REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė Darbo partijos frakcijos narių registruotam nutarimui „Dėl valstybės ir verslo tarpusavio skolų užskaitymo“.

REKLAMA
REKLAMA

Reikalaujama  supaprastinti mokestinės paskolos gavimo tvarką,  įteisinti mokesčių užskaitą už valstybės įsiskolinimus įmonėms, neskaičiuoti verslininkams delspinigių, kol valstybė negrąžino jiems įsiskolinimų.

REKLAMA

Verslo situacija grėsminga

Darbo partijos frakcijos narė Virginija Baltraitienė teigia, kad situacija versle darosi grėsminga. Anot jos, valstybės institucijos, pateikdamos užsakymus ir laiku neatsiskaitydamos už atliktus darbus įmonėms, pati iš jų reikalauja laiku sumokėti mokesčius ir delspinigius. Trūkstant apyvartinių lėšų, įmonės turi imti paskolas iš bankų, tačiau dėl pinigų stygiaus rinkoje ir išaugusių palūkanų negali jų gauti. Valdžios skolos verslui ir verslo tarpusavio skolos išaugo beveik pusantro karto ir siekia apie 10 mlrd. Lt. „Tai yra užburtas ratas, žlugdantis šalies verslą – įmonės bankrutuoja, mažėja BVP, didėja nedarbas“, – sakė ji.

Nutarimo projekte pabrėžiama, kad, blogėjant ekonominei situacijai Lietuvoje, yra sudėtinga vykdyti valstybės biudžeto pajamų surinkimo įsipareigojimus. Dėl besikaupiančių valstybės skolų įmonėms, trūkstant apyvartinių lėšų, verslininkai negali vykdyti tiesioginės savo veiklos, o teisiškai skolos grąžinimo sąlygos yra labai nepalankios verslui.

„Darbiečiai“ prašo Seimo vadovybės įtraukti šį nutarimą į darbotvarkę ir svarstyti jį skubos tvarka. „Jeigu valdantieji neatsipeikės ir nesupras, kad jų klaidas būtina taisyti nedelsiant, Lietuva labai greitai gali pasiekti kritinį tašką, po kurio ekonominiai ir socialiniai procesai taps nebevaldomi ir jokie veiksmai neišgelbės šalies ūkio. Manome, kad Seimas supras šio nutarimo svarbą ir galės jį svarstyti jau šią savaitę“, – sakė V. Baltraitienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Situacija tokia, kad valstybės institucijų skolos įmonėms yra nustumiamos į patį galą, o įmonių skolos valstybei arba socialinio draudimo sistemai laikomos prioritetinėmis“, – pabrėžė „darbietė“. „Darbiečiai“ įsitikinę, kad tai yra neteisinga ir nesąžininga. „Visi kreditoriai turėtų būti traktuojami vienodai, o valstybė privalo padėti dar veikiančioms smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms“, – rašoma nutarimo projekte.

„Darbietė“ kritikavo Vyriausybės planus atidėti mokesčius tik „labai perspektyvioms“ įmonėms. Pasak jos, kažkam bus vėl sudaromos išskirtinės sąlygos, o paramos labiausia reikia smulkiajam, kartais net šeimos verslui. Pasak „darbiečių“, sąrašas apskritai neturi būti sudaromas ir galimybės pasinaudoti užskaitomis turėtų būti prieinamos visiems.



Sprendimų reikia dabar

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys pabrėžė, jog sprendimų reikia dabar, nes situacija gali greitai dar labiau pablogėti. Pasak jo, gruodžio ir sausio mėnesiai dar atrodo šiek tiek geriau dėl šventinių pirkimų bumo. „Daugiau pajamų gauna ir verslas, ir biudžetas, daugiau surenkama PVM, bet vasaris jau gali atrodyti daug blogiau“, – pabrėžė jis.

Anot K. Daukšio, valstybės institucijų skolos įmonėms užkerta pastarosioms kelią dalyvauti ir viešuosiuose pirkimuose. „Valstybės institucijos skolingos įmonei, o ši negali sumokėti mokesčių į biudžetą. Dėl to negauna pažymėlių, kad nėra jam skolinga“, - sakė jis. Tokios pažymos yra privalomos, norint dalyvauti valstybės institucijų skelbiamuose konkursuose.

„Darbietis“ Valentinas Bukauskas akcentavo, jog, negalėdama gauti pažymų apie atsiskaitymą su biudžetu, įmonė negali gauti ir kreditų bankuose. „Maža to, „Sodra“ gali inicijuoti net ir bankrotą įmonei. Jei mokesčių inspekcija stengiasi žiūrėti lanksčiau, tai „Sodra“ neatsižvelgia į nieką“, – piktinosi jis.

REKLAMA

Palaiko ir kiti

Tautos prisikėlimo partijai atstovaujantis Ekonomikos komiteto pirmininkas  Dainius Budrys sutinka su tokiais siūlymais. „Tai tikrai būtų logiška, nes ir mokesčių inspekcija turėtų lanksčiau žiūrėti, jei įmonė su biudžetu neatsiskaito tik todėl, kad valdžia pati jai dar negrąžino skolų. Juk avansu Lietuvoje mokama tik už programos „Vilnius Europos kultūros sostinė 2009“ projektus“, – juokauja pirmininkas. 

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė tokiam nutarimo projektui, kuris nėra privalomas Vyriausybei. Pastaroji turės spręsti, ar į tokį siūlymą atsižvelgti ir priimti reikalingus teisės aktus. Savo nuomonės ji kol kas nepareiškė, bet valdančiosios daugumos parlamentarai balsuodami palaikė minėtus siūlymus. „Darbiečiai“ tikisi, jog komitetai idėją palaikys ir nutarimas bus priimtas skubos tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų