REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Pagal ankstesnį projektą linija (su nuolatinės srovės intarpu) turėjo driektis iš Alytaus į Lenkijos miestą Elką, o iš jo turėjo būti nutiestos dvi atšakos: viena – į Olštyną, kita – į Bialystoką.
Pagal naujus Lenkijos energetikų planus projektas turėtų apsiriboti tik linijos tiesimu tarp Elko ir Alytaus. Nuo Elko lenkai elektros tinklų plėtros reikalus spręstų patys – nuo 220 kilovoltų įtampos iki 400 kilovoltų stiprintų jau esančią liniją į Ostrolenką.
Kaip sakė Energetikos agentūros vadovo pavaduotojas Jonas Kazlauskas, iki šiol planuoto projekto vertė sudarė net 1,05 mlrd. litų. Tuo tarpu linijos statyba tik tarp Elko ir Alytaus bus kur kas pigesnė – tam numatyta 577 mln. litų.
Jo nuomone, lenkai renkasi Ostrolenkos variantą, nes tai geriausias bei artimiausias kelias tiekti elektros energiją į Vokietiją. Be to, linija į Ostrolenką jau yra, todėl darbų netrukdys ilgos ir sudėtingos žemės išpirkimo procedūros.
Šiuo metu Lenkijos ir Lietuvos energetikai yra sudarę darbo grupes, kurios rengia studiją dėl bendros tilto statybos įmonės steigimo. Ji turėtų būti parengta balandį.
Pasak J. Kazlausko, įsteigus statybos bendrąją įmonę, vėliau į jos dalininkus gali būti įtraukti kiti investuotojai. Seniai projektu domisi Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, o Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas prie jo jungtis yra pasiūlęs kitoms Baltijos šalims.
Elektros linija, sujungsianti Lenkijos ir Lietuvos energetikos sistemas, turėtų pradėti veikti 2011 metais. Ji bus 400 kilovoltų įtampos ir 1000 megavatų galios.
Lietuvoje dabar aktyviai rengiamas atominės elektrinės statybos įstatymo projektas. Pagal jį elektrinę statys trijų Baltijos valstybių ir Lenkijos energetikos bendrovės.
Projekte numatyta, kad Lietuva valdys 34 proc. atominės elektrinės akcijų. Visiems partneriams sutikus, 10 proc. elektrinės akcijų gali būti patikėta investuotojui, atitinkančiam Lietuvos euroatlantinės integracijos kriterijus.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų