REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keletą metų „TEO LT“ akcijos pradedantiesiems investuotojams buvo kaip skydas. Kompanija mokanti solidžius dividendus, šiuo metu turi apie 35 proc. smulkiųjų akcininkų. Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl ši pozicija ir toliau lieka biržos „arkliuku“ - stabili bendrovės padėtis bei vieni didžiausių dividendų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar galima tikėtis, kad šiuo ekonomikos lėtėjimo periodu, kuomet bendrovės kaupia grynuosius pinigus, mažina dividendus ir investicijas, rinkos lyderė „TEO LT“ išlaikys investuotojams skiriamos pelno dalies lygį?

REKLAMA

Panašu, kad didžiausios Lietuvos plačiajuosčio interneto prieigos ir balso telefonijos paslaugų teikėja neišvengė kiek suprastėjusių rezultatų. Dar šių metų vasario 10 d. įmonė paskelbė per 2008 m. gavusi 826 mln. litų pajamų, kas yra 4,10 proc. daugiau, palyginti su 2007 metais. Minėtas rezultatas viršijo analitikų prognozes, tačiau pelnas, prieš pelno mokestį, buvo 3,4 proc. mažesnis - 190 mln. litų. Tokie rezultatai skatina apsvarstyti dividendų mokėjimo perspektyvas.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonės dividendai iš nepaskirstyto pelno

Pirmiausia žvelgiant į dvejų metų dividendų mokėjimo tendencijas, pastebima, kad įmonė dividendams lėšas skiria iš nepaskirstyto pelno. Palyginus su 2006 m. ir 2007 m. dividendus, kurie atitinkamai buvo 0,26 ir 0,25 centų, galima prieiti išvadą, kad dividendams skirta suma buvo sumažėjusi 3,84 proc..

Pagal tarpinę 2008 m. konsoliduotą finansinę atskaitomybę bendrovės nepaskirstytas pelnas siekia 260 mln. litų. Jei įmonė išlaikys tendenciją dividendams skirti nuo 66 iki 70 proc. nepaskirstyto pelno, tai šiemet turėtume sulaukti vadovų sprendimo skirti vienai akcijai 0,22 - 0,23 centų. Tai pakankamai pagrįsti lūkesčiai, nes nepaskirstytas pelnas sumažėjęs net 11,68 proc. (palyginti su 2007 m.), o tai mažina dividendams skiriamą sumą iki 12 proc..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar ne per brangi gero vardo išlaikymo kaina?

Žinoma, negalima atmesti prielaidos, kad įmonė stengsis išlaikyti stabilumą ir atsakomybę prieš investuotojus. Vis tik, vertinant miglotas ekonomikos atsigavimo perspektyvas, sunku tikėtis geriausio. Juolab, kad vertinant praeitų metų dividendų mokėjimo koeficiento reikšmę, kuri buvo 1,21 ( 2007 m.- 1,24), pastebima mažėjimo tendencija.

Mažai tikėtina, kad bendrovė keis savo planus kardinaliai ir norėdama išlaikyti dividendų mokėjimo lygį ties 0,25 centais. ir nuspręs nuo nepaskirstyto pelno skirti apie 75 proc. Ar ne per brangi gero vardo išlaikymo kaina? Nebent akcininkai turi kitų interesų, vienas kurių gali būti pinigų išgryninimas dividendų pavidalu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų