REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiosios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos skyrių svarstomų kandidatūrų į prezidento postą sąraše penkių pretendentų pavardės - europarlamentarų Vytauto Landsbergio ir Laimos Andrikienės, premjero Andriaus Kubiliaus, krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės, taip pat - eurokomisarės Dalios Grybauskaitės.

REKLAMA
REKLAMA

Tai BNS antradienį patvirtino TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma. Anot jo, kol kas dar laukiama kai kurių skyrių sprendimo, tačiau jau dabar ryškėja keli galimi variantai, iš kurių partija turės pasirinkti vieną sprendimą kovo pradžioje rengiamame tarybos posėdyje.

REKLAMA

„Dėl A.Kubiliaus, manyčiau, čia daugiau atsitiktinis dalykas, vienas skyrius, berods, jį pasiūlė. Manau, kad rimčiausi trys variantai - V. Landsbergio, L. Andrikienės ir D. Grybauskaitės. Žinoma, siūlymai dėl paramos D. Grybauskaitei formuluojami siūlymai su sąlyga, jei ji sutiktų dalyvauti rinkimuose“, - sakė J. Razma.

Kai kuriems TS-LKD skyriams kandidatu į prezidentus siūlant kelti partijos garbės pirmininką, europarlamentarą V. Landsbergį, premjeras konservatorių vadovas A. Kubilius tebesilaiko nuomonės siūlyti partijai remti TS-LKD nepriklausančios eurokomisarės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš siūlysiu partijai paremti Dalią Grybauskaitę, jei ji apsispręstų dalyvauti rinkimuose, bet partija kaip demokratinė institucija pati nuspręs, kaip elgtis ateinančiuose prezidento rinkimuose“, - antradienį A. Kubilius ne kartą žiniasklaidoje skelbtą savo poziciją pakartojo interviu Lietuvos radijui.

Pati D. Grybauskaitė yra užsiminusi, jog prezidento rinkimuose dalyvautų kaip nepriklausoma kandidatė, tačiau savo sprendimo kol kas nėra paskelbusi. Konservatorių partijos vicepirmininkė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė taip pat yra raginusi partijos kolegas paremti eurokomisarės kandidatūrą, jei ši apsispręstų siekti prezidento posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius savo ruožtu teigė nemanantis, kad jo ir TS-LKD garbės pirmininko nuomonės dėl partijos remiamų kandidatų į prezidentus skiriasi.

„Nežinau, ar tikrai skiriasi - jeigu jūs atidžiau įsiskaitytumėte į Vytauto Landsbergio žodžius, turbūt kad išgirstumėte panašius svarstymus“, - kalbėjo premjeras.

Pasak jo, TS-LKD ketina apsispręsti dėl bendro kandidato per tarybos posėdį kovo 7 dieną.

Penktadienį Lietuvos Sąjūdis paskelbė, jog kandidatu į prezidento postą iškėlė europarlamentarą, Sąjūdžio garbės pirmininką Vytautą Landsbergį, tačiau šio sprendimo su juo pačiu nederino.

REKLAMA

Anksčiau V. Landsbergio kandidatūrą į prezidentus pasiūlė valdančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Krikščionių demokratų bendrijos valdyba.

Komentuodamas šį pasiūlymą europarlamentaras penktadienį BNS sakė neprieštaraująs, kad bendražygiai svarstytų jo kandidatūrą į prezidentus, tačiau galutinio žodžio dėl dalyvavimo rinkimuose teisę teigė pasiliekąs sau.

Anot jo, tai dar nesanti rinkimų kampanija, o tik pirminė rinkimų stadija, svarstymai partijos viduje, tad jis davęs partijos bičiuliams sutikimą svarstyti savo kandidatūrą.

REKLAMA

Antrasis kovo penktadienis - kovo 13 diena - bus paskutinė diena, kuomet partijos ir pavieniai asmenys gali Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikti dokumentus apie kandidatais į prezidentus siekiančius tapti pretendentus.

Pretendentams, pateikusiems VRK Lietuvos Respublikos pilietybę patvirtinančius dokumentus, sumokėjusiems 5 vidutinių mėnesinio darbo užmokesčių dydžio užstatą ir kitus numatytus dokumentus ir VRK patikrinus, ar nėra aplinkybių, neleidžiančių asmeniui būti kandidatu į prezidentus, per 3 dienas bus išduoti parašų rinkimų lapai. 20 tūkst. Lietuvos piliečių, remiančių pretendento dalyvavimą prezidento rinkimuose, parašų VRK reikės patekti iki balandžio 2 dienos.

Balandžio 17 dienos VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų