REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar NATO ir ES pamirš Gruziją?

Gruzijos santykiai su Europos Sąjunga ir NATO atsidūrė aklavietėje. Kadaise itin dažni Gruzijos politikų vizitai Briuselyje pastaruoju metu tapo tikra retenybe, rašo Laisvosios Europos radijas. Vasario 4 dieną vicepremjero Giorgio Baramidzės vadovaujama delegacija buvo pirmoji, kuri šiemet apsilankė Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA

ES ir NATO nusprendė daugiau nebeerzinti Rusijos ir atnaujino dialogą su Maskva. Šis dialogas buvo nutrūkęs po rugpjūtį vykusio Rusijos ir Gruzijos karo. Pabrėžiama, kad tiek NATO, tiek ES santykius su Kremliumi atnaujino neišsiderėjusios jokių išankstinių nuolaidų iš Rusijos.

REKLAMA

Gruzijos lyderiai, atrodo, susitaikė su tokiu Vakarų sprendimu ir dabar siekia, kad Gruzijos klausimas apskritai neišnyktų iš ES ir NATO darbotvarkės.

Po NATO-Gruzijos komisijos susitikimo Briuselyje G. Baramidzė teigė gavęs pažadą, kad aljansas, derėdamasis su Rusija, iš akiračio nepaleis ir Gruzijos klausimo. NATO kritikuoja Rusijos sprendimą pripažinti separatistinių Gruzijos respublikų Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę. Aljanso atstovas visiškai neseniai pareiškė, kad Maskva pažeistų tarptautinę teisę, jei separatistinėse respublikos dislokuotų savo karinius lėktuvus, o Abchazijos uostuose įkurdintų ir dalį savo Juodosios jūros karinės flotilės.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto Gruzijos klausimas nebuvo įtrauktas į vasario 6 dieną Maskvoje vykusias Rusijos ir ES derybas. ES šiose derybose atstovavo Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso bei dar 9 eurokomisarai.

Tiesa, vasario 5 dieną ES išplatino pareiškimą, kuriame reiškiamas didelis susirūpinimas dėl Rusijos siekių įkurdinti karines bazes Abchazijoje ir Pietų Osetijoje. ES šiuo metu pirmininkaujanti Čekija pareiškė, kad toks Maskvos sprendimas būtų „rimtas Gruzijos suverenumo ir teritorinio integralumo principo pažeidimas“, kuris „prieštarautų rugpjūčio bei rugsėjo mėnesiais pasiektų susitarimų dėl paliaubų dvasiai“. Toks Maskvos sprendimas esą pakenktų regioniniam stabilumui ir pakurstytų įtampą regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario 2 dieną ES konfidencialiai perdavė Rusijos užsienio reikalų ministerijai peticiją, kurioje reiškiami panašūs nuogąstavimai.

Sausio pabaigoje Rusijos ambasadorius prie ES pabandė nuraminti tarptautinę bendruomenę ir pareiškė, kad Rusija nekuria naujos karinio jūrų laivyno bazės Abchazijoje, o tiesiog tvarko esančią įrangą, kad uoste galėtų švartuotis vienas Rusijos laivas.

Atrodo, kad ES tokie patikinimai nuramino ir ji nesirengia konfliktuoti su Rusija. Vasario 3 dieną „Le Monde“ buvo išspausdintas bendras Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel laiškas, kuriame teigiama, kad Maskvos vykdomi tarptautinės teisės pažeidimai Abchazijoje ir Pietų Osetijoje kelia pasitikėjimo Rusija problemą. Tačiau tai tėra žodžiai, po kurių neseka jokie konkretūs darbai.

REKLAMA

Kalbama, kad bloko viduje vyksta debatai, ar ES turi apsiriboti jau minėtu privačiu peticijos įteikimu Rusijai, ar dar reikia ir pademonstruoti savo nepasitenkinimą viešai.

Panašiai mąsto ir NATO. Tiesa, šioje organizacijoje didelę įtaką turės Baracko Obamos pozicija, kuri dar iki galo taip ir nėra aiški.

Gruzijos politikai visą tai puikiai suvokia. Gruzijos užsienio reikalų ministras Grigolas Vašadzė vasario 4 dieną pareiškė, kad Tbilisis neturi jokių priemonių diktuoti savo politiką NATO ir ES. „Mes neturime nei galimybių, nei jokio noro reguliuoti NATO ar kitos tarptautinės organizacijos santykius su Rusija. Tai yra jų suvereni teisė turėti tokio lygio santykius, kokie jiems atrodo reikalingi“, - teigė G. Vašadzė.

REKLAMA

Gruzijos ir NATO santykiai suprastėjo po rugpjūčio karo. Praėjusių metų rugsėjį buvo sukurta NATO ir Gruzijos komisija, kuri lyg ir turėtų atspindėti Tbilisio ambicijas prisijungti prie aljanso. Tačiau Vokietija ir Prancūzija blokuoja Gruzijos narystę ir net neleido šiai šaliai suteikti narystės veiksmų plano, kuris tėra tik pirmasis formalus žingsnis narystės kelyje.

Savo ruožtu B. Obama veikiausiai mano, kad jo siekis pasirašyti su Rusija naują sutartį dėl ginkluotės kontrolės gali pareikalauti tam tikrų nuolaidų Maskvai. Tokia nuolaida gali būtent ir būti Gruzijos narystės NATO nukėlimas neribotam laikui.

Be to, narystės veiksmų plano alternatyva Kasmetinė nacionalinė programa taip pat veikiausiai nebus įvykdyta bent jau iki balandžio. Tiesa, kitą mėnesį ES turi atskleisti Gruzijos perspektyvas dėl prisijungimo prie Rytų partnerystės programos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų