi“ sunerimo, kad į viešumą vėl iškilo farmakoterapijos vaistiniais opioidiniais preparatais priklausomų nuo narkotikų asmenų gydymą nepagrįstai diskredituojančios kalbos. Koalicijos administracijos direktorės Jurgitos Poškevičiūtės teigimu, toks komisijos sprendimas neatitinka Lietuvos bei Europos Sąjungos teisės aktų ir kelia grėsmę priklausomybių gydymo plėtrai Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Turėjo pastabų

Seimo NAPK pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė „Respubliką“ patikino, kad komisija jokiu būdu nėra nusistačiusi prieš pakaitinį gydymą. Jos teigimu, problema ta, kad iki šiol Lietuvoje nėra patvirtinta bupremorfino skyrimo vaikams metodika - vadovaujamasi 2007 m. SAM vadovo Rimvydo Turčinsko pasirašytu įsakymu.

„Medikai tokią metodiką parengė, bet ji dar neperžiūrėta kitų specialistų ir nepatvirtinta SAM, - sakė V. V. Margevičienė. - Be to, kol nėra patvirtinta metodikos galiojančiame įsakyme rašoma „metadonas ar bupremorfinas“, o turėtų būti parašyta: „vaikams – bupremorfinas“. Tada nekiltų jokių abejonių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narės teigimu, programa „kertasi“ su Lietuvos Konstitucija – joje įrašyta, kad vaistas gali būti skiriamas vaikams nuo 15 iki 18 metų, o pagal Konstituciją ir pagal Seimo ratifikuotą Jungtinių tautų vaikų teisių konvenciją, vaikas yra asmuo iki 18 metų.

V. V. Margevičienei užkliuvo ir tai, kad iki šiol tik priklausomybės ligų centrų specialistai galėjo skirti gydymą, o dabar numatyta, kad jįgalės skirti ir psichikos sveikatos centrai, pirminės sveikatos priežiūros įstaigos.

„Dėl šių priežasčių ir prašiau ministro stabdyti įsakymo įsigaliojimą, kol nebus visi šie dalykai pataisyti, o svarbiausia - patvirtinta gydymo metodika vaikams“, - sakė Seimo narė.

REKLAMA

Laukia ministro atsakymo

V. V. Margevičienė teigė dar 2008 m. parašiusi SAM, kad pasibaigus 2004-2008 m. programai būtų atliktas monitoringas, o jo rezultatai jai pateikti raštu. Tačiau iki šiol atsakymo nesulaukė.

„Kaip mes galime tvirtinti naują ilgalaikę 2009-2012 m. programą, jei nežinome, kokie prieš tai vykdytos programos rezultatai, - sakė NAPK pirmininkė. - Ar galime įsakymus taip lengva ranka rašyti?“

V. V. Margevičienės teigimu, ji raštu kreipėsi tiek į sveikatos apsaugosministrą, tiek į premjerą, išsakė savo pastabas ir pareikalavo, kad A. Čapliko 2008 m. gruodžio 31 d. įsakymas būtų arba atšauktas, arba pristabdytas ir pataisytas.

REKLAMA

„Ministro įsakymas įsigaliojo nuo sausio 14 d., jo įsigaliojimas, kiek žinau, nėra sustabdytas, o ar jis taisomas, ar ne, aš nežinau. Laukiu ministro atsakymo raštu“, - sakė Seimo narė.

Komentaras

Algis Čaplikas

Sveikatos apsaugos ministras

Įsakymą, kuriuo patvirtinau 2009-2012 m. priklausomybės ligų gydymo programą, pasirašiau remdamasis specialistų siūlymais pratęsti 2002-2008 m. programos įgyvendinimą. Specialistai mane patikino, kad vaikams gydymas metadonu nebus taikomas. Jaunimui nuo 15 metų bus galima skirti tik bupremorfiną ir tik tam tikrais atvejais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasigirdus nuogąstavimams ir abejonėms, mano pavedimu SAM atstovai buvo susitikę ir diskutavo su suinteresuotų pusių atstovais, Seimo nariais, specialistais. Manau, į visas abejones mes atsakėme: vaikų metadonu gydyti nebuvo galima ir nebus galima, o žalos mažinimo programos išliks. Kai kurias formuluotes mes patikslinome, kad būtų aiškesnis tekstas. Kitaip sakant, padarėme ką galėjome, kad įsakymas būtų skaidresnis. Jei to nepakanka ir dar kyla abejonių, dar kartą parašysime, kad vaikams negalima taikyti gydymo metadonu.

Aida Valinskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų