REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy garsėja troškimu visą laiką būti dėmesio centre. Šį kartą dėl jo užgaidų iš savo vietų bus priversti šokinėti visų NATO valstybių vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

N.Sarkozy pagrasino boikotuoti balandį Strasbūre vyksiantį NATO 60-mečiui skirtą viršūnių suvažiavimą, jeigu jam nebus leista pačiam pasirinkti vietos prie konferencijos dalyvių stalo.

REKLAMA

Svarbiausia - patekti į ekranus.

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ spėja, kad Prancūzijos prezidentas nenori laikytis nusistovėjusios praktikos susėsti pagal abėcėlę, nes tokiu atveju jis atsidurtų pernelyg toli nuo NATO generalinio sekretoriaus Jaapo de Hoopo Schefferio - ir labai retai patektų į televizijos ekranus.

Suvažiavimo organizatoriams teks atsižvelgti į N.Sarkozy išsakytus pageidavimus, nes Prancūzija ir Vokietija laikomos oficialiomis renginio šeimininkėmis. Pagal pasiektą kompromisinį susitarimą Prancūzijos vadovas galės sėdėti J.de Hoopo Schefferio dešinėje, kol pasitarimų salėje darbuosis televizijos žurnalistai. Generalinio sekretoriaus kairėje tuo metu prisės Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

REKLAMA
REKLAMA

Kai žurnalistai išjungs kameras, visų 26 NATO valstybių vadovams ir Aljanso pareigūnams teks susėsti pagal įprastą tvarką. Tada J.de Hoopui Schfferiui iš vienos pusės įsikurs Šiaurės Atlanto tarybos sekretorius ir Belgijos ministras pirmininkas, o iš kitos - NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas ir JAV prezidentas Barackas Obama.

Tikimasi, jog Paryžius per artėjantį šventinį viršūnių suvažiavimą paskelbs sugrįžtantis į NATO karines struktūras, iš kurių prancūzų kariškiai pasitraukė dar 1966 metais. Toks buvo tuomečio šalies prezidento Charle‘io de Gaulle‘io protestas prieš esą pernelyg didelę JAV įtaką Aljanse. Kalbama, kad Prancūzijos karininkams bus skirtos dvi aukštos NATO vadaviečių viršininkų pareigybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neįveikia anglų kalbos

N.Sarkozy pasiryžimas grąžinti Prancūziją į visaverčių NATO narių būrį rodo jo norą glaudžiau bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis. Vis dėlto Prancūzijos žiniasklaidoje pastaruoju metu pasirodė ironiškų atsiliepimų apie skurdžias valstybės vadovo anglų kalbos žinias.

Naujienų portalas Slate.fr atkreipė dėmesį, kad balandį, kai vyks pirmas N.Sarkozy ir B.Obamos susitikimas, jiems prireiks vertėjų pagalbos. Prancūzijos prezidentui esą taip pat nuolatos iškyla problemų bendraujant su kolegomis per aukščiausio lygio vadovų susitikimus. Be to, N.Sarkozy negali angliškai duoti interviu svarbiausioms užsienio žiniasklaidos kompanijoms, tokioms kaip BBC ar CNN - priešingai negu jo gražuolė žmona Carla Bruni-Sarkozy ar pirmtakas Jacques‘as Chiracas.

Dar būdamas studentas N.Sarkozy dėl prastų anglų kalbos pažymių nesugebėjo laiku baigti mokslų prestižiniame Paryžiaus politikos mokslų institute.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų