REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 12 d., ketvirtadienį, 11 val. leidykla „Lututė“ Lietuvos parodų centre „Litexpo“ rengiamoje Vilniaus knygų mugėje (stendas 5B.15) pristatys Lietuvos tūkstantmečiui paminėti dedikuotą knygų seriją „Iliustruotoji Lietuvos gamta“. Pirmasis serijos leidinys skirtas pilkajai gervei (lot. Grus grus). Mūsų šalyje tai reta rūšis, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

REKLAMA
REKLAMA

Knygoje „Gervė. Mūsų ilgesio paukštė“ spausdinama per 300 fotografijų, atskleidžiančių gervių gyvenimą nuo ankstyvo pavasario iki rudens, kai paukščiai išskrenda: gervių šokiai, kiaušinių perėjimas, paukščių rūpinamasis jaunikliais ir kt. Greta nuotraukų pateikiami trumpi aprašai, komentarai, apsakymo pobūdžio gamtininkų potyriai stebint gerves.

REKLAMA

Gervė – labai atsargus ir baikštus paukštis. Daugelyje Vakarų Europos šalių jos yra beveik išnykusios, o Lietuvoje šios rūšies populiacija sudaro per 1 200 porų. Ruošiant leidinį, rengėjus konsultavo daugybę metų gerves stebintis gamtininkas Antanas Aleknonis. Fotoaparatu šių paukščių gyvenimo akimirkas fiksavo L. Marmaitė-Snitkienė, R. Barauskas, K. Čepėnas ir R. Jakaitis. Pirmajai knygai išleisti prireikė trejų intensyvaus darbo metų.

REKLAMA
REKLAMA

Naująja serija leidykla siekia paskatinti visuomenę, ypač jaunąją kartą, atsigręžti į per tūkstantmečius niokojamą Lietuvos gamtą ir ją tausoti. „Minime tūkstantį metų, kaip kūrėsi Lietuva, jos tauta, žmonių bendruomenė. Rūpindamiesi savo būviu, kultūra, deja, kartu naikinome gamtą, – sako leidyklos „Lututė“ direktorius ir knygos sudarytojas Romualdas Barauskas. – Jau tūkstantmečio pradžioje medžiodamas žmogus darė nemažą įtaką gamtai, ypač stambiesiems žinduoliams – taurams, stumbrams, briedžiams, taip pat rinkdamas kiaušinius, augalus. Vėliau beatodairiškai kertami miškai, jų vertimas į žemės ūkio naudmenas kardinaliai pakeitė ir Lietuvos kraštovaizdį – iš mišku apaugusios teritorijos šalis virto dirbamos žemės kraštu. Praėjusio šimtmečio rykštė – žemių melioravimas, miškų ir pelkių sausinimas, daugelyje vietų visiškai sunaikinęs ar labai nuskurdinęs pirmykštę, per daugelį tūkstantmečių susikūrusią biologinę įvairovę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pilkosios gervės gyvena pelkėse, miškų raistuose. Jos itin jautrios trikdymui, ypač intensyviai ūkinei veikla. Septintajame–aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje dėl intensyvios ūkinės veiklos, melioracijos darbų Lietuvoje šie paukščiai tegyveno vos penkiasdešimtyje vietų, buvo likę tik apie 150 porų. Gervės lengviau nei kiti nykstantys sparnuočiai prisitaikė prie pasikeitusios aplinkos ir persikėlė gyventi į šlapias, užmirkusias miškų vietoves. Ši rūšis paplitusi beveik visoje Lietuvos teritorijoje, tačiau daugiausia aptinkama drėgnuose Vidurio ir Šiaurės Lietuvos lapuotynuose. Rudeniop, prieš išskrendant žiemoti, gervės telkiasi į būrius, tuomet jų tūkstantines santalkas galima išvysti Novaraisčio (Šakių r.), Žuvinto, Praviršulio (Radviliškio r.) apylinkėse.

REKLAMA

Visoje Europoje nykstančioms augalų ir gyvūnų rūšims, unikalioms gamtinėms bendrijoms, buveinėms saugoti sukurtas NATURA 2000 teritorijų tinklas. „Lietuvoje yra 3 gamtiniai rezervatai, 35 nacionaliniai ir regioniniai parkai, daugiau nei 300 draustinių. Per paskutinį dešimtmetį įsteigta apie 340 NATURA 2000 teritorijų. Toks tankus saugomų teritorijų tinklas liudija, kad Lietuvos gamta, palyginti su daugeliu Vakarų Europos šalių, yra labai turtinga, mūsų šalyje dar gausu išlikusių itin vertingų buveinių, saugotinų rūšių, – teigia leidyklos vadovas R. Barauskas. – Naująja knygų serija daugiausia per fotografiją ir gamtininkų įspūdžius norime perteikti gyvūnų gyvenimą, elgseną, būdą, supažindinti visuomenę su gamtos įvairove, siekiame ieškoti subtilių psichologinių motyvacijų, kaip paskatinti žmogų domėtis ir rūpintis gamta.“

UAB „Lututė“ įkurta 1995 m. Leidykla pavadinta vienos mažiausių šalyje gyvenančių pelėdų, įrašytų į Lietuvos raudonąją knygą, vardu. Bendrovė leidžia knygas apie ekologiją, skirtas jaunimui šviesti, leidinius apie saugomas teritorijas, gamtinę įvairovę, vadovėlius, vadovus paukščiams ir žvėrims pažinti, vienintelius šalyje specializuotus „Žurnalą apie gamtą“ ir žurnaliuką vaikams apie gamtą „Lututė“ bei kt. „Iliustruotoji Lietuvos gamta“ – tai jau antroji leidyklos „Lututė“ serija apie gamtą, pirmoji – „Gamta šalia tavęs“. 2007 m. Aplinkos ministerijos užsakymu leidykla yra išleidusi Lietuvos raudonąją knygą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų