REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskva ir toliau šantažuoja JAV dėl priešraketinio skydo

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Maskva bus priversta Europos Sąjungos pasienyje dislokuoti raketas, jei Vašingtonas neatsisakys savo planų Vidurio Europoje įkurdinti priešraketinės gynybos skydą.

REKLAMA
REKLAMA

Po Maskvoje vykusio susitikimo su Čekijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrais, ES užsienio politikos vadovu ir ES išorės reikalų komisare S. Lavrovas pareiškė, kad apie priešraketinės gynybos skydą kalbėta nebuvo. Tačiau čia pat jis pridūrė, kad Maskvos kalbos apie galimą raketų dislokavimą Kaliningrade nėra grasinimas, o tik priverstinis karinis-techninis žingsnis, kuriuo būtų atsakoma į JAV priešraketinį skydą.

REKLAMA

„Jei jis nebus sukurtas, tai nebus ir jokios reakcijos iš Rusijos“, - pareiškė ministras.

Vašingtonas susitarė su Lenkija ir Čekija, kad iki 2013 metų šiose šalyse bus įkurdinti atitinkamai 10 raketų perėmėjų ir radarų bazė. JAV teigia, kad priešraketinis skydas yra būtinas ginantis nuo tokių valstybių kaip Iranas ar Šiaurės Korėja keliamo pavojaus.

Rusija aršiai priešinasi tokiems JAV planams ir teigia, kad skydu visų pirma siekiama neutralizuoti Rusijos branduolinio atgrasymo sistemą. Maskva ne kartą grasino, kad tokiu atveju, jei skydas bus kuriamas, ji Kaliningrade dislokuos „žemė-žemė“ tipo raketas „Iskander“.

Rusija vylėsi, kad naujasis JAV prezidentas Barackas Obama atsisakys skydo kūrimo planų, tačiau savaitgalį vykusioje Miuncheno saugumo konferencijoje viceprezidentas Joe Bidenas pareiškė, jog Vašingtonas tęs skydo kūrimo darbus, tačiau konsultuosis dėl to su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų