REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy praėjusį ketvirtadienį žadėjo laikytis savo pasiūlyto šalies ekonomikos gaivinimo plano ir nepagailėjo kritikos Didžiosios Britanijos atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiu eterio laiku, kurį vienu metu rodė keletas televizijų, N.Sarkozy bandė apginti savo sprendimus kovojant su ekonomikos krize, taip atsakant į neseniai vykusius neramumus Prancūzijoje, kai į gatves išėjo apie 2 mln. šalies gyventojų.

REKLAMA

"Normalu, kad prancūzai susirūpinę. Juk tai krizė, kokios pasaulis nematė ištisą šimtmetį", - sakė prezidentas.

Opozicija kaltina N.Sarkozy žeriant milijonus eurų bankams ir įmonėms, tačiau ignoruojant neturtingus darbininkus bei reikalauja sumažinti pardavimų mokestį, didinti atlyginimus ir skirti išmokas neturtingiesiems.

Tačiau N.Sarkozy sakė nekeisiantis pagrindinės reformų krypties. Dalinai 2007 metų rinkimus jis laimėjo pažadėjęs sumažinti mokesčius ir apkarpyti milžinišką Prancūzijos administracinį aparatą.

REKLAMA
REKLAMA

"Nesiimsiu jokių papildomų valstybės išlaidų", - sakė jis, žadėdamas panaikinti pusę į pensiją išeinančių valdininkų etatų ir sumažinti viešąjį sektorių iki 1992 metų lygio.

Savo interviu metu N.Sarkozy nevengė griežtos kritikos ir Didžiosios Britanijos Ministro Pirmininko Gordono Browno adresu dėl pastarojo sprendimo sumažinti PVM mokestį.

Pasak prezidento, Didžioji Britanija mėgina įgyvendinti vartojimą skatinantį ekonomikos gaivinimo planą, tačiau "tai jiems nieko neduos". Prancūzijoje gamybos apimtys iki šiol didesnės negu Didžiojoje Britanijoje, kurios ekonomika orientuota į paslaugų sektorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Vartojimas Britanijoje vis dar mažėja", - sakė jis.

Tokie N.Sarkozy pasisakymai supykdė britų Vyriausybę. Tomas Hoskinas, kuris yra G. Browno spaudos atstovas, pareiškė, kad „kiekviena šalis pati sprendžia kokias priemones taikyti siekiant efektyviau įveikti finansinę krizę“.

Atrodo, kad tai suprato ir pat N. Sarkozy, jau kitą dieną jo atstovai pranešė, kad "šios pastabos nereiškia Didžiosios Britanojos vykdomos politikos kritkos".

Šis ginčas kilo N.Sarkozy  ir G. Browno susitikimo išvakarėse, kurio metu bus tariamasi dėl bendrų pozicijų ruošiantis G20 susitikimui Londone, kuris vyks balandžio 2 d.

REKLAMA

Praėjusių metų lapkričio mėnesį G. Brownas pristatė britų ekonomikos gelbėjimo planą, kurio pagrindinis elementas buvo PVM mokesčio sumažinimas nuo 17,5 iki 15 proc.

Šis sprendimas buvo kritiškai sutiktas ne tik tarp kai kurių ES šalių, taip Vokietijos finansų ministras Peeras Steinbrueckas kritikavo tokį britų vyriausybės žingsnį, tačiau ir tarp pačių britų.

Britų opozicijai N.Sarkozy kritika buvo tikras „balzamas sielai“ ir jie aktyviai pasirems ja kritikuodami kitus G. Browno sprendimus. Teigiama, kad dėl PVM sumažinimo šalies biudžetas kasmet neteks iki 2,5 mlrd. svarų sterlingų.

REKLAMA

Ekonomistai taip pat nesutaria ar šis britų Vyriausybės sprendimas buvo teisingas, siekiant stimuliuoti šalies ekonomiką. Vieni teigia, kad teigiamų rezultatų bus nedaug, kiti priešingai įsitikinę, kad jei sistema bus naudojama teisingai, tai gali paskatinti vartojimą.

Tačiau vieningai sutariama, kad Brownas padarė klaidą padidindamas kitus mokesčius, nes taip pašalinamas tas teigiamas efektas, kurio buvo siekiama mažinant PVM mokestį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų